Sidor

fredag 27 juni 2008

Vad händer nu med "EU-registreringen" av bloggarna?

Initiativtagaren Marianne Mikko (s) menade att bloggare kan förorena cyberrymden.
- Om vi ser namn och bild på den som skriver så gynnar det yttrandefriheten. Om en bloggare förolämpar eller manipulerar så kommer vi att veta vem som står bakom bloggen, säger Marianne Mikko till Ekot.
Vilken nöt. Rätten att kunna få vara anonym är en avgörande del av just yttrandefrihet. Och på vilket sätt menar hon att registreringen skulle ske? Genom tvång? Polisåtgärder? Gigantisk underrättelsetjänst?... luktar allt för skumt nära FRA-lagen och en allt mer rädsla för sin egen befolkning.

Men det är ändå en väsentlig skillnad. FRA-lagen har klara definitioner vad den skall kontrollera, nämligen information. Men vad ska EU kontrollera vad gäller bloggar, vad är en blogg för det första?

Men, nu verkar det som om hela nyheten var en anka. Uppgiften att uropaparlamentet arbetar med ett lagförslag för att kunna registrera bloggare på nätet var felaktigt.
Sveriges Radios nyhetsprogram Ekot påstår i sin toppnyhet på torsdagsmorgonen att europaparlamentet , efter förslag från parlamentets kulturutskott, arbetar med ett lagförslag som går ut på att registrera och kontrollera bloggare på nätet.

Nyheten är en så kallade nyhetsanka och innehåller flera fel. Det allvarligaste felet är att förslaget ska bli en lag. Europaparlamentets förslag är ett av många opinionsyttranden som parlamentet gör varje år. Yttrandena syftar till att påverka opinionen eller EU-kommissionen i olika frågor. Dessa yttranden kan i sig aldrig omvandlas till en lag.
I sig aldrig omvandlas till en lag, eftersom det är ett så kallat opinionsyttrande.

Claes Krantz frågar sig om inte denna nyhetsanka i själva verket är en mediakupp av liberala bloggare:
Det är så man kan undra om ett antal bloggande liberaler lyckades genomföra en mediakupp? När några av de bloggare som hårdast drivit på frågan EU-registrering i den s.k bloggosfären lyckas hamna på webbförstasidorna hos både DN och SV på samma dag kan bara beundra medias källgranskning av bloggarna som spred informationen om något som inte var sant. Hur många bloggare kan bara drömma om att få sin blogg länkad till i särskilda artiklar i både DN och SvD. Tacksamheten är riktigt rörande. Men det kanske är den vanliga standarden för faktakoll på SvDs ledarblogg?Media: SvD, AB, DN1, DN2
Bloggat: Henrik-Alexandersson
Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat på intressant

9 kommentarer:

Gubben sa...

En anka! Så synd... :)

ckrantz sa...

Vad jag undrar är om det för Alexandersson och Fjellner handlade mer om mediauppmärksamhet i en fråga de visst mycket väl aldrig skulle kunna bli lag.

Det är bara kommissionen som kan driva igenom lagförslag, vilket 2 personer baserade i Bryssel borde veta, speciellt om man är EU-parlamentariker! Det såg lite för väl tajmat ut när den ena dök upp i Svd och den andra i DN med förstås direkt länkar till alexandersson webbplats.

Men förstås det kanske bara är konspirationsteoretiskt tjafs att ställa sådana frågor.

Kontentan är att bloggare och ännu värre media spred en historia som inte stämde och ingen brydde sig om att kolla fakta. Ett media eller bloggardrev om du så vill. Alla i Sverige tycks ha tagit för givit att vad en enskild ledamot drivit med automatik skulle bli lag för hela EU.

Vad utskottet tycker har ingen laglig vikt. Något som fjellner och alexandersson missade att tala om i otaliga blogginlägg och intervjuer i media. Visste de inte det?

Sedan passade förstås ett antal andra liberal bloggare på att köra en mini kampanj där de påstod att socialdemokraterna drev förslaget i EU-parlamentet.

Min gissning är att otaliga bloggare och vanliga svenskar fortfarande tror att EU vill förbjuda eller registerar bloggare och hotar yttrandefriheten. Media dementerade ju aldrig ordentligt sin felaktiga rapportering.

Men alexanderson kan ju vara glad åt fina besökssiffror och Fjellner åt en bra start på sin personvals kampanj antar jag.

klokbok sa...

Det är skönt att vi har dig, Loke. Oavsett vad som händer i världen så är det en liberal konspiration.

:)

Kristoffer Ejnermark sa...

KLokbok:

Jamen visst! :)

Nej, jag tror faktiskt inte att det är en liberal konspiration. Så som Claes skriver ovan, så tror jag mer att det är vissa bloggare som ridit på en falsk storm. Det har ingenting med liberalism att göra.

LeoB sa...

Loke, jag är beredd att hålla med dig om konspiration. Det finns en viktig aspekt i förslaget som de liberala bloggarna totalt lyckas blanda bort. Det är frågan om hur mäktiga ekonomiska intressen styr informationen på olika sätt genom sin dominans och genom att de inte uppträder öppet.

För mig är det en mycket viktig yttrandefrihetsfråga att balansera detta.

En annan sak som jag också tycker kommer en smula i skymundan är syftet med yttrandefriheten. För mig är det ytterst en fråga om demokrati. Och då gäller det att verka för att yttrandefriheten ger den enskilda lilla människan en chans att yttra sig på ett meningsfullt sätt.

När detta fungerar så kan vi förvänta oss en diskussion om väsentligheter i stället för en bortblandning av korten. T ex är en väsentlig fråga som skyms just nu den om de ökade klassklyftorna i Sverige.

Eller varför inte frågan om hur vi ska kunna stödja författare som har något väsentligt att säga, men som inte är så kommersiellt gångbara. Det är en författarkonferens i Stockholm nästa vecka kring det här, se DN: Tusen författare möts i Stockholm

Den konferensen, som verkligen handlar om yttrandefrihet, har jag inte sett många blogg-kommentarer om.

Andreas Berglund sa...

Det var ingen anka. Varken Alexandersson eller Fjellner har någonsin påstått att ett lagförslag har lagts fram, de har hela tiden talat om en initiativrapport vilket även DN och SvD gjorde. För övrigt är inte initiativrapporter i parlamentet betydelselösa för vad kommisionen lägger fram för förslag. Det man hela tiden hävdat är att om initiativrapporten röstas igenom i parlamentet så finns det en påtaglig risk att kommisionen lägger fram ett lagförslag i enlighet med denna.

LeoB sa...

Andreas:

Ankan var väl att det inte fanns något förslag om obligatorisk registrering av bloggare?

WysiWyg sa...

Så ni menar att eftersom det var till för att skapa opinion så kan det aldrig bli en lag? Snälla någon, vad är då tanken med att skapa en opinion? Bara det faktum att de går ut med att de vill skapa en opinion är i sig anmärkningsvärt, det är inget som de ska syssla med i ett demokratiskt samhälle.

Oavsett vad man egentligen tycker om sakfrågan så kvarstår det faktum att detta är precis den typ av förslag som iaf Sverige och Storbrittanien (för att nämna de två jag känner till) gladeligen skulle genomföra, förmodligen med obligatoriskt fängelsestraff i 2 år om man inte går med på att registrera sig (som när man vägrar lämna över krypto-nycklar i GB), och självklart så kommer "blogg" vara ytterst löst definierat, så att alla som skriver något regimkritiskt kan åka dit.

Va, jag cynisk? Ni skämtar. ;-)

leob; yttrandefrihet handlar om att alla, oavsett agenda, ska få säga det de vill. Och det fina i kråksången är att om någon skriver något idiotiskt på en blogg så kommer tio (minst) andra bloggare påpeka precis hur idiotiskt det är. Bloggosfären är faktiskt i mycket rätt så självsanerande, om man bara lyfter ögonen från de bloggar som man vanligtvis läser och läser även "andra sidan". Källkritik helt enkelt.

Andreas Berglund sa...

Leob du har rätt, det står inte uttryckligen någonstans att bloggare ska registreras, men jag har svårt att se hur man skulle kunna klargöra bloggarnas legala ställning och upprätta ett legalt skydd vi stämning utan att att veta vilka bloggarna är. Dom skrivningarna antyder att man skulle vilja ha någots sorts system där varje blogg har en ansvarig utgivare. Jag anser inte heller att det var det kritiken gick ut på utan snarare att de som drivit på den här nyheten felaktigt skulle ha hävdat att det var ett lagförslag på gång.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com