Sidor

fredag 4 maj 2007

Moralistens destruktiva moral (del 2)

Moralisten skapar sig själv genom att sätta sig på den höga moralhästen. "Det är jag som är bättre människa!" - "Du är sämre." Men alla människor är moralister till viss del, alla tycker att någon är dålig till viss avseende, det är fullständigt naturligt. Att i sin enfald döma ut människor på grund av deras naturliga känsloreaktioner är också inget annat än att sätta sig på höga hästar i ett försök att tvinga sin egna person att tränga ut från mänskligheten. Oftast ser vi dessa destruktiva moralister i misantroperna, som i sitt hat till människan känner sig bättre i och med sin falska distansering ifrån den.

Hat är också bra. Att känna hat är sunt. Hade vi inte känt hat skulle vi fortfarande plocka jordäpplen åt Herr von Röfvenhoel. Men hat är sunt när det är en reaktion på orättfärdighet. Hatet tappar sin proggressiva funktion när hatet riktas enbart på metafysiska grunder. Hatet är sunt när den riktas på grund av en rationell orsak.

När det gäller alkohol kryper även den destruktiva moralisten fram. Visst finns det rationell orsak att minska alkoholintaget i vissa avseenden (trafikolyckor etc.), men moralisten blir äcklad över personer som medvetet intar alkohol för att "tappa kontrollen". De är "dåliga människor" -"de har ett svagare sinne". Personer som gjort ett aktivt val att vara nykterister behöver inte moralisera över personer som aktivt intar alkohol, det är viktigt att poängtera. Men de allra flesta som öppet deklarerar sin högt värderade nykterhet har också en fallenhet att komma med känsloargument mot de som intar alkohol. De är antingen "dumma", "äckliga", "svaga" och så vidare. En annan tendens som är viktig att poängtera är att det oftast också är före detta alkoholister eller före detta knarkare som är bäst på att destruktivt moralisera över andra människors egenskaper i fall av alkoholintag. Vissa moralister är mer försiktiga. "Visst går det bra med ett glas vin till maten ibland, men måste de supa?". Allt har givetvis en gräns, men så länge man inte skadar andra människor vad tusan har dom med ens val av alkoholintag att göra?

Människor idag är så rädda för varandra och jag tror det är kärnpunkten till varför många reagerar på berusade människor. Berusade människor är mer sociala, och blir därmed ett hot mot dagens sociala barriärer, ett hot mot den sociala kylan i samhället.


Andra bloggar om: , , , ,
Pingat på intressant

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com