Sidor

fredag 23 november 2007

"Buy nothing day" är ett medelklassjippo - inte någon vänsterfråga

Magnus Andersson (förbundsordförande i Centerpartiets Ungdomsförbund) försöker än en gång dra politiska poänger på "vänsterns" bekostnad. Nu handlar det om jippot "buy-nothing-day" som går ut på att i kritik mot den överdrivna konsumtionen lobba för att så många som möjligt ska ta en dag utan att konsumera. Tanken är ursprungligen god i och med sin kritik mot den hjärndöda konsumtionen.

Men problemet är att kampen slår helt fel. Det riktiga problemet är att det finns miljarder fattiga människor som inte har förutsättningar till att konsumera tillräckligt för sin hälsa och trygghet. För dessa verkliga människoöden är ju inte kampen för att konsumera mindre, utan mer. Det är bara att tänka sig ett tillfälle där en ensamstående mamma, som får vända på varje krona för att kunna få leva ett någorlunda drägligt liv, får en flyer som uppmanar en att konsumera mindre tryckt i ansiktet på väg in i Nike-butiken som har utförsäljning 80%. Jag skulle i alla fall blir fly förbannad.

Vad det handlar om är alltså personer som i sin trygga medelklass- eller överklassposition i samhället kan undvara sig att minska på sin redan hjärndöda överkonsumtion. Och på kuppen känna sig godhjärtade och moraliska för att de hjälpt till lite.

Ur en marxistisk klassynpunkt är givetvis detta ett rent självbedrägeri. Vilket visar det stora problemet med bojkott som politisk metod. Kritik mot överkonsumtionen som de industriella länderna står för kan visst vara förenligt med ett marxistiskt-, vänsterperspektiv. Men då med kunskapen att en generell konsumtionsminskning stjälper mer än hjälper. Det är den rika medelklassen och överklassen i den industriella världen som behöver se över sin hjärndöda överkonsumtion. Så någon "buy nothing day" är ett totalt meningslöst, medelklassjippo.

Organisera dig i stället för en reell klasskamp för en minskning och avskaffande av klasskillnaderna och klassamhället!

Den borgerliga apologeten Magnus Andersson visar dock än en gång sina kort på bordet genom att argumentera för en generell konsumtionsökning. Bara marknaden bli "fri" och "rättvis" så är det bara bra att de rika konsumerar mer för då anser Andersson att tillväxten ökar i världen. Men problemet är att nästan all konsumtion sker i de industriella länderna, och den "fria" globala kapitalismen genererar visst en total ökning i tillväxt men det är själva uppdraget för kapitalismen (ja, detta även ur en marxistisk uppfattning om kapitalismen), att den är "fri" (d.v.s. avreglerad) betyder att klasskillnaderna ökar.

Åtgärderna som behövs är alltså att stävja dessa ökande klasskillnaderna och ge de fattiga bättre chans att få förutsättnignar för en ökad konsumtion. Det är alltså de fattiga som skall öka sin konsumtion, inte de redan rika överkonsumenterna här i västvärlden. Åtgärderna är alltså en kamp för ökad jämlikhet, både socialt och ekonomiskt. Inte för en generell konsumtionsökning.

De borgerliga apologeterna och den vilsna medelklassen visar båda att saknaden av klassanalys leder en på villovägar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Arbetargräs om rovjdur, jakt och opartisk journalistisk, Erik Svensson om den högerextrema tidningen Axess, Svensson om Reinsvält,

11 kommentarer:

Conny Söderström sa...

Jag tror att det finns stor potential att lägga in en klass/struktur-analys i "buy nothing day"- begreppet. Det är klart att det vore missriktat om "en köpfri dag" sågs som nån slags lösning i sig. Det är ju såklart en symbolhandling.

Imorgon kommer vi ha en sådan flyer-utdelning med grön ungdom på Västra torg-gatan. Vi ska bjuda på pepparkakor och ge passerande folk en liten lapp med förslag på billigare, miljövänligare och mer solidariska julklappar. (så vi kommer försvisso inte stå vid en Nike-rea, men det finns säkert människor som kommer bli upprörda.)

En viktig poäng ur ett globalt perspektiv med att minska konsumtionen av naturresurser i allmänhet, och att uppmuntra köpandet av etiska varor i synnerhet, är att de indirekta verkningarna av den materialistiska liberala världsbilden drabbar de fattigaste hårdast.

Kvinnan som inte har råd att handla och som går in och köper ett par skor på rea, kan känna sig glad för att hon i alla fall inte tillhör den tärande andelen av befolkningen. (såsom den grupp högkonsumerande medel- och överklass-svenskar som du nämner) Självklart ska alla människor kunna tillgodose sina basbehov, men det är en annan fråga i helheten och de står inte i strid med varandra.

Det finns väl ingen som menar att de fattiga länderna inte ska få resa sig ur fattigdom. Det vi kan hoppas är ju att de får göra det på ett sätt som gör att de (och vi) inte åter faller ner i fattigdom. Frågan är förstås komplex.... det finns ju en massa politiska samband som avgör om en utveckling i viss riktning blir möjlig. Men det tror jag ju inte att du förnekar heller för den delen. ;)

"En köpfri dag" kanske är ett jippo. I viss mån håller jag nog med om det. Men tycker du att alla former av strävan att minska resursförbrukningen i samhället är negativa, liksom småborgerliga?

Att köpa ingenting är som jag ser det mer ett psykologiskt experiment för den shoppingberoende majoriteten av befolkningarna i västvärlden. För vissa kan det vara en helt ny erfarenhet.

Det går inte att påvisa någon ökad lycka i samband med den enorma materiella standardökningen som skett de senaste 30 åren i Sverige. Andra livskvalitativa faktorer är det som faktiskt avgör hur vi mår. Det man kan konstatera är ju att trycket på den ekologiska grundfonden vi lever av har ökat. De som värst drabbas av ökenspridning, översvämningar, gifter i produktionen av våra prylar, överutaget av naturresurser etc... är de fattigaste på jorden som saknar alla former av värn mot dessa förändringar. Av dem är ju kvinnor och barn mest utsatta.

Det är en ganska stark klass-analys enligt min mening. Men den kanske inte är representativ för alla dem som arbetar med en köpfri dag

kram på dej

:)

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=P8uZEjAsR94&eurl=http://www.bnd.nu/index.php

Jah Hollis sa...

Med så många klass-ord i inlägget var det tvunget att hända. Klassynpunkt blev stavat med tre s! :-)

Annars orkade jag inte läsa så långa texter (vare sig hela inlägget eller första kommentaren) så här dags på natten. Dock var Youtubeinslaget intressant.

Karbid sa...

Buy Nothing Day tjänar som en nyttig påminnelse för oss (främst medelklassmänniskor) som hetsas till överkonsumtion. Det står inte emot vare sig klasskamp, vänsterorganisering, eller för den delen konsumtion i sig, som liberalbloggarna påstår.

BND är en symbolhandling, och visst, ett jippo. Jag tror ingen någonsin har påstått att det är kampen i sig. Men den kan ha ett existensberättigande ändå.

Anonym sa...

CUFs kampanj är inte "Buy nothing day" nyliberalerna kränger "Buy something Day"
http://www.buysomethingday.se/

Så du har nog fått det hela om bakfoten.

Gubben sa...

Jisse, vilket trams!
Nu ska jag åka till stan och köpa något riktigt onödigt... sedan ska jag dämpa samvetet med att skriva ett låååångt inlägg om klasskamp och världssvält!

Kristoffer Ejnermark sa...

Tjenare Conny!

Tack för kommentaren! Jo visst, jag håller med om att man möjligtvis kan se aktivitetsdagen "Buy-nothing-day" ur ett klassperspektiv. Eftersom den kan fungera som en kritik mot det hjärndöda konsumtionssamhället, det vill säga det kapitalistiska samhället.

Man skulle även, som du riktigt skriver, kunna se en klassanalys i kampen för stävjandet av det globala miljöhoten.

Men min kritik riktar sig mer på hur denna konsumtionskritik riktar sig. Jag är kritisk emot att den förordar en generell konsumtionsminsking i sig. Jag håller fullt med om att vi konsumerar tok för mycket prylar som vi egentligen inte behöver; mycket på grund av att vi har en kapitalistisk marknad som måste skapa oändliga indirekta behov hos konsumenten för att överleva.

Men materiell och social konsumtion i sig är i inte fel. Tvärtom är det livsnödvindigt och nödvändigt för ett drägligt liv. För att befria människan och ge henne sann självuppfyllelse. Men den får ju inte påverka människans och livets förutsättning genom att utarma den jord vi faktiskt lever av. En konsekvens som härleds av ett ständigt jagande efter ökad profit.

Så om, aktiviteten istället varit en upplysningskampanj om den profiterande marknadens konsekvenser. En kampanj mot den hjörndöda överkonsumtionen, och inte en generell konsumtion skulle jag vara med och flagga och bjuda på kakor :) Jag är dock itne övertygad om att denna kampanj är det. Den skulle kunna vara det.

Men vad är det egentligen som hindrar oss att göra det istället, det vill säga använda denna dagen och peka på vilka grupper i samhället som verkligen behöver tänka på sin konsumtion? Istället sitter jag här i en snötäckt mörk skog och gnäller, haha..

Kristoffer Ejnermark sa...

jah hollis:

Haha! Ja se hur min övertygelse kan ta över en själv! ;)

Kristoffer Ejnermark sa...

Karbid:

Ja, det är nog det allra bästa som kan komma ur kampanjen "Buy-nothing-day"; Att den fungerar som en påminnelse på de som verkligen överkonsumerar massa onödiga prylar.

Men, tyvärr, som jag ser kampanjen verkar den faktiskt vara en kampanj mot konsumtion i sig, vilket kan härledas från kampanjens själva namn; Köp inget!

Min kritik ligger i att denna kampanj skulle kunna ha varit mycket bättre utförd.

Anonym sa...

Självklart ökar skillnaderna i rikedom av en fri marknad, helt enkelt pga att somliga förtjänar mer än andra. De närande blir rikare än de tärande, vilket är helt i sin ordning och den högsta formen av rättvisa.

Kristoffer Ejnermark sa...

Inte rättvisa ur jämlikhetssyn.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com