Sidor

onsdag 28 februari 2007

Vad vill Johan Hakelius egentligen?

Man kan läsa i hans senaste kolumn i Aftonbladet hur fattiga i Sverige har ett privilege, nämligen att man slipper argumentera för sin sak.
Det spelar liksom ingen roll om man inte kan komma på ett enda bra argument för det man påstår. Man kan alltid tala om hur lite man tjänar och få rätt ändå, enligt gällande oskrivet avtal.
Jaha? Vad är det för "oskrivet avtal"? I vilket sammanhang är det giltigt? Frågorna hopar sig tills man blir övertygad om att det faktiskt är ett fantasifoster hos Hakelius själv. Varför skulle han annars utesluta den minsta förklaring?
Hakelius spinner vidare på sin hypotes och kommer fram till att:
Det är klart som fan att folk, egentligen, tävlar om att bli rika.
Och vad händer om de lyckas?
Ja, då slutar de att prata pengar, förstås. Och byter högfärden mot spelad ödmjukhet. Allt enligt avtal.
Är verkligen de fattiga i landet de som är högfärdiga? Skall vi verkligen lita på hans analys av sina egna mejl? Och, varför blir han irriterad på personer han diskuterar med som slänger sig med tomma argument? Personer som inte har argument är ju faktiskt ganska lätt att argumentera ned i en diskussion - genom att just påpeka det tomma i deras påståenden. Så, om nu påpekandet av sin fattigdom är så irriterande för Hakelius kanske det faktiskt beror på att Hakelius är den part som saknar argument för ett bemötande. Men då leder vi oss in i en spekulativ värld, något som Hakelius tyvärr tvingar in sin läsare i.


Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat på intressant

3 kommentarer:

jon sa...

Har aldrig förstått varför Hakelius skriver för aftonbladet. Han är ju helt klart högerskribent och skulle passa bättre på expressen. Iofs har ju aftonbladet blivit mer mittfåra tidning. I vilket fall som helst så skriver han en massa skit.

Kristoffer Ejnermark sa...

Visst har han ett högerperspektiv, men han har också en betydande fallenhet för att skriva nonsens. Varför skriver han öht?

clg sa...

Med tanke på det utrymme Hakelius får i media är det förbluffande att han utnyttjar det på ett såpass dåligt sätt genom att framföra så oerhört mycket substanslös gegga. Å andra sidan är kanske geggan att föredra framför hans politiska åsikter som mestadels kan klassificeras under rubriken Timbro-propaganda.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com