Sidor

fredag 14 september 2007

"Husneger" är inte rasistisk

Okunskap är inte lätt. Men tyvärr används det ibland till politisk agitation. Som exempelvis Sakine Madon. Hon verkar historielös i ett verbiage om nån slags "vänsterrasism".

Dagens historielektion:Notering följer att Malcom X var seperatist med rasistiska förtoner i början av sin frihetskamp, men övergav dessa vid sin kontakt med islam. Begreppet "husneger" har dock ingenting med rasism att göra.


Media: Ex 01, DN 01, DN 02
Bloggosfär: Petter Partikulärt 01, Petter Partikulärt 02, Petter Partikulärt 03, LOKE 01, Fredrich Legnemark
Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat på intressant

7 kommentarer:

Jonathan sa...

Prova att läsa biografin om Malcolm X.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Autobiography_of_Malcolm_X

Han övergav aldrig separationsideolgin. Han började tveka på gamla dagar. Men han kom först i kontakt med islam genom att han kom i kontakt med nation of islam och religionen islam under sin fängelsevistelse.
Efter en tid blev det slitningar mellan Malcolm X och elijah muhammaed.

Separationsideolgin hade han med sig under den tid han var verksam. Ordet husneger är kopplat till just separationsideologin.

Jonathan sa...

Det politiska engagemanget kom med islam som malcolm fick i Nation of Islams tappning.


du har alltså fel.

Kristoffer Ejnermark sa...

I de intervjuer jag sett har dock Malcom X med betoning hävdat att hans inställning ändrats efter hans resor i världen. Där kom han till insikt, sa han, att muslimer inte var av någon särskild ras och att människor av olika färger kan leva tillsammans.

Kristoffer Ejnermark sa...

Ett tips är att se de filmer som erbjuds på youtube. Där kan man se de intervjuer jag hänvisar till. Det är efter han kommit i kontakt med den islamska världen genom sina resor som han säger sig ha ändrat uppfattning.

Så nej, jag har inte fel.

Jonathan sa...

Du skrev innan när han kom i kontakt med islam.

Det stämmer att han började tveka när han kom i kontakt med den muslimska världen men det var i slutet av hans liv. Då tvekade han också på om det var rimligt att stämpla de som ville integreras som husnegrer. Kom ihåg att han kallade alla svarta som sökte civil liberties-vägen kalaldes för husnegrer. Martin Luther King jr var en onkel tom.

Man kan alltså tycka att Malcolm X har en intressant och träffsäker maktanalys MEN man kommer inte ifrån begreppets grovt rasessentiella natur.

Här har du en intressant dokumentär om svarta rasistiska rörelser idag.
http://video.google.com/videoplay?docid=-4016172415001932955

Anonym sa...

Begreppet husneger skulle effektivt kunna användas idag i sverige emot negrer\invandrare som är med i borgerliga partier, tex Nyanko Subyami (?) i folkpartiet.

Jonathan sa...

anonym

det används redan, wake up and smell the coffee. Frågan är varför det ska anses vara ok?

Tycker ni att det är ok man kallar vänsterinvandrare som t.ex Ali Esbati eller Pelaseyed för husnegrer? I mitt tycke bidrar de till en politik som är sämre för invandrare, en politik som marginaliserar och slår ut invandrare.

Det är min åsikt. jag tror vänsterpolitiken får fruktansvärda följder men jag kallar inte invandrare engagerade i vänsterorganisationer för husnegrer och onkel toms för det. Jag angriper idéerna, inte personers hudfärg.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com