Sidor

onsdag 11 juni 2008

Är vi alla bröder i klassamhället? 1.0

Ofta får man höra av arbetsgivarnas representanter, vare sig de kallar sig liberala, snälla, toleranta, eller konservativa, att det egentligen inte behövs någon klasskamp från arbetarnas sida. Arbetsgivarna vill ju bara arbetarnas väl och ve, och är medmänniskor som alla andra. Man får höra från högerns debattörer att; "Arbetsgivarna är medvetna om att arbetarnas bättre tillvaro gynnar även företaget". Men är det verkligen så? Är högerns apologetik sant?


Jag tänker i en serie blogginlägg lägga fram konkreta bevis för att denna apologetik är grundligt falskt. Att vi idag lever i en tid där arbetarrörelsen försvagats och arbetsgivarnas ställlning stärkts, mycket p.g.a. den nuvarande borgerliga regeringen. Enligt högerns debattörer skulle en sådan faktiskt förändring bland arbetsmarknadens parter inte göra någon skillnad - för vi är ju alla bröder, och vill alla väl.

Men försämringen för arbetsrörelsen, och förstärkningen av arbetsgivarna har faktiskt lett till en ökad orättvisa. Där en ökad kamp mot arbetarna blivit en direkt orsak. Bevis efter bevis har hopat sig i en utveckling av ökad förtryck mot arbetare i företag, där de fackliga aktiva är de som får mest stryk.

Detta är alltså det främsta beviset emot, och borde vara den slutgiltiga döden för den allmänhumanistiska lögnen att alla är bröder i ett klassamhälle. Detta eftersom att vi nu har empiriska bevis för hur arbetsmarknaden utvecklas efter välfärdens glansdagar.

Jag börjar med att nämna några konkreta exempel på överträdelser av arbetsgivare:

Exempel 01: Risto Kurtti avskedas från HT Svarv i Kalix för att ha jobbat fackligt utan "skriftlig ansökan" som aldrig tidigare behövts.

Exempel 02: Gunnar Gustafsson var skyddsombud och anställd på företaget Kungsbacka Graphic i 35 år,men avskedades för att han ifrågasatte ledningens beslut.

Exempel 03: Thomas Esko med flera anställda på Getinge Sterilization fick avdrag från lönen och skriftliga varningar för att de gått på fackmöte.

Exempel 04: Johnny Andersson avskedades från företaget Autoliv Mekan i Hässleholm för att han inte avbröt sitt fackliga arbete.

Exempel 05: Företaget Trioplast i Smålandsstenar struntar konsekvent i lagar och avtal. Senast fälldes företaget i AD för ogiltig avskedning av Mikael Andersson men vägrade ändå att återanställa honom och köptes ut för 32 månadslöner.

Exempel 06: IF Metalls klubbordförande Kalle Skarp på företaget Akzo Nobel i Arklöv fick en varning från av arbetsgivaren för att han vid riksdagsvalet uttryckte stöd till Socialdemokraterna i medlemsbladet. AD fällde arbetsgivaren och varningen drogs tillbaka.

Exempel 07: På Samhall blir fackliga ombud omplacerade och får lägre lön.

Exempel 08: Roine Brobäck är Grafikernas klubbordförande på företaget Danielson Sverige i Visby. Han avskedades för att ha uttalat sig i medlemstidningen.


Var och en av dessa exempel är bevis för att mantrat att vi alla är bröder i klassamhället är en lögn. I tider där facket försvagas syns denna lögn med empiriska bevis.


Källa: Dagens Arbete (nr.6/2008)
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Alliansfritt om höjda arvoden för riksdagsledamöter, Proletärbella om miljö, Trotten om FRA-lagen, Kildén & Åsman om fotboll, Svensson om en dålig metod för bekämpning av organiserad brottslighet

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com