Sidor

torsdag 29 november 2007

Kapitalism = diktatur

Ännu en bekräftelse att marknadsekonomin (kapitalismen) är frånskilt demokratiska förutsättningar och instanser, och att själva definitionen av kapitalism är marknadens diktat - kapitalistens diktatur.

Tydligen är det ett företag som avskedat en arbetare på grund av dennes frisyr. Påminner mig om när diktatorn Kim i Nordkorea förbjöd alla frisyrer utom en. Men för högern och borgerligheten är detta fullt normalt. Diktatur är bra, demokrati är dåligt. Därför förfasas högerblaskan Svenska Dagbladets ledarblogg över att facket ställt sig på arbetarens sida och högertidningens läsare ger företaget rätt. Så handlar kapitaljugend! Rätta sig i ledet och vänder blicken upp mot diktatorn, och känna en lättnad över att slippa tänka och bry sig om individuell självuppfyllelse.Media: SvD, DN, HD, Sydsvenskan, Aftonbladet
Bloggat: The Badlands, Claes, Svensson
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Svensson om hur man skall tacklas med Sd, Marlene om reklam, Alliansfritt om leveransproblem, Kaj Raving om Sd och facket, Slutstadium skriver om det elevfack han hjälpt till att starta, Trotten skriver om Göran Johansson

7 kommentarer:

Steffe sa...

Men att ha bakåtslickad fascistfrisyr och kalla, döda, människofientliga ögon är förstås aldrig ett problem.
herregud, hon är så vidrig, den där Abrahamsson. Som ondskan manifesterats på två ben. Brrrrrr

Anonym sa...

Bäste Loke,

Jag förstår din frustration över att vara uppväxt i Värmland men kapitalism är en naturligt tillstånd och kan inte tas bort. Pengar är inget annat än ett mer neutralt betalningssätt än tex. bärnsten eller ekorrskinn. Så att vara antikapitalist är samma sak som att vara antiekorrskinnist och hur vettigt låter det?

Så marknadekonomi och kapitalism hänger intimt ihop med demokrati för att i en demokrati så måste det finnas respekt för enskilt ägande vilket det inte gör i en socialistiskt land vilket också historien visat nu 20-30 ggr.

Mvh Nils Dacke

Kristoffer Ejnermark sa...

Käre Nils Dacke:

Skulle kapitalism vara naturligt? Det låter skrämmande likt den borgerliga filosofin om naturrätten som är en religiös uppfattning i sin irrationalitet.

Hur i hela fridens namn kan en ekonomi som bygger på diktatur vara "intimt" bundet till ett demokratiskt samhällssystem? Det är ju fullkomligt befängt. Varför vi har kapitalism idagens borgerliga demokratier har snarare med den historiska utvecklingen att göra.

Anonym sa...

Käre Kristoffer,

När startade Kapitalismen på den här planeten? Så fort ett djur anser att
något är dennes? Jg vet inte hur mycket djur du omges med men mina höns anser att om dom fått tag i något smaskens så gör dom allt för att hinna äta upp det innan dom andra får tag på det. Så om vi antar att
"kapitalismen" i dess ursprungliga form är minst 300 miljoner år gammal. (på Den här planeten vill säga). så att avskaffa den är nog inte så lätt.

Ni kan ju alltid prva själva då vi lever i ett fritt samhälle. Marsch iväg och lämna era kläder innan ni går in i paradiset utan kapitalism, egoism och individualism!

Mvh Nils Dacke

Jerry sa...

Kapitalism är inget annat än girighet. Den skapar inte välstånd och vill ej fördela tillgångarna. Fick kapitalismen ensam råda så skulle vi jobba för tio kr i timmen. Vi hade fortfarande haft barnarbete som var fallet innan demokratin. Folk hade slitit ihjäl sig för ingenting.

Demokrati är kapitalismens motsats. Behöver bara se sig om i världen för att inse det. Kina är ett bra exempel. Deras industri går för fullt medan en stor del av folket fortfarande lever i fattigdom och djupaste misär.

Demokrati är det som skapar välstånd och ingenting annat.

Anonym sa...

Jag är själv ingen prokapitalist, och tycker nog att vissa marknadsrelaterade regleringar behövs för att stabilisera välståndet. Men Kristoffer Ejnermarks attack mot kapitalismen som begrepp är utan grund, och ger bara intrycket av att han bestämt sig för en åsikt, men att han inte behöver ha vare sig fog eller argument för den.. De är nog lika bra att han börjar bryta upp gatsten, att ha tillhands, med en gång!

Anonym sa...

Citat från Jerry "Kina är ett bra exempel. Deras industri går för fullt medan en stor del av folket fortfarande lever i fattigdom och djupaste misär."
Kina är en kommunistisk diktatur, de har tagit ifrån folkets rättighet till frihet, kapitalismen skapar välfärd och kommunismen hindrar utvecklingen till ett bättre liv för folket. Läs på lite nästa gång va?

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com