Sidor

tisdag 23 december 2008

Protesterna sprider sig - nu i Stockholm

Aftonbladet rapporterar att ett stort gäng ungdomar satt bildäck och papperskorgar i brand och kastat smällare i Tensta i nordvästra Stockholm. Polisen förklarar enligt Dagens Nyheter att stenkastningen var "massiv", men att ingen blev skadad.

Självfallet "ser" inte polisen någon anledning till att dessa oroligheter plötsligt blossat upp. Det beror på att det är en verkan på ett större problem i vårt segregerade samhälle, där vi hela tiden visar handen mot våra invandrare i dåligt underhållna förorter. Det var därför ungdomarna protester i Rosengård i Malmö, och det är därför de protesterar i Tensta i Stockholm. Rosengård var bara början.

Det här är ett ypperligt tillfälle att inse att samhället misslyckats med den sociala rättvisan och börja gära något åt det. Bloggaren Röda Malmö tar upp några konkreta åtgärdet som behövs för att bota problemet:
"Arbete åt alla! Stopp för varsel och avskedanden!
Bekämpa diskriminering och rasism!
Bygg bort bostadsbristen med bra och billiga hyreslägenheter!
Rusta upp miljonprogramsområdena!
Fram med resurserna till skola och fritidsverksamhet!"
Vi behöver alltså bekämpa arbetslösheten som särskilt slår hårt mot utsatta grupper i samhället, vi behöver på allvar rusta upp våra invandrartäta förorter, bygga många fler bostäder (inte lyxbostäder och inte undermåliga bostäder), och vi behöver bekämpa den institutionella rasismen i landet. Som exempelvis när hyresvärdarna i Rosengård konsekvent skyller slitaget på hyresgästerna, när det istället handlar om brist på boende och dåligt underhållade bostäder. Istället för att rusta upp området och bygga fler lägenheter föreslår Hyresgästföreningen tillsammans med hyresvärdarna och Malmös kommunalråd att lokalen där källarmoskén låg skall hysa en så kallad "boskola" där invandrare ska lära sig att bo i lägenhet på svenskt vis. Att det är trångbott i Herrgården i Rosengård beror dock på att det saknas lägenheter för vanligt folk - inte att det bor invandrare där som saknar den svenska kulturen vad gäller att bo. Det är helt enkelt en eskapistisk bortviftning av verkligheten med prat om att vissa folk vill bo trångt.

Den inkompetenta högerministern Nyamko Sabuni fortsätter blunda för samhällets sociala problem och menar att vi inte behöver minska på arbetslösheten och erbjuda fler bra boenden. Istället vädjar hon till föräldrarna vad gäller att minska oroligheterna i samhället. Högerns svar på grundläggande problem har dock alltid varit ett försök att isolera symptomet istället för problemet.

Bloggat: Svensson, Ung Vänster, Badlands Hyena, AK1, AK2
Media: AB, DN, SvD
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

10 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Tjock-Orvar sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter sa...

"Att det är trångbott i Herrgården i Rosengård beror dock på att det saknas lägenheter för vanligt folk"

Men många av flyktingarna har flyttat till just rosengård p g a att sina släktingar bor där,även fast dom har blivit hänvisade till andra orter där det inte är lika trångbott.
Så trångboheten där beror snarare på det än att det inte byggs bostäder i sverige.

Kristoffer Ejnermark sa...

Meningslösa kommentarer utan konstruktiva tillägg raderas omgående.

Kristoffer Ejnermark sa...

Peter:

Jaha? Du skriver själv att det är trångbott i Rosengård och att det byggs felaktiga bostäder (exempelvis där de inte behövs). Så va är ditt problem Peter?

Peter sa...

"det byggs felaktiga bostäder (exempelvis där de inte behövs)"

Om det finns bostäder som är tomma men inte just i rosengård,är dom då felaktiga?
Tror du att dom har byggts igår och var en ren chansning från bostadbyggande företagen?
Ska dom monteras ner och kanske flyttas från umeå,sundsvall,boden eller småorter i småland till rosengård?


Men då kan man likväl hävda att folk har flyttat fel!
Och tecken som tyder på det är väl att det varken finns jobb eller bostäder där!

Anonym sa...

Jag bor ett stenkast från Tensta..det här inget som "blossat upp". Idioter har kastat sten på bussar,skickat smällare in i tunnelbaneuppgångar osv osv under en rätt lång period nu.

Det handlar förvisso om trångboende men framförallt föräldrar som inte kan hålla efter sina ungar. Miljonprojetkten är och förblir ett fiasko..

dan.kotka sa...

Hur pass seriöst är det att kasta sten på offentliga inrättningar som bussar och spårvagnar, för att man är trött på samhällets avigsidor? Busscahufförer i norrförort i Stockholm lever farligt och är i många fall farsor till ynglingar av nämnda slag eller grannar med dito. Hur j-a korkad får man bli som vandaliserar ? det händer att ynglingarna filmar sig själva vid liknande tillfällen i t.ex en tunnelbanevagn som de slår sönder efter alla konstens regler. Är det progressivt ?
dan kotka

Anonym sa...

som vanligt är det samhällets fel när invandrare kastar sten och bränner bilar. Samhället tar inte hand om invandrare och kan inte sköta integration låter det alltid. Har folk helt glömt bort det egna ansvaret kanske? Eller ska alla invandrare få allt serverat på silverfat? Det är ingen som förbjuder invandrare att ta kontakt med svenskar och att integreras i samhället, och de stenkastande ungdomarna, deras föräldrar ska betala vartenda öre. Jag sliter inte varje dag och betalar in min skatt för att kunna pröjsa invandrares vandalism utan för att upprätthålla ett ordentligt och fungerande samhälle.
Låt gärna detta fortsätta så får vi se hur det går när SD kommer in i riksdagen 2010.

Mikael sa...

Tyvärr får jag hålla med Anonym i allt, förutom det sista. Hoppas inte att (sd) tar sig in i riksdagen - mest för att dom inte riktigt är ett fungerande parti. Dom kommer alltså inte tillföra något. Det positiva med (sd) är att vi börjar prata integration och invandring i detta landet.

Dessutom - hur kan du försvara människor som kastar sten och sätter eld på bilar? Jisses!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com