Sidor

söndag 11 februari 2007

Mr Romance = Mr Medieval

Jag såg de tre sista avsnitten i den senaste säsongen idag på kanal 5. Denna realityserie bland mängden är en tävling i att, som man, efterleva en viss sorts "romantisk" idé från romantiken eller till och med medeltiden. Glöm allt var jämställdhet mellan kvinna och man kan erbjuda, i detta program är idealet att behandla kvinnan som en nätt, viljolös och inkompetent princessa. Ett fenomen som Strinberg varnade som gallanteri och garant för en antifeministisk kvinnodyrkan.

Serien är även, hör och häpna, grundad av rockstjärnan och Kiss-medlemmen Gene Simmons. Hur det kan gå ihop kan man ju fundera på. Men en sak är ändå säker - serien är klart ett i ledet i en nykonservativ våg som man kan se i USA. En sorts viktoriansk etikett tycks ha blivit populär som ett svar på det amerikanska folkets påstådda "dåliga levnadssätt", vilket används som anledning till att allt fler människor tycker illa om amerikanarna. Denna nykonservativa våg har tagits upp i bland annat Penn och Tellers Bullshit och filmen Borat, som ger den en syrlig kritik.

Kvinnodyrkan, eller galanteri, är och kommer alltid att vara motsatsen till en jämställdhetsutveckling. Det är inte en "kvinnofråga" och det är inte att "stärka kvinnans ställning" utan faktiskt tvärtom. Galanteri som säger att man alltid skall öppna dörren åt kvinnor etc. är att kasta jämställdhetstanken på skräphögen. Mr Romance är i sammanhanget reaktionär, mans- och kvinnofientlig och bör ändra titel till Mr Medieval.

Märta Myrstener ger i sin krönika på DN seriens koppling till en upplysning över att även pojkar och män har en uppenbar normaliserande könsroll. På det sättet är seriens endast intressant som studiemedel.

Läs mer om serien på Kanal 5
Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat på intressant

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com