Sidor

söndag 21 december 2008

Därför skall vi stöda ungdomarna i Rosengård

(testlänkar: HD, AB, DN1, SydSvenskan1, DN2, Newsmill1, Newsmill2, AB2, SvD1, SvD2, SvD3, DN3)

Tyvärr finns det personer som letar efter orsaker att inte stödja människor från diskriminering och fötryck, särskilt om de diskriminerade är muslimer. Liksom man hörde invändningar mot att stödja Kristianias invånare vid polisära övergrepp för att de var "hippies", eller som när personer inte ville stödja de danska ungdomarna för att behålla sitt berömda ungdomshus för att de var "anarkister".

Detta resonemang påminner om hur den tyske prästen Martin Niemöller beskrev utvecklingen i Tyskland på tidigt 1930-tal:
"Först tog de kommunisterna, men jag protesterade inte för jag var inte kommunist.
Sedan tog de judarna, men jag protesterade inte för jag var inte jude.
Därefter tog de fackföreningsmännen. Jag sade ingenting för jag var ju inte fackföreningsman.
Sedan tog de katolikerna, men jag protesterade inte för jag var protestant.
Slutligen kom de för att ta mig, och vid det laget fanns det ingen kvar som kunde protestera."
Visst är det så, som Anders Svensson skriver, att den islamska grupp som hyrde lokalen enligt uppgifter skall vara wahhabister, som är en fundamentalistisk minoritet av muslimer i världen. Förfaller det då så att om jag säger mig stödja de protesterande ungdomarna i Rosengård att jag i självaverket stödjer wahhabismen? Nej, självklart inte, eftersom mitt stöd och andra från vänstern riktas till medborgares fri- och rättigheter, frihet från att diskrimineras och rättighet till sin religion som alla andra medborgare i samhället. Det här handlar alltså om att försvara de medborgerliga fri & rättigheter som finns i vårt samhälle inte att predika får någon speciell religiös inriktning.

Ett annat motargument som yttrats i misstänkliggörande mot protesterna (som om det skulle göra någon skillnad) är att det inte skulle finnas någon anledning för muslimer att ha fler moskéer än en: De har ju en stor och nybyggd moské några kvarter längre bort! Därför menar man behöver ju inte Islamiska Föreningen källarlokalen. Men invändingen är felställd och framför allt diskriminerande. Det är ju inte så att vi ställer dessa krav på andra religioner som kristendomen och judendomen.

Dessutom, är det felaktigt att enögt fokusera på källarmoskéns religiösa organisation. Problemet som yttrat sig i polisöverträdelser, demonstrationer, husockupation och kravaller bottnar i något mycket större nämligen hur folk i allmänhet har det i Rosengård vad gäller trångboddhet och annars undermåliga bostäder tillsammans med utbredd arbetslöshet och utanförskap. Vad för symptomer vi fått bevittna den sista tiden i Rosengård är helt enkelt ett uttryck av desperation över sin tillvaro, och källarmoskén råkade bli droppen som gjorde att glaset rann över.

Att i sin förvillade självgodhet vägra visa sitt stöd till protesterna i Rosengård är bara ännu ett sätt att kritisera istället för att självkritisera. För här är ett gyllene tillfälle för oss inom vänstern att kritisera oss själva och göra något konkret för att hjälpa och nå ut till invandrare som i Rosengård. Vi skall inte låta oss föra med illusioner utan erkänna att föreningar som den i Källarmoskén har lyckats erbjuda ungdomarna något som arbetarrörelsen eller vi inom vänstern misslyckats med. Källarmoskén erbjöd lokaler där ungdomar kunde komma ifrån kackerlackor och stök, något vi inom vänstern borde lära oss av.

Läs också den utmärkta bloggen Röda Malmö som skrivit en hel del om händelserna i Rosengård:
"Borgarsamhället skördar bara vad det har sått. Fattigdom, arbetslöshet, trångboddhet, diskriminering och urholkad välfärd – nu flyr man från sitt ansvar och vill lägga skulden på barn och ungdomar som farit illa. ”De borde skämmas”, utropar Skånska Dagbladet idag, men det är inte politiker och överklass man åsyftar utan de marginaliserade och frustrerade ungdomar som inte vet hur det ska uttrycka sin förtvivlan."
Vi inom vänstern kanske skall starta en insamling till ett ungdomenshus?

Bloggat: Svensson, SKP, Alliansfritt

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

6 kommentarer:

Peter sa...

Anledningen att det hängde muslimska ungdomar(killar) i källarmosken var för att man inte ville beblanda sig med flickor som fanns på de två andra ungdomsgårdarna,alltså var dom för köns segregering.

Om du nu vill göra nått för de i utanförskap så föreslår jag att DU startar ett företag och anställer arbetslösa från dessa områden.
I stället för att bränna upp deras bilar.

Christoffer sa...

Detta var den värsta uppsätning undanflykter jag har sett på länge.

Pröa lite fakta istället.

1)Lokalens hyreskontrakt är uppsagd i laga ordning.
2) inget förhindrar föreningen att hyra en ny lokal (Det börde inte vara några större problem heller.)
3)Det som sker sker för olika ideela föreningar runt om i sverige säkert 1000 gånger varje år (att de måste hitta ny lokal) men det är ingen som skriker diskriminering då.

4) de som initierade upploppen är kravallturister från AFA mf organisationer.


slutsats: AFA mf har hittat en ursäkt för att bråka med polisen och vänsterbloggare slutter upp till försvar reflexmässigt.

Jenny sa...

Peter har rätt. Ungdomarna som vistades i lokalens "fritidsgård" är ju även de fundamentalistiska. Tjejer ej välkomna.

Om ni hade varit runt på resten av Rosengård hade ni insett att ROSENGÅRD inte gillar källarmoskén.

Värna mänskliga rättigheter? Men vänta nu här. Försvara då Sverigedemokraterna nästa gång de har möte i Malmö. Gå då och protestera med nynassar som blir av med en lokal för att deras verksamhet "inte passar in".

Vem är det som är okunnig om Rosengård här? Radikalvänstern skämmer ut sig. Ni har uppenbarligen INGEN aning om alla problem stadsdelen haft pga dessa extremister.

Anonym sa...

Till alla som har förståelse för Rosengårdshändelserna:

Stöd Rosengårdsbornas kamp, parkera din bil i Rosengård!

Frid

Anonym sa...

Den Bästa mohammed T-shirt konsten är från Sverige. kolla bilderna och läs info på, http://www.mohammedt-shirt.com
Översätt inte läs på Engelska.

Anonym sa...

hej på dig
de rättrogna muslimer tycker ej om att kallas wehabier
jag tycker att du skall informera dig mera angående ordet för den kan sitta rejält fel

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com