Sidor

söndag 4 februari 2007

Därför är högern inte intresserad av miljön

Så här resonerar Henrik Sjöholm på sin blogg:
Oviljan/ointresset/oförmågan hos många som står till höger att diskutera lösningar på klimatproblematiken skadar inte bara miljön och hotar miljontals människors drägliga existens (tänk på Bangladesh). Den ger också ett frispel till vänstern som kan framstå som det verkliga miljöalternativet med små insatser.


Varför högern har svårigheter för en långsiktig miljöplanering beror naturligtvis på att högern blivit en apologetisk bikupa av nyliberala perspektiv. Vad menar jag då med nyliberalism? Jo jag menar att högern idag tagit arv ifrån stora apologeter som Thatcher, som personifierar den nyliberala viljan att till alla konsekvenser sänka skatten och attackera sociala strukturer. Att kontrollora en anarkistisk marknad är något man inte vill, som renlärig nyliberal. Och därför blir det naturligt för nyliberaler att inte bry sig om miljö, rättigheter, och sociala tryggheter eftersom det är fenomen som den "fria" marknaden tar "hand om".
Konsekvensen blir att nyliberalen bekämpar mångfalden inom kulturen, tanken att kontrollera farliga utsläpp från industrin, och tanken att vissa har rätt till hjälp p.g.a. olika sociala & ekonomiska förutsättningar i samhället. Med nyliberalen som högerns personifiering kommer högern också att få dess drag.Andra bloggar om: , , , ,
Pingat på intressant

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com