Sidor

söndag 1 juni 2008

Bra Rosenberg!

Professor Tiina Rosenberg röt till på en promoveringsmiddag i Lund och avbröt gruppen Last Call. Anledningen var den text/låt som gruppen framförde med namnet "Folkets rättigheter". Det är en låt som enligt gruppen framförs med "glimten i ögat" och på ett "lättsamt sätt". Men texten gör sig lustig på folkets kamp för rättigheter och friheter. Mycket av texten är så absurd att man skulle kunna tro att en hög nyliberal suttit och fantiserat hur man bäst skulle kunna trampa på människors slit för en bättre tillvaro.

I sången krävs att alla ska få välja utbildning och vården ska va fri:

Alla ska ha rätt till stereo i en demokrati
Alla ska ha rätt till snö i jul och ha en hobby som är kul
Innan våran rygg går av måste vi ställa krav

Alla ska ha rätt att köra bil av ganska ny modell
Alla ska rätt till kyckling när det blir fredagskväll
Alla ska ha rätt att ha en villa annars mår vi psykiskt illa
Vi sitter i samma båt. Tillsammans hjälps vi åt
Visst är den lustig! Lustig för den okunnige, eller den reaktionära. Kanske inte något som hör hemma i akademiska sammanhang? Kanske är något som man som förnuftig människa med ryggrad bör reagera mot? Absolut, skulle jag påstå! Och det är med glädje att se ett tillfälle som verkligen förtjänat Rosenbergs reaktion.

Självdistans och humor i all ära. Men vissa saker är helt enkelt usla, och Last Call är en av dem. Skrattet fastnar i halsen likt den brukar när man lyssnat på Ultima Thules undermåliga försök till reaktionär humor.


Förtydligande; För den observanta så ter sig jämställandet mellan Last Call och Ultima Thule haltande. Jag menar naturligtvis inte att Rosenbergs sätt att reagera är bra. Jag hade reagerat annorlunda. Texten ovan är skriven för att belysa de inskränkta häcklarna bland kommentarer och bloggare som tydligen anser att det Tiina gjorde var det värsta som hänt den dagen (eller veckan?). Men jag står för att Last Call är ett uselt band, med usel humor. Betyder det att jag saknar självdistans? Eller betyder det endast att jag finner viss humor bra, och viss humor undermålig? Jag har ingenting emot att det görs narr av vänstern, jag uppskattar det verkligen, men är verkligen all humor roligt?

Bloggat: Badlands Hyena
Andra bloggar om: , , ,
Pingat på intressant

28 kommentarer:

Anonym sa...

Du ä ju inte heller klok i roten!
H-u-m-o-r stavas det...

Anonym sa...

Och självdistans...

KarlOskar sa...

Rosenberg är känd för att vara helt flängd i roten, så man förvånas ju inte av en dylik reaktion.

Man kan ju undra vilket ljushuvud överhuvudtaget bjöd in fanskapet?

En annan reflexion är föreställa sig ett samhälle där rosenbergarekärringar har makten. Får man där över huvud taget framföra sånger som inte godkänts av röd-överheten i förväg?

Nej Du Loke, släng DIg i väggen o ta Tiiiiina med Dig på vägen!

Anders sa...

Kommunister har alltid varit snarstuckna. Har själv avnjutit Last Call vid flera tillfällen och deras medlemmar är nog betydligt intelligantare än du Loke. Även om texten är humoristisk rymmer den ändå något väsentligt, som ni i vänsterrörelsen ofta missar i era cannabissuggererade utopier. Nämligen att samhället blir bisarrt om man bara fokuserar på folks rättigheter utan att prata om de medföljande skyldigheterna. Skyldigheter har dock vänster-Sverige inte vågat prata om de senaste 50 åren, och därför krackelerar nu också vårt välfärdssystem.

Anonym sa...

Loke, släng inte bort din tid/liv
på den dialektiska materialismen.
Den är bara ett opium för intellektuella.

Det är lätt som ung student att
bli bergtagen av olika frälsnings-
läror om man har den läggningen.
Att kalla sig "studerande klasskämpe" kan lätt ge ett löje-
väckande intryck i Sverige 2008.

Var istället glad för att vi lever i ett land där den socialistiska
väckelsen för en mansålder sedan
endast efterlämnat dålig proggmusik som vi kan skämta om
istället för massgravar.

Anonym sa...

vi behöver inga sossar eller kommunister i sverige, jag anser att vänsterrörelsen står för mycket sjuka ideologi, man är inte rasist för man gillar vikingahistoria, men det tycker den sk tokvänstern, nä du , tycker att tiiina borde packa och dra

Kristoffer Ejnermark sa...

Jag tror aldrig jag haft så roliga kommentarer. Stor humor! Tack :D

Rhodin sa...

Jag förutsätter att ditt syfte med detta inlägg, Kristoffer, var just att skoja lite, samt att dra en massa folk hit. För det är ju ingen skräll direkt att du inte har någon som instämmer i din applåd av Tiinas beteende.

För mig är det uppenbart att Tiina är en psykiskt mycket labil person med noll självdistans och humor. Och det är förstås ett nederlag för både Tiina, vänsterrörelsen och vår psykiatriska vård. Men om man inte kan hålla sig i skinnet och uppföra sig, utan tvångsmässigt skämmer ut sig själv, sin fakultet, sina elever och drar ett löjets skimmmer över allt hon står för, ja, är man då en lämplig företrädare för nämnda?

Jag instämmer i att det var sjukt roliga kommentarer. Själv myser jag lite extra när kommunisterna gör ner sig i byxorna och inte ens fattar det själva.

Kristoffer Ejnermark sa...

rhodin:
Visst! Syftet var att röra om lite i grytan. Tiina har ju haft svårt att kontrollera sig själv tidigare och hon är ett tacksamt offer för hatande reaktionärer och hatiska personer att kasta lite glåpord mot.

Därför, mer så intressant att reta gallfeber på de inskränkta personerna (många här i kommentarsfältet) som själva visar på noll självdistans.

Jag tycker att även bloggen Badlands Hyena har en intressant frågeställning om varför det är så hemskt att "skämma ut sig" i Sverige. Varför är det så hemskt att höja rösten? Det tycker jag är intressanta frågor.

Dessutom tycker jag faktiskt att Last Call har usel humor och undermåliga texter.

sLars sa...

Alltså jag är kluven.

Å ena sidan är det hut, hyfs och hållning som råder på ett universitet, å andra sidan är det för lite känslor på ett universitet. I alla fall nu för tiden.

Men att utgjuta sig över artister är att gå ett steg för långt. Där brast det för Tiina i hållningen.

Att däremot bara avfärda henne är för enkelt. Det kan finnas bakomliggande, för oss okända, orsaker till hur människor - Tiina i detta exempel - beter sig.

Alla har väl läst historien om mannen på tåget, med skrikande barn.

Anonym sa...

Det Tiina gjorde var fjantigt och väldigt pinsamt för en person i hennes ställning.

Man kan gagga om vänster och höger bäst fan man vill. Men efter att ha läst en stund bland kommentarerna på Ingarös blogg angående denna händelse så är det ingen tvekan längre för min del att det är betonghögern som står för världens sjukaste inställning till människor.
Inget är en mänsklig rättighet - mat, sjukvård, tak över huvudet...nej inget. Har man haft föräldrar som hatat en eller? Varför så fruktansvärt distanserad från sina medmänniskor att man inte ens kan tänka sig att unna de som är utsatta mat för dagen? Visa lite solidaritet för fan. Hur kul har ni det egentligen där uppe på era höga hästar? Är den interna ryggdunkarklubben det enda ni behöver för att må bra?

Anonym sa...

Hur vågar du Loke? Fuck you! Fuck you! Fuck you!

Anonym sa...

Haha fyfan vilken jävla idiot du är, peace.

Anonym sa...

Denna kvinna verkar inte vara i balans. Det är tydligt med tanke på att gruppen har kört denna låt många gånger förut. Aldrig har någon handlat som denna rabiata tokiga kvinna.
Roberth Ström

gustav sa...

Det är ju fantastisk humor, både låten, LOKEs inlägg och kommentarstormarna på de olika bloggar som kommenterat det här.

Sånt här får en att undra; Vart tog t ex den ironiska generationen vägen egentligen? Redan de gamla grekerna hade förmågan att skämta om det som tangerar det allvarliga. Den kända judiska svarta humorn är uppbyggd på liknande manér. Det finns nog tusen exempel till. Men när det gäller dagens politiker och även politiska bloggar är alla lättkränkta så det står det härliga till.. för fasen flickor och pojkar, väx upp ;)

Jonas sa...

Har du hört talas om yttrandefrihet?

Karbid sa...

Den som tycker att den här låten är rolig -- kan du förklara humorn för mig? Tina må ha överreagerat, låten kanske inte är något att reagera särskilt hårt på.

Men vad fan är det som är skoj med att flimsflamsa lite om mänskliga rättigheter och jämföra fri vård med rätt till en stereo och villa? Dessutom med en textnivå som verkar hämtad från roliga timmen på lågstadiet?

Förklara vad Last Call överhuvudtaget hade där att göra.

Karbid sa...

Jonas sa: "Har du hört talas om yttrandefrihet?"

Ja. Det är den som ger oss rättigheten att framföra idiotiska sånger. Och rättigheten att såga dessa sånger jäms med fotknölarna. Your point?

Karbid sa...

Rhodin sa:

"Jag instämmer i att det var sjukt roliga kommentarer. Själv myser jag lite extra när kommunisterna gör ner sig i byxorna och inte ens fattar det själva."

Det är förvisso skoj när det händer, men du har läst situationen fel: I det här sammanhanget är det vulgoliberalerna och blåmesarna som har bajsat på sig utan att förstå det.

Bearwalk sa...

Anonym 1:30 Skriver: Men efter att ha läst en stund bland kommentarerna på Ingarös blogg angående denna händelse så är det ingen tvekan längre för min del att det är betonghögern som står för världens sjukaste inställning till människor.
Inget är en mänsklig rättighet - mat, sjukvård, tak över huvudet...nej inget. Har man haft föräldrar som hatat en eller?


Knappast. Jag bemöter dessa anklagelser på Ingerös blogg.

Anonym sa...

Det finns tydligen fler intoleranta obehagliga tokstollar än Rosenberg. Jag tycker Loke skall skriva in sig vid tok-feminist-institutionen för genusvetenskap i Lund. Där hör han (?) hemma bland alla virr-pannorna. Makalösa dumhuvuden som jag betalar skatt till.

Mikusagi sa...

Yttrandefrihet i all ära, klart gruppen skall få framföra sin låt, och klart Tiina skall få framföra sin åsikt.
Jag tycker att sången är skrämmande
och att artisterna påstår att de inte är politiska är ännu mer skrämmande.

Inger sa...

karbid: nog fattar du väl ändå att låten inte parodierar "mänskliga rättigheter" utan typiska svenska, supermaterialistiska vänstermänniskor... Där jag bor kryllar det av gamla marxist-filosofer etc i senaste Audin på garageuppfarterna...
Sen må det ha varit en dålig låt, vad vet jag, har inte ens haft lust att lyssna på skiten, men det råder ju ingen tvekan om att det var Tiinas snarstuckenhet som var det mest tragikomiska i det här fallet.

fraggelfarmor@hotmail.com sa...

All humor är bra humor. Det usla är vissa människors reaktion på den. Konserten var ingen debatt, därför hade Tiiiina ingen rätt att lägga fram sin åsikt och förstöra på det sättet. Om queerpajasarna vill ha respekt får de fan bevisa att de är värda den.

Anonym sa...

Att vara PK-vänster är att vara befriad från allt som helst sinne för humor.

-AntiHundMina

Anonym sa...

Det är synd att Tiina ger genusvetenskapliga institutionen dålig PR. Innan hon flyttade sin negativa närvaro till Lund hade jag förmånen att läsa några småkurser vid genusvetenskapliga institutionen, och förvånades (jepp, mina fördomar kom på skam!) över vilken utmärkt inställning man hade på institutionen. Det var högt i tak på kurserna, och man hade i sanning en vettig ifrågasättande och analyserande syn på genusfrågan. De bland kursdeltagarna, och de var som väl var få, som drev en "män är svin män ska dö"-retorik blev bemötta på samma sätt som om någon vädrat kraftigt manschauvinistiska åsikter.

Jag har läst vid många olika institutioner, om än mest på Lunds Universitet så även på Göteborgs och Stockholms dito. Och utbytet med just genusvetenskapliga institutionen i Lund har varit väldigt positivt för mig. Så det är jättetråkigt att någon med så militant och trång syn ska komma och kasta sin skugga över detta. Jag hoppas att alla de duktiga, trevliga och bra personer jag träffat på institutionen slipper bli dragna över en kam på grund av Rosenberg.

Stenberg sa...

Konstig att hon behövde ta i så. Man höjer rösten när man borde förstärka argumenten.
En professor borde väl vara kunnig, och är man inte det borde man inte vara professor.

Anonym sa...

fraggelfarmor:

Nu har du missat det hela - man har rätt till respekt, det är inte något man ska behöva förtjäna!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com