Sidor

fredag 12 september 2008

Självmord och foton på mördade barn - slutet på yttrandefriheten?

PÅ den senaste tiden har det rasat diskussioner om offentlighetsprincipen och om yttrandefriheten på internet. Förundersökningen av Arbogamorden som spridits på internet genom att nyttja offentlighetsprincipen, och de självmordshemsidor på internet där vissa pseudonymer uppmuntrar individer till självmord.

The Piratebay har anklagats för att sprida och lagt upp förundersökningen, som innehåller foton av de barn som mördats i fallet. Men The Piratebay har inte lagt upp undersökningen på internet, utan det är en användare på sidan bland många tusentals som lagt upp en länk till förundersökningen, och enligt en princip hos The Piratebay så censureras inte information som inte strider mot lag. Förundersökningar är först och främst tillgängliga för alla genom den så kallade offentlighetsprincipen i Sverige, och är en lag som garanterar våra demokratiska rättigheter som medborgare. Så vad länken till förundersökningen egentligen innebär är en enklare tillgång till förundersökningen med fotona på de mördade barnen. Tillgången fanns alltså redan.

Upprördheten hos vissa vad gäller förundersökningen av Arbogamorden bottnar alltså tillslut i vad tings(?)rätten ansåg vara lämpligt att ge tillgänglighet i den offentliga förundersökningen. Det finns redan lagparagrafer som ger rätten möjlighet att censurera delar av förundersökningen med hänsyn till anhöriga, frågan är varför inte Tings(?)rätten ansåg det behövligt i detta fallet. Och det är nog kanske där upprördheten bör riktas, istället för länksidan The Piratebay.

Någon ytterliga begränsning av offentlighetsprincipen är onödig, eftersom det redan finns möjligheter att ta hänsyn till anhöriga. Men förutom att det är rent utsagt onödigt, så är det skrämmande ur en ren demokratisyn att man nu börjar ta svepskäl för att begränsa våra mänskliga rättigheter. Vi måste hindra makthavarnas försök till att minska öppenheten och insynen i samhället.

Andra blev upprörda av det till synes arroganta svar länksidan The Piratebay gav pappan till barnen som blev mördade i Arboga. Och länksidan har nu bett pappan om ursäkt för hur de svarade. Men viktigt att komma ihåg är att detta inte tyder på att våra mänskliga rättigheter, som yttrandefrihet, är ifrågasatt.

Dessutom är denna till synes stormande moralpanik fullständigt oförståelig med tanke på den reella kultur vi lever i, med lemlästade kroppar hit och blodiga inälvor dit. Fast kultur är ju fantasi. Men avtrubbningen syns även i allmänhetens reaktion på nyhetsinslag och Räddabarnenreklam. En hög med bruna döda barn är antagligen inte lika uppseendeväckande? Det onda i detta sammanhang ligger i att någon slagit ihjäl två barn och försökt döda deras mor. Det onda ligger i att Ask och Stenius försöker inskränka tryckfriheten, offentlighetsprincipen och våra mänskliga rättigheter; ansvaret för dessa inskränkningar ligger alltid i de makthavare som försöker genomföra dem, inte hos de lekmän eller invånare i samhället som nu försöks anklagas på sina håll.

SVT-programmet Uppdrag Gransknings senaste uppmärksammande reportage om individer och hemsidor på internet, som uppmuntrar självmordsbenägna personer hur de ska gå tillväga med att begå ett så lyckat självmord som möjligt, tar också upp möjligheten att inskränka i våra mänskliga rättigheter med statliga förbud. Men problemet är lika här som i Arbogafallet: Det finns ingen giltig anledning att inskränka i våra mänskliga rättigheter om yttrandefrihet genom statliga förbud. Statliga förbud är endast en kortsiktig och överskylande handling på konsekvensen av ett reellt problem. Människor som mår dåligt skall få hjälp att må bättre, och psykisk sjukdom måste en gång för alla bli betraktad som en verklig sjukdom och tas på yttersta allvar.


Uppdatering: Snömosprogrammet SVT-Debatt lurade på ett ytterst ohederligt sätt The Piratebays pressansvarige Peter Sunde genom att ljuga om hur programmet skulle föras. Nu försöker SVT-Debatt med Janne Josefsson att be om ursäkt, genom att inte riktigt be om ursäkt: "Under direktsändningen brast redaktionen i kommunikation och lyckades inte separera telefonintervjun med Jangestig från debatten om nätetik. Det beklagar vi och ber om ursäkt för." Vilket inte förklarar varför Janne Josefsson var den som eldade på konfrontationen, hur kan det förklaras med bristande redaktionell "kommuniskation"? SVT-Debatt ljuger ännu en gång med en poserande ursäkt.Media: Expressen, DN, Aftonbladet
Blogg: Blogge, Opassande, Signerat Kjellberg, Blogge2, Trotten, Rödvinsvänstern , Kulturbloggen, SvD:s Ledarblogg

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant

3 kommentarer:

Sanna Rayman sa...

Tjing.
Jag tror du läste min text lite snabbt (eller så läste du en inte alls och lät dig luras av rubriken?).
I stora drag är jag på samma linje som du. Om något så gick jag i polemik med anklagelserna mot bloggosfären som enhet, till exempel i Dagens Arena.

MVH

Sanna Rayman

Kristoffer Ejnermark sa...

Sanna:

Jag vet faktiskt inte varför jag gjorde ett sådant misstag. Dåligt var det, så jag ber om ursäkt.

Ändrar det på momangen!

Positivt att även du kritiserar den irrationella kritiken av bloggosfären.

Greger Mossberg sa...

Om yttranden under frihet på nätet vållar andras död, finns ganska goda skäl enligt min mening att inskränka yttrandefriheten. Lagen om hets mot folkgrupp inskränker också yttrandefriheten, men kan rädda liv.
Du skriver att det ska erkännas som en sjukdom. Just det - en sjukdom där omdömes- och beslutsförmågan är nedsatt. Då är tanklösa frihetlgia yttranden och råd att ta livet av sig inte den bästa medicinen för den sjuke.
http://vagledaren.blogspot.com

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com