Sidor

onsdag 24 december 2008

Karl-Bertil Jonsson som ett föredöme

För varje rättsinnad person har den svenska versionen av "Robin Hood"-berättelsen, Karl-Bertil Jonssons julafton, varit en ständig självklarhet vid julafton. En sympatisk berättelse om en ung pojke som jobbar diciplinerat på posten och bestämmer sig slutligen stjäla utsända julklappar från den allra rikaste delen av befolkningen, för att sedan ge julklapparna anonymt till de allra fattigaste och utstötta människorna i samhället.

För de allra flesta är det inte svårt att erkänna Karl-Bertils resonemang och sympatisera med hans handlingar. Trots allt, de rika hade ju ingen glädje av de skickade julklapparna, med de gav en exceptionell glädje åt de behövande.

Men sedan skall det ju också finnas dammiga vresar, som skall hänga upp sig i sin egna trängsynta och dikotomiska världssyn. Enligt dessa herrarklassens apologeter och självutnämnda riddare kan det endast finnas två olika metoder att följa sin etiska övertygelse; antingen helgar målet medlen, eller så helgar medlen målet. Ett liberalt mästarstycke av illusionära floskler.

Men den dikotomiska kategoriseringen slutar icke endast vid den praktiska kampen för ökad jämlikhet, utan kanonaderna riktas även mot själva tanken att kritisera den kapitalistiska moralen; att rik skall sko sig på fattig. Då fräser borgarkören om moralisk degeneration: Tvångsaltruism! hycklar de.

Men, som sagt, till skillnad från herrarklassens apologeter kan vi fortsätta njuta av en vacker och intressant saga i sann Tage Danielssons-anda.


(Visas idag klockan 19:00 i SVT1)

Uppdatering: Läs också Åsa Linderborgs text om Karl-Bertil Jonssons Julafton.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat på intressant

3 kommentarer:

Anonym sa...

ang brottslingar
proportionsprincipen= tortyr till dataempirin (vilka som ska dödas , hjärnan)
proportion
hackers= 20 år och tortyr

Anonym sa...

Ändamålet helgar medlen är ju tvättäkta socialism, och framför allt inte liberalt! Din sorglustiga totalindoktrinerade världsuppfattning är ju rena skämtet. Hur man lyckas läsa av verkligheten och ständigt hamna på huvudet som du är ett mysterium. Är det ett värmländskt släktdrag?

Kristoffer Ejnermark sa...

Anonym #2:

Läs vad jag skriver. Jag kritiserar liberalens dikotomiska uppdelning. Om du inte läser vad jag skriver och kommenterar ändå framstår du bara som en komplett idiot.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com