Sidor

fredag 2 februari 2007

Aftonbladet går rovdjursmotståndarnas ärenden

Det är förstås en ganska starkt anklagande rubrik och verkligheten behöver naturligtvis inte vara så. Men bakrunden till anklagelsen ligger i att Aftonbladet har en tendens att bli en röst åt frustrerade rovdjursmotståndare. Det var inte länge sedan en känd björnmotståndare och tillika lögnare av slaget Münchhausen-syndrom syntes i Aftonbladet då han påstod att en björn attackerat hans häst. Sedan visade det sig att han själv skurit i sin "älskade" häst för att sätta dit björnen.

Idag kan man läsa förljande artiklar på Aftonbladets hemsida:
Varg sätter skräck i djurägare - som kanaliserar hästägarens övertygelse att det är en varg som är förövaren till den skadade hästen. Inget är dock fastslagit ännu vad som kunnat åstadkommit skadan. Artikeln fungarar alltså som ett språkrör för "djurägare", och inget tecken på vilja att bredda historien. Brukar vargar göra så här? Vad innebär det när en ensam varg beter sig så här? Frågorna hopar sig.
Vargen bet hål på Ellas mage - som är ett typ-exempel på oproportionerlig syfthistoria, där en jägare snyftar över sin "älskade" hund som han själv riskerat livet på genom att ta ut den på jakt utan koppel. Jägare som släpper lös sina stackars hundar i vargområden får helt enkelt skylla sig själva och man blir häpen att liknande tragiska historier inte vänds emot på jägaren. För det är ju trots allt jägaren som utsätter hunden för riskerna på grund av ett högst eget personligt intresse att mörda levande varelser i skogen. Det värsta exemplet av snyfthistoria jag sett var när en jägare poserade på ett foto i tidningen med sin "älskade" hund söndersliten, man måste vara ganska naiv för att inte ifrågasätta sådana jägares känslor för sina hundar. Liknande tragedier borde sluta i en anmälan av jägaren/hundägaren för djurplågeri.

Exempel på någorlunda balanserad journalistik i Aftonbladet får denna artikel stå för: Jagade – av vargar - som i allafall har med en viltbiologen och vargforskare som försöker ge artikeln bredd.


Andra bloggar om: , , ,
Pingat på intressant

2 kommentarer:

Filifjonkan sa...

Hej.
Du har nog inte läst min blogg ordentligt. Jag säger inte att de skall ta bort vargen alls utan att vargen är ett vackert djur och vem är människan att döma vilka som skall leva.Vargen har funnits i vår natur sen urminnes tider och jag vet att den är utrotningshotad. Men sista undersökningen stod det att det hade vandrat in vargar från finskryska sidan så det hade kommit in friskt blod i stammen vilket kanske är bra. Jag menade att man kunde hålla skyddsjakt noga reglerad (står också på bloggen avses yrkesjägare med spec på varg) då.Tycker också vargen ska finnas men vad skall vi göra åt de skador som blir jag menade att det kunde finnas herdar som vaktade djuren,Det är stora pengar som går till spillo och lidande inte bara av varg utan även från lösspringand hundar och en o annan björn samt lodjuren,men det är lätt att säga också att vargen skall finnas om man bor mitt inne i en stad eller stor by. Man har lite andra åsikter om man lever nära skogen eller bor ensligt och man skall konfronteras med dem. Så tänkte jag. Ha nu en trevlig helg med dig!

Kristoffer Ejnermark sa...

Möjligt att jag inte läst din blogg ordentligt. Det som jag reagerade starkt emot var ditt ordval av "inplantering" - det är nämligen en myt bland vargmotståndare. Vi har också redan möjlighet till skyddsjakt när det behövs.

Ha en trevlig helg!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com