Sidor

fredag 16 november 2007

Catalán fortsätter att fummla

Nu har det gått några dagar sedan jag var uppdaterad om vad som händer i Bloggosfären och inom Gammelmedian. Men tydligen har Catalán fortsatt sitt fummliga korståg mot Chavez och Venezuelas demokratiska regering.

Lögn, på lögn och missvisning på missvisning bygger hon upp en debattartikel i Expressen där hon gnäller över hur socialister på bloggosfären kritiserat henne. Varför tog hon inte debatten med oss kritiker på bloggosfären? Varför tyckte hon att det var viktigare att få in sina missvisningar och lögner i en debattartikel i Expressen, där hon minsann inte kan få den kritik eller bemötande som bloggosfären ger?

Dessutom är det tragiskt när miljöpartister (som jag annars anser ligga mer till vänster än höger i politiska frågor) sväljer extrema högeroppositionens retorik i Venezuela, som för några år sedan försökte genomföra en statskupp mot den demokratiskt valda regeringen. Det är tragiskt när sådana personer gör allt för att misstänkliggöra vänster och socialister så som Catalán gör i debattartikeln när hon påstår att:
"Svenska socialister ser mellan fingrarna när Chávez monterar ner demokratin."
Något sådant har vi vänsterkritiker alldrig gjort, för det är vi som kritiserade hennes illa skrivna blogginlägg som hon syftar på. Det vi gjort är att kritiserat hennes konstiga texttolkning och onyanserade syn. Ett tydligt tecken på att hon svalt en svart-vit-tolkning av verkligheten som är vanligt bland extrema (höger)rörelser. En kritik so vi gett och som hon tydligen inte vill bemöta annat i privilegierade utrymmen som Expressens debattsida.

Vad gäller Cataláns missvisningar och (omedvetna eller medvetna) lögner finns det en del bloggare som på ett effektivt och välskrivet sätt sammanfattat det: Erik Svennson skriver bland annat:
Fakta i målet är att det i Venezuela har införts lagar mot kränkande förtalande artiklar i massmedia. Sådana här lagar är jag personligen ingen anhängare av, och det är bättre med en självsanering inom pressen. Dock är Venezuela inte unikt bland demokratier att ha sådana här lagar, de finns t. ex. också i USA där föräldraorganisationer bl. a. drivit igenom varningstexter för sexuellt innehåll på DVD-filmer och skivor, och där man inte kan säga vad som helst om vilken folkgrupp som helst utan att riskera att drabbas av rättsligt efterspel eller stämmas för förtal.

I demokratin Tyskland är det f. ö. förbjudet att i skrift ifrågasätta Förintelsen och Judeutrotningen. Även i Sverige kan man ställas inför rätta enligt lagen om hets mot folkgrupp om man publicerar artiklar där man kränker etniska eller religiösa grupperingar. [...] Catalan kan omöjligen ha läst det konstitutionsförslag hon så hårt kritiserar, för hade hon gjort det hade hon insett vilken blunder hon har gjort här. Det finns ingenting i konstitutionsförslaget som avskaffar yttrandefrihet, mötesfrihet och tryckfrihet.
Hanna Löfqvist skriver:
Det är något helt annat än vad vårt kära EU och dess ledare lyckats med, i brådrasket. Pang bom - en ny konstitution, som numera kallas för reformfördrag och som grundlagsfäster centralstyre och marknadsliberalism, genom att sätta den inre marknaden före alla andra principer och begränsa vetorätten för de nationella parlamenten. Konkurrensen får aldrig sättas ur spel. Samarbetet med Nato tuffar på och ett gemensamt försvar är ett faktum. [...] Undrar om Zaida och hennes gelikar är bekymrade över det? Jag är bra mkt mer bekymrad över det, än att Venezuelas folk har fått säga sitt genom val och folkomröstningar.
Markus Hankins skriver:
Catalan kritiserar helt historielöst pressfriheten i Venezuela. Hon tar inte alls i beaktning att pressen är starkt dominerad av oppositionella krafter. Krafter som aktivt undergräver demokratin i landet. Något som omvärlden fick tydliga bevis för när oppositionen försökte att genomföra en statskupp 2002. Då användes medierna för att hetsa folkgrupper mot varandra, sprida medvetna lögner och försöka kasta omkull en demokratiskt vald regering, uppbackad av CIA och USA.

Vi demokratiska socialister i Sverige kritiserar inte Catalans världsbild för att vi flörtar med Chávez motsvarighet. För en liknande har vi redan här i Sverige, den liberala demokratin. Vi kritiserar Catalan för att hon helt onyanserat ställer upp på oppositionens beskrivning av vad som sker i Venezuela. Hennes bild av Venezuela är naiv och hon har inte lärt sig någonting av den central- och sydamerikanska historien.
Vidare har Frasses blogg radat upp mer av en detaljrik lista över Cataláns missvisningar. Vad som är tydligt i alla fall är vad som Erik Svennson skrev om att de svenska demokratiska socialisterna (stalinisterna har i praktiken förvunnit) är allt annat än tysta när det gäller Venezuela och Chavez. Vi socialister som kritiserar en dikotomisk världssyn som Cataláns och andra extrema högerbloggares kommer att fortsätta att kritisera.


Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat på intressant

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com