Sidor

torsdag 16 oktober 2008

Konkurs föder förstatligande?

"Volvo Personvagnar och Saab Automobile kommer allt närmare att drabbas av konkurser i de båda ägarföretagen."
Det kan man läsa på SVT, och tydligen är det ett s.k. värderingsbolag som fört upp ägarna Ford och General Motors på en varningslista. Anledningen till att att Volvo PV och Saab Automobile nu hotas av konkurs kommer ifrån att hela bilindustrin visat förluster. Försäljningen har sjunkit kraftigt i USA och Europa och man förväntar sig att förlusterna kommer att forsätta även nästa år.

Anledningen är troligtvis den senaste krisen för kapitalismen. Helt plötsligt får medelklassen i västvärlden känna på reella motgångar, och då sjunker naturligtvis köpet av bilar, som andra liknande produkter.

Monopolkapitalisterna Ford och GM hade tänkt som kapitalister ofta tänker - kortsiktigt. Därför hade de satsat på stora bilar - för det var ju det som medelklassen krävde i bra tider. Nu när den moderna tiden kommit ikapp med ett finansslag i huvudet visade det sig att satsningen skulle ha skett precis tvärtom; mer små, miljövänliga bilar. Det är därför Volvo PV nu anser sig återta utvecklingen av sin gasbil som ägarna tidigare stoppade. Frågan är nu om de hinner innan det sätts i konkurs.

Att Volvo PV och Saab Automobile överlever och fortsätter sin industri i Sverige har en stor betydelse för hela vår ekonomi, inte bara tanke på de bägge företagen och deras anställda utan även för deras underleverantörer och deras anställda och hela ekonomin runt omkring. Att samhället har intresse i deras fungerande fortlevnad är självklart.

Staten bör därför vid en eventuell konkurs fundera på att köpa upp företagen och åternationalisera dem, och helst församhälliga dem så att hela samhället kan ta del av dem. Med en riktad räddningplan skulle vi kunna rädda företagen och ekonomin ur en allvarlig kris.

Tidigare texter i ämnet: Så ska vi socialisera Volvo PV, Socialisera Volvo och Saab!


PS: Lyssna på Göte Kildén på Studio Ett som igår kommenterade partiledardebatten. Han är den före detta arbetare på Volvo och medlem i Socialistiska Partiet, och han pratar i andra delen av programmet, alltså inte de första 45 minuterna.Bloggat: Svensson1, Härnösands Arbetarekommun, Trotten, Svensson2, K&Å, Mullvaden, Jinge, A-Falk, Svensson3, Ett Hjärta Rött, Mullvaden
Media: DI, SvD1, SvD2, AB, GT, Teknikens värld, DN1, DN2, DN3, SvD3, SvD4, AB2, AB3, AB4, AB5, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, SVT

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com