Sidor

fredag 9 februari 2007

Carl Tham uppmanar Socialdemokraterna till vänstersväng

Det är med glädje jag läser dagens debattinlägg på Dagens Nyheter. Berlinambassadören Carl Tham, som tidigare varit utbildningsminister, gör att jag får en nostalgisk känsla som förknippas till Gunnar Gunnarsons revolutionära reformism-försvarande.
Äntligen en socialdemokrat i våra tider som ställer sig upp och kritiserar Socialdemokraternas högersväng, med övergivandet av kritisk analys och grundläggande välfärdsmål. Förhoppningarna ligger hos den nya partiledare (Mona Sahlin) att gira partiet till vad det egentligen borde stå för och även rätta på ryggen ideologiskt.
Ett partiprogram skall ju inte påverkas av dagslägets politiska skiftningar utan faktiskt stå för en kontinuitet av partiets ideologi och rörelsens värderingar. Likväl som Gunnarson påpekar:
Inte heller får de allmänna grundsatserna bli en politisk matsedel, avsedd att tillgodose de olika smakriktningarna hos grupper och organisationer som man vill vinna.

Partiet och rörelsen riskerar då att gå vilse och tappa identitet hos väljarna samtidigt som den tappar en seriös analys av verkligheten.
Det finns mycket som Socialdemokraterna borde ta i aktning vad gäller en tids politiska urlakning och identitetskris. Socialdemokraterna borde rätta sina ryggar och tro på sig själv i en kritik av kapitalet för en danande ekonomisk demokrati.


Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat på intressant

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com