Sidor

tisdag 13 februari 2007

Federley fortsätter vansinnet

Nyliberalernas apologet Federley vet tydligen inte när slaget är förlorat och försöker tvinga vidare vansinnet. Ett vansinne som i allra högsta grad fått konsekvenser av ett politiskt spel för att ta billiga och hastiga poänger. I detta spel från nyliberalt initiativ förnimmer man en klar oförmåga att sätta sig in i lönearbetarnas situation och intresse.
För att rättfärdiga en sådan intresseförskjutning så använder man sitt extrema invididperspektiv som är en definition av nyliberalismens ideologiska grundsatser. På det sättet är det inte så konstigt varför Federley initierar spelet och försöket hålla det vid liv. Det som man skulle kunna invända är varför man använder just salladsbaren som själva slagträt i spelet, vilket ju fått uppenbara konsekvenser för personerna omkring. Situationen skulle möjligtvis inte behövt få den konsekvens om inte salladsbaren ifråga blivit ett ideologiskt slagträ emot den svenska arbetarrörelsen.
Att arbetsgivaren nu valde att stänga ner sin verksamhet var som sagt en halv seger för arbetarrörelsen, endast halv eftersom det inte skrevs något avtal. Att nu Federley beslutat sig att köpa upp salladsbaren gör inte segern mindre, utan ger endast facket ifråga ännu en orsak att bekämpa en oseriös arbetsgivare. Oseriösa arbetsgivare av detta slag kan, som jag tidigare nämnt på denna blogg, inte endast ses kring dess egna anställda utan även ses i en kontext där det oseriösa företaget blir ett reellt hot mot lönearbetarnas situation med snedvriden konkurrens.

Så detta blir ännu en chans för HRF att stå upp för arbetarrörelsens intressen och rättigheter - ännu en seger att vinna!


Läs mer på Sourze: Mest hatade salladsbaren till salu - Vi tar den!, Federley
Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat på intressant

5 kommentarer:

Tobias Struck sa...

Loke. Sofia Appelgren betalade sina anställda 96 kronor/timma. Om hon hade betalat pension och semesterersättning, så hade hon behövt sänka lönen till miniminivån och dessutom sänka sin egen lön från 40 till 30 kronor/timma.

De anställda var nöjda. De var företrädelsevis studenter och hade ingen anledning att klaga. På dig låter det som att någon behöver rulla runt dem och mata dem redan nu. Är det så svårt att respektera andra individers fria vilja? Prova att ta av dig hatten och solglasögonen mycket lugnt och försiktigt och se dig själv i spegeln. Titta! Där är du. Du är en vuxen individ. Jag är också en vuxen individ. Jag vill inte att du skall ta ansvar för mig. Jag vill att du skall ta ansvar för dig själv. OK?

Kristoffer Ejnermark sa...

Som jag skriver i inlägget så handlar inte konflikten om de få anställda i Appelgrens salladsbar, utan om alla anställda i samma bransch.

Det snäva individbegreppet är en del av nyliberalismens undertryckande av individen. Vad som är bra för individen och vad som är individens frihet är långt ifrån en otyglad individkonkurrens.
När man stirrar sig blind på individen betyder även individen mindre. Individkonkurrens är sannerligen en falsk dikotomi.

Tobias Struck sa...

Kristoffer. Individkonkurrens är verkligheten. Att undertrycka DEN är OMÖJLIGT på annat än en abstrakt och teoretisk nivå, som ju marxismen ALLTID befinner sig - eftersom den är verklighetsfrånvänd. Vi kan göra tävlan rättvis dock, genom att förbjuda initierandet av våld, stölder och bedrägerier. Ser inget orättvist i fri företagsamhet och fria avtal. Den enda konsekvensen den tvångstrygghet som du förespråkar får, är att fel personer biter sig fast i positioner där de sabbar för hela organisationerna.

Kristoffer Ejnermark sa...

Individkonkurrensen är en verklighet, ja, men till viss del. Man kan nämligen stävja den och den individkonkurrens vi har idag är långt ifrån den nyliberala.

Ron sa...

Har du testat egenföretagande själv någon gång?

Då menar jag från botten. Två tomma händer-modellen och inga anställda i det här läget.

Och utan bidrag och tillika helt utan skyddsnät, förstås.

Ser du egenföretagande som ett bra alternativ för att skapa ett arbete åt dig själv?

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com