Sidor

måndag 29 december 2008

Israel ut ur Gaza!

Mycket har hänt de senaste dagarna vad gäller staten Israels ökade förtryck av det palestinska folket. Media rapporterar om cirka 300 döda och över 1 400 skadade och lemlästade palestinier, de flesta civila är kvinnor och barn, efter att Israel sänt ut sin toppmoderna militär på flygräder i Gaza.

Det vidriga i denna konflikt är inte endast att ett överlägset militärt land ständigt förtrycker och sätter skräck i ett folk som i årtionden fått leva i världens största "fängelse". Inte heller blott det faktum att Israel byggt en högre och längre mur än Östtysklands dåvarande Berlinmur. Utan det allra vidrigaste är människors tystnad och medlöperi, för vad som egentligen borde vara den konflikt som på enklaste sätt kunde vägleda människor att ta ställning för det palestinska folkets mänskliga friheter och folkrätt.

Bloggaren Paolo Pissoffi bemöter på ett utmärkt sätt hur västvärlden agerar medlöpare åt staten Israels ständiga mänskliga och folkrättsliga överträdelser:
"Även människor som är starkt kritiska mot Israels agerande anammar vissa ståndpunkter.

1. Israel måste få försvara sig.
2. Hamas måste erkänna Israels rätt att existera.
3. Judarna måste också få ha en egen stat.

Alla dessa punkter har en uppenbar grundläggande gemensam punkt och svaghet: avfärdandet av palestinierna som individer, som folk, som människor, med rättigheter. Anammar man dessa tre punkter gör man det inte bara utifrån förutsättningen att man först och främst måste ta hänsyn till Israel, utan man måste även förneka palestinierna rätten att ha något att säga till om i denna konflikt. Det är ett historierevisionistiskt tänkande: som grundar sig i att man undantar palestinierna från historien. Palestinierna har inte med det hela att göra annat än som ett närmast olösligt dilemma för Israel.

Därutöver: Palestinierna måste förtjäna sina rättigheter och sin stat. Detta ska man göra genom att ge Israel, vad Israel vill ha: de koloniserade skall alltså ge kolonialmakten rätten att bestämma. Palestinierna måste göra avkall på både krav och motstånd."
Esbati kallar å sin sida den Israeliska flygräden för vad den är - ett fortsatt rasistiskt massmord. Rawia Morra beksriver den brutala verkligheten:
"Hela tettio polisstationer bombades samtidigt. Just när hundratusentals barn var ute på gatorna. Ett par minuter tidigare hade besparat barnen den skräcken det innebar att stå under bar himmel när flyget skövlade remsan från norr till söder och från öst till väst. Barn och åter barn som trycker sig mot varandra, mot väggar och försöker släppa fram ambulanser. Och när några minuter hade gått, kom man tillbaka och bombade precis samma siter, för att skörda nya liv. Livräddarna gick åt. En trafikpolis får panik och det står på den väst han bär att han är just trafikpolis, stirrar på sina döda kamrater och slår sig på bröstet. Någon bär ett dött barn i en kartong. En flicka har fått sitt vackra ansikte skändat med ohyggliga sår. En israelisk talesman för någon sorts säkerhetsteam meddelar journalisten på arabiska aljazeera att han har musiken på högsta volym och ämnar dansa därför att hans armé äntligen gör sitt jobb."
Det här är inte en tid för apati och feg neutralitet utan om medmänsklig solidaritet med det palestinska folket.

Bloggat: Svensson1, Svensson2, Rawia Morra1, Rawia Morra2, Röda Malmö, Annarkia, Det Progressiva USA, Jinge
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
pingat på intressant

9 kommentarer:

SEGI sa...

"de flesta civila är kvinnor och barn"
Är du sexist? Varför är offrens kön relevant? Hade det varit mindre allvarligt om de flesta civila offer hade varit män?

Peter sa...

"Media rapporterar om cirka 300 döda och över 1 400 skadade och lemlästade palestinier, de flesta civila är kvinnor och barn"

Dn,"De israeliska flygattackerna mot Gaza uppges ha resulterat i över 300 döda. Av dem ska, enligt FN-organet UNRWA, minst 57 personer vara civila"

Hur får du ihop att 57 är fler än 243?

Eller vad hänvisar du till?
Du får gärna förtydliga lite för det verkar lite snurrigt!

Kristoffer Ejnermark sa...

SEGI:

Nej, jag är inte sexist. Kvinnor är inte mer värda än män, och tvärtom. Istället är det så att du läser in fel mening i formuleringen. Jag finner alltså uppgiften om att det är mycket kvinnor och barn som dött att det handlar om att Isael mördat hela familjer, och att detta statuerar mer som civila offer som Israelförsvarare har svårare att blunda för.

Kristoffer Ejnermark sa...

Peter:

Vad pratar du om?

Läs vad jag skriver en gång till, för vad jag skriver är inte vad du invänder emot.

Peter sa...

Så du har inte skrivit det första stycket i ditt inlägg?

Kristoffer Ejnermark sa...

Peter:

Ja, jag har skrivit det. Men jag har inte skrivit att "57 är fler än 243"

Peter sa...

"Media rapporterar om cirka 300 döda .......de flesta civila är kvinnor och barn"

Du länkar ju till en artikel i Dn som du stödjer din fakta på.

Citat ur Dn artikeln,"De israeliska flygattackerna mot Gaza uppges ha resulterat i över 300 döda. Av dem ska, enligt FN-organet UNRWA, minst 57 personer vara civila"

Sen är väl matematiken inte så svår!

Kristoffer Ejnermark sa...

Peter:

Du läser mig fel! För femtioelfte gången...

Antagligen tror du att jag skriver att de flesta är civila. Men det jag skriver, och det du har citerat mig nu två gånger, är att de flesta av de civila var kvinnor och barn... det är något helt annat.

Läs, sen kommentera!

Vargblick sa...

Bra och viktigt att fler skriver om detta. Fastna inte i numerärer. Se det stora spelet där den lilla människan är tragiskt obetydlig. Media dåligt informerade denna gång. Aljazeera.net ok.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com