Sidor

torsdag 28 augusti 2008

Sluta ljuga Claes Arvidsson!

Högerkonservativa tidningen SvD:s ledarskribent Claes Arvidsson, som tidigare gjort sig känd som en patologisk vänsterhatare (likställer proggmusik med vit maktmusik), försöker nu leka historiker genom att rabbla gammal reviderad syn på svälten i Ukraina.

Arvidsson påstår att "modern forskning" stöder att det var: "Stalins syfte [..] att bryta ned motståndet mot tvångskollektiviseringen och att få bukt med den ukrainska nationalismen. Miljoner människor dog." Visserligen dog det ohyggligt många i svältkatastrofen, men modern forskning säger tvärtemot den äldre Kalla Kriget-uppfattningen att det inte går att göra någon koppling mellan politbyrån i Stalinsovjet till svältkatastrofen vad gäller medveten handling.

Vad den moderna historieforskningen säger är att den svältkatastrof som skedde i Stalinsovjet berodde på Stalinregimens jordbrukspolitik och böndernas reaktion på denna. Det var kollektiviseringen och spannmålsrekvisitioner som var de direkta orsakerna till svälten, och denna politk hade syfte på att genomföra en forcerad industralisering, inte för att kontrollera den ukrainska nationalismen.

Svälten 1932-33 drabbade heller inte bara Ukraina, utan drabbade alla (SIC!) viktigare spannmålsproducerade områdena i Stalinsovjet. Områden som Don, Kuban, Volga, Centrala svartjordsområdet, södra Ural och Västsibirien. Invånarna i en by i Penzaområdet reste nyligen en obelisk till minne av offren 1933.

Detta är modern vetenskaplig forskning, som gjots möjlig på senare år just p.g.a. vad som i forskningen kommit att kallas "arkivrevolutionen" som statuerar vikten utav den kamp som förts för att öppna de tidigare stängda arkiven. Denna moderna forskning består av forskare som Danilov, Ivintskij, Zelinin, Oskolkov, R. Davies, S. Wheatcroft, M. Lewin,S. Merl, L. Viola, D. Penner, H. Okuda, Sheila Fitzpatrick etc. Detta är alltså forskning som kunnat genomförats genom en gigantisk publicering av källmaterial om kollektivisewringen.

Att orsaken till svälten 1932-33 låg i den stalinistiska regimens politik för våldsam kollektivisering och tvångsmedel för leverans av spannmål, har också bekräftats på lokal nivå av P.V. Zagovskij, Ju.P Baranov, Penner, T.D. Nadkin och Kondrasjin.

Den stalinistiska regimen bar ansvaret för svälten, liksom att all svält i människans historia haft någon aspekt av mänsklig inblandning. Men något folkmord har inte den stalinistiska regimen begått.

Det är synd att denna fråga har blivit så politiserad, eftersom det hindrar den vetenskapliga forskningen. Arvidsson politiska bidrag i debatten gör det allt annat än bättre.


Uppdatering: Glömde källan. Den utmärkta "Bönder och Bolsjeviker - den ryska landsbygdens historia 1902-1939" red. Lennart Samuelson

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant

10 kommentarer:

Guderian sa...

"Men något folkmord har inte den stalinistiska regimen begått"

är du lite trasig eller bra hårt hjärntvättad i gulag?

Stalin är den störta politiska förbrytaren genom historien och har upprepade ggr begått folkmord. al annan insikt är historie-revision av alvarligt slag.

Kristoffer Ejnermark sa...

Guderian:

Det är skillnad på begreppet folkmord och massmord. Mer kanske jag inte behöver säga?

Den stalinistiska regimen utförde inget folkmord. Däremot skedde massavrättningar och massdöd av svält och sjukdomar.

Stalin var en av mänsklighetens värsta förbrytare, men inte den största - det hålls fortfarande av Adolf Hitler med hästlängder.

Guderian sa...

om du läs förmåga har, och det antar jag i och med att du kan skriva, så läs i de rapporter som tjekan sände till stalin under oroligheter runt om i olika delar av sovjet. där man genom omlokalisering och minskade utsäde skulle "göra befolkningen mer vänligt inställd till statens ingrepp". reultatet av dessa ingrepp mot befolkningen ledde till döden för stora delar av folket, en medveten handling som ledde till döden för stora delar av en viss folk grupp = folk mord!

angående hitler mot stalin, är detta en ständigt återkommande debatt min ståndpunkt är klar hitler var ett as men den störta despoten och människofienden var Stalin. hans agerande mördade mönga fler, han lovade jämlikhet och frihet men satsade mer i budget på att kontrollera och mörda sitt eget folk en någon annan diktator.

Kristoffer Ejnermark sa...

Guderian:

Den moderna vetenskapliga historieforskningen är den som just forskar i de berörda arkivmaterialen. Ryska forskare så som internationella forskare. Detta kan du bland annat läsa i mitt inlägg ovan. Stalinregimen är den som medvetet förde den destruktiva jordbrukspolitiken och tvångsmedlen som ledde till massvälten 1932-33 i Sovjetunionen.

Det väsentliga ligger i att det saknas dokument där det talas om att Stalinregimen skulle haft för avsikt att förinta det ukrainska folket. Alla beslut som rörde utvecklingen av den agrara sektorn av Sovjetunionens ekonomi under åren 1931-33 fattades medvetet av den stalinistiska ledningen, men det är något annat än att som vid begångna folkmord (slakten på armenierna 1915, Holocaust, Rwanda) så utfördes de övertänkt av regimerna. Detta kan man inte styrka i dokumenten vad gäller Stalinregimen - enligt den vetenskapliga forskningen.

Att Stalinregimen skulle ha "mördat många fler" än Hitlertyskland är totalt skitsnack och strider mot all vetenskaplig historieforskning i ämnet. Om man nu inte, mot all förmodan, tar statsvetaren Rummels gissningar på allvar. Han styckar beräkningar efter eget partiska tycke och utesluter bland annat dödsfall/massmord begångna under krigstid - vilket dramatiskt minskar Nazitysklands dödssiffror med mer än 10 miljoner dödsoffer bara för det hitlertyska utrotningskriget mot Stalinsovjet.

Mer seriösa forskare som Werth (medförfattare till boken "kommunismens svarta bok") uppskattar antalet döda i Gulag 1934-1953 till 1,5 milijoner, varav 800 000 avrättades 1922-53. Det finns alltså inga som helst vetenskapliga belägg för att Stalinsovjet skulle ha mördat fler, tvärtom säger all fakta att de tidigare uppfattningarna om antalet döda i Stalinsovjet varit kraftigt överdrivna. Vilket även Conquest fått erkänna.

Kristoffer Ejnermark sa...

Jag går efter vad vetenskapen säger.

Den som försöker sig på med retoriska mästerstycken är du Gud-erian.

Kristoffer Ejnermark sa...

Guderiam: Jag tar bort din kommentar eftersom den saknar argument, förutom meningslösa och tröttsamma invektiv.

Anonym sa...

Fullkomligt obegriplig diskussion. Så Stalin "råkade" ha ihjäl x-antal miljoner människor.. det gör ju saken bättre, eller?
Som att jämföra Ted Bundy med John Gacy, båda var sjuka seriemördare.

Den enda idén jag kan se med sådana jämförelser är något slags desperat försök att rättfärdiga sin ideologi. Att det finns människor som fortfarande kallar sig nazister och kommunister ger iaf mig rätt lite hopp om mänskligheten, folk lär sig aldrig. Två sjuka ideologier, vilken som är sjukast är oväsentligt, båda borde begravas för mänsklighetens bästa.

Kristoffer Ejnermark sa...

Visst är det märkligt att det finns politiska krafter som kämpar emot vetenskaplig forskning, som Guderian gör här ovan.

Ett jämställande mellan Stalinsovjet och Hitlertyskland saknar även belägg i forskningen. Det finns också en anledning till att man använder begreppet stalinism i forskningen, och inte begreppet "kommunism", och det är för att kommunism som begrepp inte platsar till vad för system och idéer som verkade i den stalinistiska regimen. Ett tips är att börja läsa lite vetenskapliga texter om ämnet (ger exempel i inlägget här ovan).

Dessutom anser jag mig stå ganska nära den s.k. vänsteroppositionen i den tidiga sovjetstaten som Stalin lät deportera, massmörda och tortera. Jag är den sista som har någon ideologisk anledning att försvara Stalin.

Anonym sa...

modern forskning = den som utförs av de som av ideologiska skäl ser en anledning att "förklara" kommunismens brott mot mänskligheten???

olof den andre

Kristoffer Ejnermark sa...

anonymkommentar #9:

Du har ingen anledning till att leka idiot.

Om du har läsförståelse kan du läsa vad jag menar med modern forskning, och det har inget med ideologi att göra.

Skärpning! Nästa meningslösa kommentar raderas.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com