Sidor

tisdag 8 maj 2007

Fästning Europa - nej tack!

Rolf Gustavsson spekulerar om Sarkozy vill ha det s.k. "fästning Europa" med klara gränser mot omvärlden som ur nån synvinkel anses inte vara "europeisk". Fästning Europa har varit ett begrepp som förklarar att Europa är för "europeer" och starka gränser som hindrar invandring är därför önskvärt. Det som varit den svenska modellen att genom ett humanistiskt perspektiv ta emot människor som flytt från tortyr eller livshotande faror är inte det som ligger modell för "fästning Europa". Tydligast ses viljan till tydliga avgränsningar i Sarkozys yttringar om Turkiets vara eller icke vara inom EU:
–Turkiet är inget europeiskt land och har därför inte sin plats innanför EU
Så vi får väl se om frankrikes president tar till kamp för ett europas fästning. Inneslutande och främlingsskapande har aldrig varit den klokes val för minskning av konflikter och förtryck.


Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat på intressant

1 kommentar:

elisabet almarez sa...

"Inneslutande och främlingsskapande har aldrig varit den klokes val för minskning av konflikter och förtryck."

Inte heller att släppa in starka fascistkrafter. Då blir ju följden att vi måste kriga man mot man.

Öppenhet, ja - kommunikativt sett.

Om detta ej har avsett resultat, så är det bättre att entusiaster som du får gästa dem med din föreläsning och själv ta konsekvenserna av detta än att du öppnar min dörr för dem och låter dem utöva sin fanatism på mig.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com