Sidor

tisdag 20 februari 2007

Kuba & Amnesty - den sanna historien

Drevet mot Kuba visar sig inte ta någon gräns. Men rätt skall vara rätt.
Enligt ett antal kritiker så räcker det endast med att hänvisa till Amnestys omdöme angående landet Kuba så är allt bra igen och alla skall därmed hata Kuba och diktatorn Castro. Nyansering tycks vara allt annat än önskvärt.

Men hur är det nu då? I Amnestys årsbok, om brott mot de Mänskliga Rättigheterna (MR) i världen 2005, så kan man se lista över de brott mot MR som begåtts av regionen Nord- och Sydamerika. Men något är allvarligt fel. Kuba står inte först i listan av flest brott, hur stämmer det av med den mediahets som vi stått ut med i Sverige (som dessutom är mindre nyanserad än USA:s)? Först har vi alltså: USA. USA leder nämligen överlägset vad gäller omnämningar (15 st). Är det verkligen en överraskning? För vissa tycks det precis just det. Sedan följer listan av flest omnämnanden:

2.Colombia (8 st)
3.Guatemala (8 st)
4.Mexiko
5.Haiti
6.Brasilien
7.Ecuador
8.Argentina (3 st)
9.Peru (3 st)

Sedan kommer Kuba tillsammans med många andra länder med 2 st omnämningar. Helt plötsligt blir bilden av Kuba en helt annan. Värt att notera är också att de 70 samvetsfångar som Amnesty nämner faktiskt tagit pengar av USA som planerar en reell invasion av landet, det skulle även ha varit ett brott i Sverige. Det hela problematiseras antagligen på grund av att Amnesty av någon konstig anledning tagit "Reportrar utan gränser" (RSF) som källa. RSF är långt ifrån en obunden och objektiv organisation då den finansieras av den antikubanska maffian i Miami samt CIA-organet ”National Endowment for Democracy” (NED). RSF är alltså som källa inget annat än underkänd.


Blogg-reaktioner från knuff
Mer att läsa: Förre oppositionsledaren kritisk mot galan
Wiehe hyllar diktaturen Kuba
Hur dum är du Mikael Wiehe?
diktaturkramande revisionister
Kan "hyllandet" vara ett försvar av Kubas nationella suveränitet?

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat på intressant

10 kommentarer:

Anonym sa...

Bra inlägg! Har väntat på att ngn som vet vad han/hon pratar om ska tycka till om det här istället för bara en massa folk som köper den skit som USA kastar och sågar allt som har med Kuba att göra.

Lennart Regebro sa...

"alla skall därmed hata Kuba och diktatorn Castro."

Nej, man skall hata diktaturen, istället för att hylla den. Det innebär inte att man hatar Kuba (tvärtom, snarare).

Så, nej, nyansering är inte fult, Det är det som saknas från vänsterns sida.

Lennart Regebro sa...

För övrigt tycker jag att det är rätt roligt att du försöker bedöma hur elak en regering är efter antalet gånger den nämns i en årsbok. Inbillar du verkligen dig själv att det är ens avlägst relevant?

Bör du inte ta åtminstonde lite grundläggande hänsyn till var för slags omnämnanden det är, och hur stor befolkningen i landet är, osv?

Kristoffer Ejnermark sa...

Lennart,
Det var ju själva grejen att Kuba-hatarna nästan alltid nämner omnämningarna i Amnestys årsbok, inte att jag skulle göra det. Hur du lycklades vända stecken totalt är för mig helt främmande.

Jag tycker att det är lustigt att du inte ens ser det "avlägset relevant" över hur mycket en regim omnämns i Amnestys årsbok om brott mot MR. Och att du dessutom försöker vifta bort omnämningarna för hur mycket befolkning ett land har, som om det skulle rättfärdiga brott mot Mänskliga Rättigheter. Skrämmande.

Lennart Regebro sa...

"Hur du lycklades vända stecken totalt är för mig helt främmande."

Det beror nog på att du inte funderar över om du har rätt eller fel innan du skriver.

"Jag tycker att det är lustigt att du inte ens ser det "avlägset relevant" över hur mycket en regim omnämns i Amnestys årsbok om brott mot MR."

I en bedömning av vilken regim som är värst så är ANTALET omnämningar inte relevant,nej.

"Och att du dessutom försöker vifta bort omnämningarna för hur mycket befolkning ett land har, som om det skulle rättfärdiga brott mot Mänskliga Rättigheter. Skrämmande."

Nu hallucinerar du.

Red Metal sa...

Jag har bott både på Kuba (iofs var det 5 år sen nu) och i andra latinamerikanska länder. Problematiken ser helt klart olika ut. Men det är ungefär lika dumt att hylla kuba som att ensidigt fördoma landet. Vissa saker funkar bra andra funkar sämre precis som på andra platser i världen.

Den liberala demokratin är inte det högsta stadiet i utvecklingen och en mätt mage väger oftast tyngre. Alla kubaner går inte omkring och känenr sig förtryckta, lika lite som alla svenskar känner förtrycket av att lönearbeta på ett skitjobb. Men självklart är det den liberala demokratin som alla liberaler går i gång på. De vill visa sig humana och som att de står för någon sorts godhet (eftersom liberalismen i övrigt leder till den starkes rätt).

Lennart är för övrigt ett troll och jag ser ingen större poäng i att diskutera med honom.

Lennart Regebro sa...

"Den liberala demokratin är inte det högsta stadiet i utvecklingen"

Beroende på att det överhuvudtaget inte finns några stadier. ;) Men nej, liberal demokrati är säkert inte politikens ände. Men det är det bästa vi har kommit på hittils.

"eftersom liberalismen i övrigt leder till den starkes rätt"

Nej, det är anarkism. Inte samma sak.

"Lennart är för övrigt ett troll och jag ser ingen större poäng i att diskutera med honom."

Din definition på "troll" är alltså "någon jag inte har motargument mot". OK.

Kristoffer Ejnermark sa...

Red Metal,
Håller fullständigt med dig att hyllandet är ungefärligt lika dumt med att ensidigt fördöma landet. Det är precis där som en liten del av vänstern och högern går vilse.

Lennart Regebro sa...

Ingen fördömer landet. Vi fördömer DIKTATUREN. Du förstår skillnaden, hoppas jag?

Där majoriteten av vänstern går vilse är att man inte tar avstånd från den minoritet inom vänstern som liksom dig försvarar diktaturen.

Om det är nån liten del av högern som går vilse där så har jag inte märkt det, men det är naturligtvis möjligt att det är några enstaka som gör det. Precis som det är några enstaka inom vänstern som tar anvstånd från diktatrkrameriet. (Jag har hittils hittat fyra personer.) Resten av vänstern nickar och håller tyst med när galenpannor försvarar Kubas diktatur.

Så om du anstränger dig kan du nog hitta lika många (fyra stycken) inom högern som har gått vilse i Kuba-frågan, som du hittar människor inom vänstern som INTE har gått vilse.

Kristoffer Ejnermark sa...

Den "skillnad" du åberopar är ett fantasifoster. En konsekvens av att tolka verkligheten i formella idealistiska glasögon. När högerdebattörer hejar på en demonisering från en krigshetsande nation (USA) så hakar man på relativiseringen av den nationella suveräniteten och dess vidriga konsekvenser.

Jag har inte mött en enda vänsterperson som inte tar avstånd från diktaturen på Kuba. Däremot har jag inte mött en enda högerperson som inte gått vilse i Kubakritiken. Inkluderat dig Regebro. På något sätt har vulgäriseringen hos högerdebattörerna vad gäller Kuba förblindat vikten av att påpeka den nationella suveräniteten i ett läge då en krigshetsande nation demoniserar och provocerar.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com