Sidor

söndag 22 juni 2008

Vi är inte moralister, men....

vi moraliserar:
Det är nu hög tid att även betydelsen av antalet partner lyfts upp på agendan i Sverige och inte direkt avfärdas med icke-argumentet "moralpanik"
Det handlar om en gallimatias där "sunt förnuft" används för att argumentera oförnuft. Det är klart, knullar man inte riskerar man inte heller att bli smittat av sexuellt överförbara sjukdomar. Det säger Självklarheten, men är det förnuftigt? Ska vi genomföra massiva moralkampanjer om "avhållsamhet och trohet", då skulle vi väl lika gärna kunna moralkampanja om total avhållsamhet till genomförd äktenskap, eller är det så de menar? Och trohet? Ärligt, vad har dessa debattörer för människosyn?

Kondom är bra, skriver de, men motsäger sig när de sedan menar att ökad kampanj för kondomanvänding inte är den rätta metoden. Den rätta metoden är kampanj för "avhållsamhet och trohet", det rätta är moralism. Men moralkärringar har aldrig lyckats omvända det mänskliga basbehovet av sex, och därför kan det inte vara annat än naivt att tro att lovord om trohet och avhållsamhet skulle vara skydd mot sjukdomar.


LousieP skriver även intressant om ämnet och kopplar till Beauvoir.

Bloggat: Hanna
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

5 kommentarer:

Mattias sa...

1. Kondom är inte tillräckligt eftersom folk inte använder den i tillräcklig omfattning.

2. Du får det att låta som om de sexuella beteendena är konstanta. Så är inte fallet. Den genomsnittlige 25 -åringen har idag sannolikt haft fler partner än en person för 60 år sedan hade under hela livet.

3. Är det nånstans det råder moralism så är det bland kulturradikala bloggare som förfasas hur nån kan bryta det tabu som skribenterna gjort.

4. Och moralkärring är knappast ett gott argument

Anonym sa...

Minst sju av tolv(förmodligen alla) av de läkare som undertecknat artikeln är aktiva medlemmar i "Kristna Läkare
och Medicinare i Sverige", en ganska frireligös förening. Förvånande.

Här är länken till deras tidskrift. Söker ni på skribenterna hittar ni dem.

http://www.klm.s.se/Tidskriften/Ars%20Medicina%20Nr%202%202007.pdf

/Ted

ccima sa...

"More Sex Is Safer Sex"

Ia sa...

Idioter.

Anonym sa...

-Ted

Intressant, hur lyckades du hitta den informationen?

Det är alltid något småläskigt med religiösa "vetenskapsutövare". Samtidigt som man tror på vetenskapliga fakta i sitt yrke så slänger man i nästa andetag allt vett åt sidan och baserar sin tro på en samling skrifter som är ett par tusen år gamla. Men man ska även (självklart) bara tro på vissa utvalda delar av dem...

DN-inlägget var ju i stort ganska välmaskerat men vissa meningar avslöjade dem. Särskilt den (åh, så fina!) meningen mot slutet:

[Om sex]
"Eller är det en kraft som för två människor samman, och som rätt använd hjälper dem att leva i en långvarig unik gemenskap..."

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com