Sidor

lördag 10 februari 2007

Swedish Rally - en dualistisk saga

Här i Hagfors, en liten värmländsk stad där det sällan händer något evenemang som får nationell och dessutom global uppmärksamhet. Därför är det inte så konstigt att folk går man ur huse för att frivilligt hjälpa till, och tar evanemanget personligt i en förnimmad lokalpatriotism. Råkar en journalist kritisera evanemanget, och dessutom inkludera den lokala befolkningen, så höjes näven och lungorna spännes för sårad själ. Detta fenomen hände förra året.
I år är festen större än någonsin med extra miljoner i fickorna. Valuta som möjligtvis kommer att utöka åskådarantalet från det enorma antalet 250 000 från ifjol. Men jag håller med Martin Olsson i VF-artikeln att det nog allt kunde ha varit mer till evanemang eller fest. Upstairs (nykterhets-stasi) och öltält (trubadur och mindre coverband) är två extremer som man inte alltid vill välja emellan när det bjuder till ett så stort evanemang som Uddeholm Rally faktiskt erbjuder. Lite mer skulle inte skada. Men som god lokalpatriot (38,5 miljoner kronor bidrog rallyt 2005) är jag glad att det händer något överhuvud taget, förutom att grannen får ännu ett tillfälle att skaka hyreshuset med sin musikanläggning.

Vad gäller själva sport-evanemanget kunde jag inte bry mig mindre om inte det var själva förutsättningen till festen i staden. Samma kan jag dock inte säga om resten av befolkningen här som helt plötsligt råkar finna sig i en rally-frenisi. En annan faktor som vi tycks glömma bort är miljön. Hur mår miljön av en sådan här stor avgasproduktion? Har ett liknande sportevanemang plats i framtiden överhuvud taget? Det är frågor som tycks medvetet undvikas för turistnäring och lokalpatriotism, då är det positivt men framförallt nödvändigt att sätta på sig den kollektiva ögonbindeln.


(Här finns mer att läsa om det pågående Rallyt: RallyHagfors.com Officiel hemsida: Swedish Rally Live, DN:Vådliga hopp och riktig fest, DN:Grönholms spurt gav totalledning, DN:Solberg otursförföljd som vanligt, DN:Programmet i rally-VM)

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat på intressant

1 kommentar:

johanna sa...

Läs även Johan Orrenius reportage! http://www.sportexpressen.se/index.jsp?a=872597

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com