Sidor

lördag 30 december 2006

Forum för Levande Historia: politisk smutskastning med statens goda öga

Inte ens DN gillar den nya regeringens politiska dolkstöt under julhelgen:

Levande, inte statlig historia. Det finns starka skäl att uppmärksamma kommunismens brott. Men att ändra inriktning på Forum för levande historia visar på problemet med statlig opinionsbildning. Regeringen Reinfeldt börjar uppvisa ett intressant mönster. Först en rungande principdeklaration, sedan ett beslut i helt andra riktningen. Avpolitisera utnämningsprocessen, säger man - och gör sedan hux flux moderaten Per Unckel till landshövding i Stockholms län. Och nu var det dags igen. Häromdagen förklarade regeringen att man inte ville ha opinionsbildande myndigheter. För att någon dag senare proklamera att uppdraget för Forum för levande historia ska vidgas till att omfatta också kommunismens brott mot mänskligheten.


Rent principiellt är det inte något fel med att kartlägga stalinregimernas brott mot mänskligheten. Tvärtom är det ju något som vi inom vänstern bör applådera för. Men tyvärr är det nya uppdraget för FLH bara ett led i en gammal borgerlig rädsla för vänsterideologi och teori. Ministern Lena Adelsohn-Liljeroth (m) säger:

- Kommunismen är en ideologi som skördat och skördar många offer. Därför är det viktigt att belysa och informera - inte minst den uppväxande generationen - om kommunismens svarta historia.
(Källa:Pressmeddelande)

Detta är alltså inte något uppdrag för att belysa enskilda bödlar och regimer. Utan en ohederlig politisk smutskastning på den statliga myndighetens nivå.

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com