Sidor

fredag 31 oktober 2008

Väljarflykt när sossarna gick åt höger

När Mona Sahlin med partiledningen offentliggjorde att socialdemokraterna inget lärt sig av det folkliga hat mot Göran Perssons och Ingvar Carlssons försämringspolitik, sjönk naturligtvis det stora väljarstödet de fått i förhoppning att Mona Sahlin stod för något annat - för en traditionell social-demokratisk reformpolitik.

Varför skulle väljarna vilja rösta in en Göran den här gången när de röstade ut honom förra gången?

Den här flykten ligger endast på Sahlins axlar och den osynliga makt hon representerar inom socialdemokraternas ledning. Den som inte har någon verklighetsanknytning, och därmed inte vet om vad arbetarklassen vill och kräver av partiet. Huvudet har sannerligen sprungit åt andra hållet än vad kroppen gjort. Det fanns en anledning till varför arbetarrörelsen gick ut och kritiserade Sahlins uttalande om att stänga ute vänsterpartiet, och det var för att arbetarrörelsen önskar en ökning av utgiftstaken till det offentliga - det som vänsterpartiet står för. Väljarna vill helt enkelt ha vänsterpolitik.

Är det inte dags att våga vara vänster?

Så här ser undersökningsresultaten ut: "Socialdemokraterna får 39,5 procent i mätningen, jämfört med 45,7 i september. [...] Moderaterna kan samtidigt notera en uppgång till 26,1 procent, jämfört med 21,6 i september. [...] Vänsterpartiet kan också glädja sig åt rekordsiffror. Partiet får 7,4 procent, mot 5,1 förra månaden"

PS: Det skulle också vara intressant att veta vart dessa väljare som flytt sossarna bor, ifall de är glesbygd eller stadsbor, då glesbygdens hat mot mijlöpartiet även kan ha haft betydelse.


Tidigare bloggtexter i ämnet:
Gör det någon betydelse? Kritiken består ändock,
Svar till Stig-Björn Ljunggren om kritik mot socialdemokraterna,
Accepterar vänsterpartiet Sahlins utgiftstak?,
Den taktiska anti-kommunismen propagerar,
Vad är socialdemokratin?PS: SBL fortätter sin apologetik av Mona Sahlin och hennes partiledning: "- Socialdemokraterna var tvungna att sätta ned foten men nu ser det ut som att socialdemokraterna stängde dörren för vänsterpartiet i stället för tvärtom, vilket var fallet. Vänsterpartiet har varit oerhört skickligt på att kommunicera med media, säger han. Den pågående finanskrisen är enligt Stig-Björn en annan orsak till socialdemokraternas nedgång - i krislägen sluter väljarna upp kring landets ledning och statsministern. Stig-Björn Ljunggren tror att socialdemokraternas väljare nu flyr till antingen vänsterpartiet eller soffan.". Och som vanligt skyller SBL, som en beskedlig högersosse, allt på alla andra.

Visst är det så utomordentligt demokratiskt att attackera kritiken i sig själv, istället för att välkomna och bemöta kritiken på ett hederligt sätt.

Det är så festligt med alla dessa autkoritära antidemokrater som kommer till höger-Monas försvar.Bloggat: Morian, Svensson, Lasse Strömberg, den okände rebellen, A-Falk, LasseB, ClaesKrantz, Mer vänster i Uppsala, Kulturbloggen, Röda Malmö, Opassande, Pissoffis
Media: SS1, SS2, SvD1, SvD2, SvD3, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

4 kommentarer:

Attila sa...

Konstigt att de "flydde" åt höger ;-)

Kristoffer Ejnermark sa...

... och vänster.

Varför så många gick till moderaterna är nog av samma anledning till varför de gick till moderaterna år 2006. De är trötta på Göran Persson.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
sl sa...

De rödgröna hade massivt överläge i opinionen fram tills de lanserade återinförd fastighetsskatt, höjd bensinskatt och mumlade något om förmögenhetsskatt. Ett par veckor efter detta deras konkreta förslag lagts kom opinionsundersökningar som indikerar att det var i fel riktning.

Innebörden i begreppet "höger" tål att diskuteras. (s) är inte ett monolitiskt parti, utan en valkoalition. Olika grupper försöker svartmåla varandra som "höger" inom partiet.

LO-gubbarna kallas höger av partitanterna när de försöker påvisa att man måste reparera och förnya kärnkraften. LO-gubbarna kallas också höger när de inte är jätteförtjusta att representeras av en tant som inte är deras representant, utan partitanternas.

Partitanterna är inte så intresserade av LO-gubbarna, de har andra agendor. Minsta lilla knyst om att man kanske skulle få ut mer av offentliga sektorn genom att låta den jobba bara lite mer marknadsmässigt och rationellt får LO-gubbarna att kalla partitanterna för höger.

Det intressanta med Sahlin och hennes uteblivna förnyelse är att den inte kunde genomföras, partiets falanger blockerar varann. Med förnyelse menar de givetvis olika saker. Industriarbetarförbundet, som givetvis vet att kärnkraften måste moderniseras att att vindkraften bara är nys får inte igenom nånting, tanterna blockerar. Tanterna, som vill ha ännu en tantboss, mer till kommunalanställda, högre skatter och gärna lägga ner kärnkraften eftersom de inte alls är intresserade av hur mycket ström som går åt till det de är likgiltiga för, hindras av LO-gubbarna. Så blir ingenting utfört istället. härav Monas passivitet.

LO-gubbarna borde ta tillbaka sitt parti från tanterna, varför ska just industriarbetarna avhända sig sitt parti till några andra med helt andra agendor. Dessa bägge parter borde erkänna att de inte vill samma sak, skiljas som vänner och jobbar på var sitt håll för sina respektive intressen.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com