Sidor

onsdag 8 augusti 2007

NWT ljuger om bidragsfusk

Nya Wermlands Tidningen levererade en konstig ledarartikel den 6 augusti. Artikeln hade rubriken "Ett gigantiskt bidragsfusk" och följande text handlade om en alarmerande ökning av bidragsfusket.
"Uppenbarligen finns det tyvärr ett gigantiskt bidragsfusk i Sverige."
Detta påstår artikeln. Den gigantiska (smaka lite på adjektivet) siffran visar sig sedan bygga på Värmland. Och Värmlands siffra för fuskare visar sig sedan vara, håll i er nu, 65 individer under årets första hälft. Att 65 individer har polisanmälts för fusk med bidrag skall alltså vara fog för att kallas för gigantiskt. 65 människor som anmälts, inte fällts.

Nå, det är ju naturligtvis inte så att det är okej med att det är några stycken som fuskar bara för att det är en mycket liten del som gör det. Saken ligger i att NWT medvetet medverkar till en hetskampanj mot socialförsäkringssystemet genom att förstora upp ett nästan icke-existerande problem. Uppfattningen att det skett ett ökat utnyttjande är alltså inget annat än en officiell myt. En myt som pumpats ut till offentligeheten genom borgerliga medier som exempelvis Dagens Nyheter. Nu efterföljd av NWT.

Myten ligger i att det faktiskt inte skett en ökning av utnyttjandet av försäkringssystemet. NWT liksom Dagens Nyheter hör till den borgerliga sfären som anser sig vara ideologiskt skyldiga att attackera Sveriges välfärdssystem. Därför är det också ingen slump att NWT-artikeln nämner sin vurm för just det välfärdssystemet. Det ingår helt enkelt i en känd retorisk förvrängning och förvirring. Först i grunden skapa ett problem för (X), sedan attackera (X) fast maskera det genom att använda andra begrepp som "bidragsfusk" eller "bidragsberoende", och sopa igen spåren genom att posera som en vurmare för (X). Detta retoriska knep är en förutsättning för att få officiell respons för uppfattningar som egentligen ogillas av allmänheten. Att helt enkelt få det som man pratar om något helt annat - högerns retorik i ett nötskal.

Vad NWT vill är helt enkelt att attackera socialförsäkringssystemet. Det är därför ledarartikeln mantrar "bidragsfusk" som ett "gigantiskt" problem. När det i själva verket inte är något problem alls (förutom i kontexten rent småkriminellt). Men för samhällets utgifter ligger utgifterna i nivå med 1980-talets utgifter. I jämförelse med BNP:n så ligger utgifterna till och med lägre idag än förr. Alarmismen från borgarmedian är alltså helt enkelt fel. Om vi jämför till exempel utgifterna till hushållen som andel av BNP årtalet 2003 jämfört med 1990-talet så var det faktiskt mindre utgifter 2003. Den ständiga ökningen stämmer inte, detta trots att arbetslösheten var större 2003.

Ett annat faktum som tycks vara helt bortkommit i den borgerliga mytkampanjen är det att socialförsäkringssystemen går med stora finansiella överskott. År 2003 var överskottet 112 miljarder kronor (27 % av budgeten, eller lika som utgifterna för sjukpenningen och förtidspensionering tillsammans).

Så vart är problemet? Socialförsäkringssystemet visar tvärtom på en nedgång i utgifter i förhållande till BNP. Dessutom går systemet med ett finansiellt överskott. Så vart får man tyngd för moralistiska hets- & mytkampanjer? Kampanjen handlar naturligtvis egentligen inte om det enstaka fusk som existerar. Utan det används som ett svepskäl till att ge en känga åt välfärdssamhället. Det hemska systemet som egentligen inte är något problem med, förutom att det tvärtom inte används i den grad den kan. Som hand i hanske i högerns upp-och-ned-vända värld. För hur skulle högern annars överleva om den inte försöker maskera sina egna intressen?PS: NWT:s kommunistskräck tar sig även nya rekord i artikeln. Lite typiskt sitter NWT kvar i Kalla Krigets agitationsanda och blandar ihop korten, stalinism blir kommunism och tvärtom. Allt för att tysta kritikerna. Pubertal retorik.


Läs mer: Clarté 4/2004 - De växande bidragen - ett påhitt
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com