Sidor

onsdag 10 december 2008

Sveriges krig i Afghanistan liknar Sovjets

Dan Jönsson briljerar i en krönika i Dagens Nyheter:
"För ett tag sen satt jag och tittade igenom en del gammalt sovjetiskt propagandamaterial från kriget i Afghanistan på åttiotalet. Det var en märklig upplevelse. De sovjetiska trupperna kämpade i Afghanistan på inbjudan av en regering vars sociala utvecklingsprogram stod under ständiga attacker från lejda "terrorister" och "banditer". Tack vare de fredsbevarande insatserna fortgick arbetet ändå med skol- och sjukhusbyggen, vilket lett till en dramatisk förbättring av särskilt kvinnornas situation. Flickorna fick äntligen gå i skola.

Känns argumenten igen? När Sten Tolgfors och andra svenska regeringsföreträdare motiverar beslutet att utöka de svenska styrkorna i Afghanistan är retoriken rena blåkopian av den sovjetiska åttiotalspropagandan. De svenska fredsbevarande soldaterna är i Afghanistan på inbjudan av regeringen för att säkra det sociala uppbyggnadsarbetet, som särskilt inneburit en förbättring av kvinnornas situation. Flickorna får äntligen gå i skola, och fienden beskrivs som "terrorister" eller "kriminella". Man misstänker att de finansieras utifrån."
Tänk vad högermuppar skrikit halsen av sig i årtionden över sovjets grymma krig i Afghanistan, men när vi själva krigar i Afghanistan med liknande resonemang så faller de in i samma retorik som sitt gamla hatobjekt. Sverige krigar i ett ockuperat land på ockupantens sida och vår journalistkår (förutom Jönsson då) är komplett tysta eller rapar som maktmegafoner, som om det mest självklara i hela världen är att ockupera ett främmande land och bidra med krigsmateriel och unga soldater.

USA-imperialismen behöver ingen hjälp att föra sina otaliga och kontinuerliga krig världen runt, det klarar de så bra på sitt omänskliga och folkrättsvidriga vis utan Sveriges inblanding. Istället borde Sverige i täten för mänskliga rättigheter kräva att USA drar sig ut ur Afghanistan, liksom det var självklart att Sovjet drog sig ur.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

1 kommentar:

abe sa...

Den liknelsen har jag gjort i åratal och det är ytterst märkligt att ingen journalist ställer den frågan till folkpartiet. Fast det skulle ju dra ned byxorna på makten.

Robert Fisk beskriver i sitt mastodontverk hur Jihadisterna hängt en lärare då han undervisat både flickor och pojkar. 1980. Inte 2008. Redan då frågade han sig vad det var för motstånd som väst stödde.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com