Sidor

måndag 9 juni 2008

Kommunistskräcken går igen


Lyssnade på P1 idag där ett summerande inslag gjordes om medias kommentering angående Vänsterpartiets kongress i helgen. Summeringen av kommentarerna från diverse liberala och Socialdemokratiska tidningar var slående lika i sin chock över att människor någonstans möjligen kan tyckas kalla sig kommunister. Värst är förstås Lucifer Ohlys ovilja att kalla sig kommunist; när han i själva verket är det! Det kan vi inte tillåta, än mindre låtsas förstå, och allra bäst låtsas lyssna på blåmesen i parken när Lucifer försöker förklara genom diskussion. Diskussion och reflektion är idag omoderna saker, något att vara rädd för, något som kan förstöra den fina fernissan man polerat hela livet och är så beroende av.

I Sundsvalls tidning går det att läsa följande:
Och har partiet fortfarande en gnutta internationell solidaritet till övers så går den till Kuba. Ja, inte till det förtryckta kubanska folket då, utan till Fidel och Raul Castro och deras gelikar som gynnar sig själva på folkets bekostnad. Men främst består partiets internationella engagemang av att hata USA över allt annat. [...] Vad vill partiet då göra för att förbättra miljön? Det handlar naturligtvis om klassisk vänsterpolitik – skatter och förbud. Den som betraktar socialistiska stater – historiska såväl som dagens kommuniststater – ser dock snart att de knappast är några miljövänliga föredömen.
Nu är det ju tyvärr inte så att intellektuell färdighet är något som befinner sig bland Sveriges ledarsidor. Men någorlunda premisser till verkligheten borde man ändå kunna kräva av tidningar som åberopar en viss seriositet. För det första kan man visst kritisera Vänsterpartiets förhållning till EU, men att inte nämna att det just handlar om EU-kritik är ohederligt. Dessutom väldigt klumpigt ohederligt, eftersom man i kontexten anklagar partiet för att vara det mest nationalistiska (av den sämsta sorten) av partierna i Sverige (SIC!). Den vulgära antikommunismen härjar och då är kommunismen och allt som man själv anser har tillhörighet med kommunismen det allra värsta som kan finnas. Allt negativt, och all ondska förknippas därmed.

Väl värt att notera är även ilskan, hos ledarskribenten, över själva diskussionen om hur man skall kritisera Kuba på partiets kongress. Att partiet bestämde sig att fördöma Kuba som en diktatur med förbrytelser mot mänskliga fri- och rättigheter tas inte i beräkning alls. Utan fokuseringen sker fullständigt till att man över huvud taget diskuterar. Märklig demokratisk syn. Kommunistskräcken kletar ner allt, även demokratiska rättigheter och självklara förutsättningar som att kunna och vilja diskutera. Intellektuell reflektion är något som fattas hos vulgära antikommunister.

Vad gäller vänsterpolitisk miljöhänsyn syns kommunistskräcken tydligare i och med den direkta kopplingen skribenten gör till just de stalinistiska staterna. Vänsterpartiet insinueras därmed till en vilja att skapa en stalinistisk stat tillsammans med alla andra vänsterpersoner som tror på en planerad ekonomi vad gäller att avskaffa de fossila bränslena. Det är inte bara ett logiskt felslut när det gäller argumenteringens premisser, utan även påståenden i sig är falska. För att ta det förra först; det är inte alls nödvändigt ett likhetstecken mellan planerad ekonomi med stalinistisk kommandoekonomi. Och för att ta det senare; Sovjetunionens form av ekonomi var inte nödvändigtvis kopplad till den faktiska skillnaden av miljöförstörelse mellan västeuropa och östeuropa, vi kan exempelvis se stalinismen på Kuba som ett utomordentligt miljövänligt föredöme. Enligt WWF är landet Kuba det enda i världen som inte skadar ekosystemet medan det utvecklas och att det är det enda landet i världen med hållbar utveckling.

Uppsala Nya tidning upprörs över att den före detta partiledaren C-H Hermansson sagt att Sovjetunionen inte var kommunistiskt. Men verkar inte greppa det sanna i Hermanssons förklaring. Stalinismen i Sovjet var inte kommunistiskt, det är inget konstigt påstående. Tvärtom det är en vedertagen insikt inom forskningen. Men skribenten upprörs endast utifrån sin egen okunskap som följer den vulgära antikommunismen. Den säger att Sovjetunionen var kommunistiskt - därmed basta! Oavsett verklighet och teori. Vulgärismen överlever allt.

Men är det något vi kan lita på är det vulgäristernas kastrala kör i mediernas ledarsidor vid varje tillfälle Vänsterpartiet råkas få medialt utrymme.


PS: Och sedan när blev Klein vänsterns guru? En person som varken är marxist eller kritiker av kapitalismen. Sanna Rayman verkar inte vara så värst kunnig om vänstern.

Media: SvD 01, SvD 02, AB, DN 1, DN 2,
Bloggat: Jinge, Mullvaden, Esbati, Jordränta,


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Trotten om FRA-lagen, det senaste från Erik Svensson, Kildén & Åsman om USA och Israel, Proletärbella om vakenhet, Svensson rapporterar om mitt älskade Värmland

2 kommentarer:

Lennart Regebro sa...

Ja, uj vad sur du blev. Kan du istället för att svamla om hur onda och dumma alla är tala om vad som är fel i det du citerade?

OK, OK, dom har ett fel, den internationella solidariteten från vänsterpartiet går inte bara till Castro, utan även till terrorister i mellanöstern.

Kristoffer Ejnermark sa...

Sur? Svamla? Alla? Castro? Vad tusan pratar du om?

Fler meningslösa kommentarer kommer att tas bort.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com