Sidor

fredag 10 oktober 2008

Socialisera Volvo och Saab!

Ännu en gång visar kapitalismen sin otillräcklighet. Volvo skall kasta 3 000 människoliv i arbetslöshet, allt för att den profit arbetarna själva skapat försvunnits i kapitalägarnas ägo som på radion (intervju i P1 med en journalist på Veckans Affärer) förklarats som ett "svart hål".

Volvo hade inte fått det kapital från ägaren Ford som den hade behövt och tänkt sig när det såldes. Istället har Ford tagit den vinst Volvos arbetare genererat i goda tider för att i sämre tider helt enkelt inte ha råd att ge Volvo det investeringskapital det skulle behöva.

Om vi hade en politisk ledning som tog allmänhetens välfärd i beakting, före enskilda kapitalisters rätt att agera oligarker, så hade Volvo socialiserats. Men nu lever vi tyvärr i en borgerlig tid som istället vurmar en omänsklig kapitalism.

Om ekonomin var demokratisk, och arbetarna på Volvo inte bara var löneslavar utan hade möjligheten att bestämma över sin skapade profit, så hade arbetarna möjligheten att satsa på sin egen trygghet och företagets utveckling. Nu skiter man totalt i de arbetare som skapat företaget.

Därför är det skönt att få höra vettiga ord ifrån C. H. Hermansson:
"Bygg en enhetsfront mot finanskapitalet och åternationalisera Volvo och Saab[...]Man måste se till att den svenska bilindustrin åter kommer i svensk ägo, säger CH Hermansson. Metoden för denna ”åternationalisering” kan diskuteras. Helst borde den övertas av de anställda. Men jag är inte främmande för att staten går in och köper de båda företagen. Det handlar i så fall om en motvikt till de privatiseringar som den borgerliga regeringen gjort.[...]
"Bloggat: Trotten, Svensson, K&Å, Mullvaden, Jinge, A-Falk, Svensson2, Ett Hjärta Rött,
Media: SvD1, SvD2, AB1, AB2, AB3, AB4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, SVT

Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat på intressant

4 kommentarer:

AndersS sa...

Det här med Saab och Volvo är lite problematiskt. Det är alltså inte Volvo AB som sägr uppp 3000 elelr som driver Torslandafabriken. Utan det är Volvo Personvagnar AB, ett företag som ägs av Ford. Det är detta fröetag som de flsta föreslår ska förstatligas. Inte Volvo AB.

Volvo AB tillverkar lastbilar, dumprar, grävskopor etc och kontrolleras av statsägda franska Renault.

Saab AB är ett företag som tillverkar militär utrustning, missiler, mätsystem, elektroniska sikten, flygplansdelar osv. Det företaget ägs inte av GM. Däremot äger GM företaget Saab Automobil AB som tillverkar personbilar i Trollhättan. Det är väl snarast detta företag som ska socialiseras i detta läge.

Anonym sa...

För att travestera före detta vänsterpolitikern Karin Svensson-Smith. Hon tröttnade på socialiseringsromantikerna inom (v).

Hur ska den här socialiseringen gå till rent praktiskt? Ska staten köpa upp aktierna på börsen? Eller ska man bara lägga beslag på Volvo rakt av?

/Ingemar

Rgnutudjuu sa...

Socialisera din farmor!

Ola Berg sa...

Alltså: staten ska banne mig inte köpa keffa bilfabriker som gör törstiga bilar som folk inte vill ha.

Staten skulle nämligen köpa dessa keffa fabriker för mina stålar, och det är ju helt sjukt.

Om däremot ARBETARNA på Volvo och Saab vill ta över: för allt ivärlden: GÖR DET.

Någon sa: låt LO köpa Volvo, och det var det bästa jag läst på länge. Låt dem som tror på den egna arbetsplatsen köpa den.

Jag tror inte på vare sig Volvo eller Saab utan tror att de kickade arbetarna kommer att göra 17 så mycket mer nytta i andra, vettigare, företag.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com