Sidor

fredag 29 februari 2008

Ung Vänsters förbundsstyrelse vill splittra vänstern

Tidningen Arbetaren har publicerat en nyhet som väcker anstöt. UV:s förbundsstyrelse lägger fram inför kongressen i mars ett förslag som menar att man inte skall samarbeta med andra fackförbund än LO, och inte heller med de delar av LO som avviker från den centrala linjen.

UV:s förbundsstyrelse menar att fackföreningsrörelsen är den främsta bundsförvanter i kampen mot högern och menar att:
Motsatsen till detta är givetvis de vänstersekter som i hopp om att verka vara breda startar nya frontorganisationer och försöker mobilisera till demonstrationer och manifestationer med långa listor på medarrangörer. Ofta ingår olika sektioner eller klubbar av LO-fack bland dessa medarrangörer. Det handlar då nästan alltid om klubbar och sektioner som kontrolleras av personer ur sektvänstern.” skriver de och fortsätter: ”Dessa sektbeteenden splittrar fackföreningsrörelsen [SIC!] och innebär i längden en försvagning av motståndsarbetet mot högerregeringen. Vad som i dag kan verka radikalt och aktivistiskt kommer många gånger i morgon visa sig vara kontraproduktivt och splittrande. Därför är det viktigt att vi genomskådar sekteristerna och vågar säga nej till deras initiativ.”
En av dessa "vänstersekter" som UV:s förbundsstyrelse stämplar är Septemberalliansen, som är en sammanslutning av ett 50-tal organisationer, sammanslutningar och fackklubbar. Septemberalliansen arrangerade förra året demonstrationer på olika platser i landet mot högerregeringen.

Att nu UV:s förbundsstyrelse skrivit ihop ett sådant förslag blir alltså ett typexempel på UV-styrelsens opportunism gentemot LO-byråkratin. I sig också ett allvarligt slag mot vänstern som helhet med en splittrande konsekvens. Tur är finns det intern kritik inom UV, som förhoppningsvis inte låter styrelsen låta förvilla sig bort i en destruktiv opportunism.

Den splittrande faktorn är i denna kontext är LO-byråkratin och UV-styrelsen, då den i stort sett vänder ryggen åt alla inom vänstern förutom LO-byråkratin, och dessutom knyter bindeln hårdare för att stoppa kritik från vänster.


Andra bloggar om: , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Svensson om Zaremba, Erik Svensson om Kristina Hultman, Marlene funderar, Kamferdroppar skriver reflekterande om begreppet islamofobi

8 kommentarer:

lennartregebro sa...

Vänstern är splittrad, och har alltid varit, mellan verklighet och utopi.

jimpan sa...

Frasradikalism är ett ord som dyker upp när man läser om UV:s utspel.

Charlotte sa...

Jag blir så trött. På Ung Vänster. Det är som att det alltid är viktigare för dem att markera MOT någon än att åstadkomma något positivt, kreativt. Fiendebilderna styr.

redundans sa...

Ung Vänster i stockholm har varigt med i 18 septemberalliansen och är dessutom ofta väldigt bra att arbeta med för oss fackliga och utomparlamentariska grupper. Det är synd att förbundsstyrelsen nu vill sätta krokben för detta fungerande sammarbete inom en bred vänster.

lennartregebro sa...

Dom är väl trötta på att bli hopklumpade med antidemokrater. Om "sektvänstern" kunde hålla antidemokrater och smygfascister borta skulle problemet nog försvinna, gissar jag.

Fast jag är ju inte med i UV, så det är bara en gissning.

nicklas eriksson sa...

Det är ju trist, för LO lär skita blött i UV vad de än gör.

Bara att hoppas att distrikten skiter i vad FS tycker i sina politiskt korrekta inlagor.

Vidugavia sa...

Kan inte annat än att hålla med Loke. Detta är ett mycket ovärdigt fall av sekteristisk positionering.

Varför inte fokusera på den riktiga fienden, kapitalet?

Markus sa...

Kommenterar väldigt långt efteråt, men bra skrivet! Är du själv med i vänsterpartiet föresten?

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com