Sidor

måndag 22 december 2008

Per Svenssons märkliga konspirationsresonemang om Rosengård

Per Svensson från Sydsvenskan (19 december 2008) har sin egenhändiga förklaring till varför ungdomar reagerar som de gjorde i Rosengård. Av något som är ett allvarligt socialt problem, med trångboddhet, dåliga resurser till fritidsverksamhet, undermåliga bostäder, institutionell rasism, och allmänt dåligt underhållen stadsdel med öppna brunnslock utanför förskolor och fritt hängande elledningar - ja av allt att döma ett resultat av ett fatalt misslyckande från stadsledningen i Malmö har ett allvarligt socialt problem uppstått i Rosengård, men Per Svensson (proffstyckare i Sydsvenskan) anar ugglor i mossen och ser onda vänsterkonspiratörer i träden.

Han ondgör sig över att en "vänsteraktivist" resonerat sitt stöd i Rosengård som ett "ideologiskt stöd", ett stöd som grundar sig i att alla oavsett vart man bor eller om man är invandrare eller inte har rätt till bra och tillgängliga bostäder, att man inte skall vara rädd för att släppa ut barnen på gården för att de riskerar ramla ner i öppna brunnar. Visst tusan är all humanitär stöd ett ideologiskt motiverat stöd, ett stöd grundat på ett frihets- och rättstänkande. Men Svensson brölar och skrockar om "ideologisk kolonialism" och agerar som bäste rasisthycklare - ja Svensson ser Rosengård som något exotiskt som stadsdel, inte riktigt som de andra stadsdelarna av Malmö, det är därför Svensson tycker att det är märkligt att ungdomar från samma stad befinner sig i protesterna i Rosengård - stadsdelen hör ju inte riktigt med resten av Malmö. I självaverket är det ju så att samma sociala problem som finns i stadsdelen Rosengård finns i andra stadsdelar av Malmö.

Det är uppenbart att makthavarna i Malmö tillsammans med de medlöpande medierna är livrädda att protesterna i Rosengård kommer att sprida sig till andra stadsdelar. Därför så viktigt att mentalt isolera Rosengård från resten.

En annan person som borde ta till sig resonemanget kring det "ideologiska stödet" är Pernilla Ouis, som i Sydsvenskan (19 december 2008) fatalt missar att det finns ett validerat ideologiskt syfte riktat för medborgerliga fri- och rättigheter istället för ett aktivt ställningstagande till religiös fundamentalism.

Bloggat: Alliansfritt, Röda Malmö, Svensson
Media: Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

10 kommentarer:

adalbert sa...

Att det är alltid andras fel (polis, sociala myndigheter,samhälle. o.s.v.) ner bortskämda ungdomar får för sig att ställa till bråk när de har tråkig, är tydligen helt acceptabelt , sorgligt att det skall vara så, borde inte alla vuxna reagera mot detta ?
Adalbert

Kristoffer Ejnermark sa...

adalbert:
Det handlar om att försöka förstå de underliggande orsakerna till konflikten. Att det skulle bottna i "bortskämdhet" är samma förvillade konspirationsteorier som Per Svensson och den stockkonservativa Dick Erixon förhåller sig med, som med scientologkyrkan med sina teorier om aliens.

Det skulle aldrig kunna uppstå protester i Malmö om människor inte var utsatta i svåra sociala miljöer. Det handlar inte om att skylla ifrån sig, utan att förstå orsak och verkan och det större sammanhanget.

Björn Nilsson sa...

Om bortskämda ungdomar skulle vara särskilt benägna att kravalla skulle vi väl ha fler upplopp i Djursholm, Lidingö, Vellinge etc?

Bryt sa...

"dåliga resurser till fritidsverksamhet"?

Ursäkta?! Rosengård har 4 fritidsgårdar, varav två är kommunala med OMFATTANDE aktiviteter och generösa öppettider.

Anledningen tilkl att ungdomarna kring källarmoskén(ska vi kanske vara ärliga här och säga "killarna") säger till vänsterfolk att det inte finns fritidsgårdar är enkel.

De andra fritidsgårdarna är inte tillräckligt halal för deras fundamentalistiska och salafitiska tro.

Det krävs inte mycket googling eller många telefonsamtal för att få höra hur mycket fritidsverksamheter det finns på Rosengård. Vilket skitsnack.

Kristoffer Ejnermark sa...

Björn: Haha, sannerligen! :)

Kristoffer Ejnermark sa...

Bryt: Snömos och verbiage!

Makthavarna i Malmö gnäller om att Rosengård är den stadsdelen i Malmö som har mest satsningar till fritidsverksamhet. Och visst, med jämförelse till den usla verksamhet som Malmö finansierar i andra delar kan man tycka det, det krävs ju inte så mycket verksamhet för att slå deras utgifter.

Men än en gång kan man inte atomisera detta problem. Rosengård, och särskilt Herrgården är särskilt utsatta med dåligt boende, brist på boende, hög arbetslöshet och rent allmänt slitage av stadsdelen exempelvis i form av öppna brunnar och löst hängande ellledningar.

Men istället för att försöka bota problemet genom att satsa på fritidsverksamhet, bygga fler bostäder och höja standarden på dem så skickar makthavarna polishundar och pepparsprej. Och vi såg ju hur det gick.

Bryt sa...

Snömos? Det tycker du. Hur mycket vet du om det, då? Ha du bara lyssnat på källarfritidsgårdsbesökarna, eller vet du av egen erfarenhet något om fritidsverksamheten där? Jag har förstahandsinformation där. Och skulle inte kalla den snömos och "verbiage".

Bara för att det passar din floskelnedtyngda världsbild är det inte per automatik sant. Japp, det satsas mycket. De som inte vill ta del har en agenda. Det är fullständigt verifierbart på alla sätt.

Anonym sa...

outsourca polisjävlarna (am)
6% brott och 13% våldtäktsuppklaring
hd dom = betalt för service
polis frågar våldtäktsflickan om sexvanor = betalar skatt för det
hahahha
till isen 17000

Anonym sa...

Den Bästa mohammed T-shirt konsten är från Sverige. kolla bilderna och läs info på, http://www.mohammedt-shirt.com
Översätt inte läs på Engelska.

Anonym sa...

Ja se alla dessa proffstyckare i PK media.
Sadan tur att de finns sa vi okunniga lar oss nagot.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com