Sidor

tisdag 28 oktober 2008

Zeitgeist Addendum- postpolitisk upplysare i en global kapitalistisk kris

Visst var filmen effektiv nu när vårt globala ekonomiska system verkar stryk gång gång. Men framförallt bättre än den första filmen som handlade om diverse konspirationsteorier om WTC-attacken. Addendum-filmen är mer konkret och analytisk och får därmed en större slagkraft. Det grafiska upplägget av vår globala kapitalism är slående. Hur pengar skapas och hur värde skapas ur skuld.

Men problemet med framställningen är dess postpolitiska förenkling, med ett vanligt mantra om "ideologiernas" död.

Det allra mest genomskinliga i denna vulgära postmodernism fanns uttryckt i jämställandet av alla dessa så kallade "ideologier" eller "politiska system", som kapitalism, socialism, fascism, liberalism, och kommunism. Alla dessa "system" framställdes som jämställda för att de skulle vara "monetära system".

Problemet med en sådan postmodern förklaring ligger i en felaktig statsvetenskaplig analys av Kina och Sovjetunionen. Om man mot all förmodan skulle komma fram till att Kina skulle vara kommunistiskt, eller socialistiskt, ja då skulle en sådan postpolitisk analys stämma överens. Men det finns ingenting som tyder på att Kina skulle vara socialistiskt, än mindre kommunistiskt.

Och hur idiotiskt är det inte att påstå att ett icke-monetärt framtida icke-kapitalistiskt samhälle som kommunismen i självaverket är ett monetärt system? Det är inte särskilt seriöst. Möjligen taktiskt för att så effektivt som möjligt nå en anti-kommunistisk publik, men har föga med strävan efter förnuft och sanning att göra. På liknande vis kan man fråga sig vart klassanalysen tog vägen.

På samma sätt kan man allvarligt kritisera förespråkarna av det så kallade "Venusprojektet". Va fan va det egentligen annat än smygreklam? Förespråkarna hade intressanta idéer även om de var kraftigt förenklade, men va tusan betydde det konkret? Va det någon som egentligen förstod vad Venusprojektet va för något? Venusprojektets skapare Jacque Fresco har tidigare varit medlem i den teknokratiska rörelsen som i sina övergripande ekonomiska system producerar mer frågetecken än utropstecken. Som ett vanligt moment i en teknokratisk teori så undviker man att diskutera maktfördelningen, som visserligen även tangerar med frånvaron av klassanalysen. Här ger de olika marxistiska statslösa teorierna mer substans, och för oss som är mer införlivade i dessa teorier så är inte Frescos idéer nya.

Annars fann jag den grafiska informationen väldigt bra på det hela. Särskilt förklaringen om banksystemet och den fiktiva värld vår globala kapitalism lever på och förslavar oss genom. Om det inte vore för denna pedagogiska infallsvinkel så vore inte Addendum värd att se.


Bloggat: Interacting arts
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
pingat på intressant

Lästips: Ekonomikommentarer om att lindra lågkonjunkturen, K&Å om Bush och McCain, Alliansfritt om kristdemokratisk homofobi, Ett Hjärta Rött om privatiseringen, Björn Nilsson om spekulationsrus, Svensson om f.d. fascisten Kamprads knepiga kunskaper om ideologi, Erik Berg om regleringar, Erik Svensson skriver om Hans Bergström, Kaj Raving om friskolor, Pierre Gilly om USA, Röda Raketer om Greenspan, Trotten om euron

13 kommentarer:

m00ns sa...

""Klart man får en domedags känsla som verkar overklig efter att ha sett filmerna har nog mer att göra för vilka filmerna är framställda för än deras innehåll.

Men att försöka slå bort allt som sägs med det motivet går inte.""


Du borde förstå att den publiken som den riktar sig till inte är lika upplyst som du själv.
Och i detalj vekar den overklig men du som är smart kanske kan se förbi dem enkla tricken och nog får grund innehållet n att fundera iaf.

mvh
m00ns

Kristoffer Ejnermark sa...

Vart får du citatet ifrån?

m00ns sa...

http://m00nster.blogspot.com/ <-- där =o)

Kristoffer Ejnermark sa...

Aha, som det presenterades kunde det tolkas som om du citerade min bloggtext, vilket alltså det inte var meningen som.

m00ns sa...

ohh
Sorry i så fall
Det jag menade var att du nog är klyftigare än dem amerikanare den filmen är tänkt för.
Men att den nog innehåller ett uns sanning värd en tanke.

"ibland blir det svårare när man vill göra det lätt för sig" <-- min :-)


mvh

Kristoffer Ejnermark sa...

Jag misstänkte det, men ville påpeka det för att undvika missförstånd. Tack för komplimangen! ;)

m00ns sa...

Sls

=o)-|--<

Anonym sa...

Om någon är nersläckt av dessa kommentarer så lär det väl vara mOON,s då denna person ju tydligen redan har alla svaren om den perfekta sanningen och samtidigt verkar se sig själv som enväldig överkucku ha ha ...

Frida

Kristoffer Ejnermark sa...

Frida:

Jag är rädd för att jag inte riktigt fattar vad du menar?

Anonym sa...

Vill ni se den med svensk text finns den här

Markus

Anonym sa...

Som jag förstår så handlar Venus projektet om väldigt många saker, dock inte om vilken ideologi eller politiskt system är bäst. Det den pekar på är att ett monetärt system som använder konkurrens alltid är dömt att misslyckas. Enligt mitt sätt att se det krävs det inte så mycket att förstå detta. Varför investeras det så mycket i asien? Snart är det kanske vi i väst som gör textilvaror till folk i asien (vilket kunde varit lite rättvist på sitt sätt) Venusprojektet vill peka på detta faktum angående konkurrens/vårt pengasystem.
Vad Venusprojektet huvudsakligen handlar om är hur vi, människorna, skulle kunna bygga ett samhälle hållbart och rättvist, men man säger oxå att VI, människorna, måste förändra oss - man kanske inte pekar så mycket på vilka förändringar, det är ju verkligen inte ett fascistiskt system man vill bygga. Om man vill bygga ett hållbart samhälle så är det rätt naturligt vad vi behöver ändra hos oss som människor. Kanske dax att uppgradera till Homo Sapiens V2.0 ?

Mike sa...

Väl formulerat (Anonym)

Klas sa...

@Anonym: Jättebra låt oss uppgradera till homo sapiens v2 :)

Märk väl att de pyttesmå förändringar vi hitills genomgått från stenåldersmänniskor har tagit ca 7000 år - så at ändra oss under loppet av decennier kommer naturligtvis inte att ske...

Och tvingar man på en förändring utifrån ett fåtal individers utopiska ideal - tja då närmar vi oss fascism - eller ?

/K

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com