Sidor

söndag 31 augusti 2008

Döda galanteriet!

Ett fenomen som Strindberg varnade som galanteri och garant för en antifeministisk kvinnodyrkan, har kommit upp i försvar i en aktuell polemik:
"”Jämställdheten kväver oss! Ge oss tillbaka den riktige mannen!”, skrev de och passade även på att såga äktenskapet och skriva att ”det kan finnas ömhet i ett slag över munnen.” "
Försvaret av en "manlig" man bemöts med krafttag, men jag uppfattar detta försvar som en ärlig (vilket inte skall tas som -sann-) frustration.

Denna frustration mot den ökande jämställdheten existerar inte bara hos männen, utan även hos kvinnorna som även de tappar vissa fördelar när de förtryckande könsrollerna börjar luckras upp. Helt plötsligt försvinner den ridderliga gentlemannen som bär alla kassar åt den ömma kvinnan, och öppnar alla dörrar för henne. Men att döda detta förkastliga galanteri är en förutsättning för vår mänskliga emancipation! Jag vägrar vara den som öppnar dörren för en kvinna bara för att hon har svullna bröst och inte jag. Jag hatar galanteri, och jag hatar den förtryckande roll som stämplas på mig för att jag råkat födas med kuk. Åt helvete med det!

En poäng har dock Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar, och det är att graden av respekt från männen kan leda till hämmande relationer. Men det ligger i den falska radikal/neo-feminismen, som verkligen talar om vilka som är godkända och icke-godkända sexuella relationer; vilka som är fina flickor och vilka som är dåliga. Vissa kvinnor, som vissa män vill verkligen ha det lite hårt i sängen och möjligtvis införliva dominerande rollprestationer. Radikal/neo-feminismen talar om att all sex som inte är "jämställt" och utfört mellan två personer är tecken på det sexistiska patriarkala samhället. På det området uppstår det problem för mannen när kvinnan kräver något annat i sängen än vad hon annars proklamerar. Men radikal/neo-feminismen är ingen feminism, utan en sexualmoralisk backlash ifrån den riktiga genus-emancipationen.


Bloggat: Nicklas Eriksson
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Kaj Raving om Jan Björklund, Proletärbella analyserar Höger-regeringen, K & Å om Obama, Rawia om egyptier, Hampus Eckerman om bland annat Demirbag-Stens senaste utspel

lördag 30 augusti 2008

Jan Björklund (fp) KU-anmäls

Enligt SVT så har Vänsterpartiet KU-anmält Björklund:
"Efter att Jan Björklund beställt ny statistik från Skolverket, KU-anmäls han nu av Rossana Dinamarca (v).

-Det är ett uttryck för ministerstyre. Han försöker rädda sitt eget skinn genom att beställa ny statistik från Skolverket säger Rossana Dinamarca.

Dinamarca menar att det som ifrågasatts är Björklunds användande av statistik, inte statistiken i sig. Det var efter ett program i Sveriges Radio som Björklunds sätt att använda statistik blivit kraftigt kritiserat."
Skandalerna hopar sig på stackars Jan Björklund som desperat försöker rädda sitt myglarskinn. Hur länge kan han hålla klorna i makten? SvD:s ledarskribent P.J. Anders Linder försöker hjälpa Björklund med ihopkastade citat om hur skolan på senare tid försämrats. Linder tycker att myglaren Björklund förtjänar "respekt". Men agitoriska lögner förtjänar aldrig respekt, speciellt inte om dessa tas som belägg för att genomföra en gammal skolpolitik som hörde 1800-talet till. (Och hur värt är en debatt som förvrängt med hjälp av uppenbara lögner?) Som Svensson skriver:
"I början av 1990-talet genomfördes omfattande besparingar i den svenska skolan, vilket ledde till försämrad kvalitet. Därefetr har det skett omfattande privatiseringar i skolan som lett till en klassmässig uppdelning av undervisningen. Något som lett till avsevärda skillnader mellan skolor. Jag misstänker att dessa två sake har med försämringen av svenska elevers resultat att göra. Men varken Linder eller Björklund bryr sig om vad som faktiskt hänt utan brukar mest yra om “flumskolan” och en massa annat trams utan egentlig relevans."
De problem som faktiskt finns beror på besparingar (nedskärning av välfärdsstaten) i skolan och därpå omfattande privatisering med konsekvens av ökad klyfta.

Nu ryter även forskarna till mot Björklund och uppmanar regeringen att ruska om honom:
"Statsministern bör be Jan Björklund att upphöra med sin högröstade och onyanserade skolpolitik baserad på tro. En rad undersökningar visar att Sveriges utbildningssystem och skolor ligger bättre till än vad skolministern gjort gällande offentligt, skriver skolutvecklingsforskarna Hans-Åke Scherp och Mats Ekholm."
Media: DN
Bloggat: Alliansfritt1, Alliansfritt2, Alliansfritt3, Alliansfritt4, Alliansfritt5, Alliansfritt6, Tysta tankar, Dagens Skola
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Putins anklagelse mot USA citerades fel

Den briljanta bloggaren Ekonomikommentarer avslöjar nu att DN/TT och SVT använt fel översättning av Putins anklagelse mot USA.

Den berörda anklagelsen härkommer från en CNN-intervju där, enligt de svenska medierna, Putin skulle ha påstått att USA låg bakom Georgiens anfall mot Sydosetien och ryska stationerade fredsstyrkor. Men bilden porträtteras ensidigt.

I CNN-intervjun säger Putin att han fått militära underrättelser om att det fanns USA-styrkor i stridsområdet. Varpå han drar en slutsats om det är sant:
"Om detta är fallet, så uppstår misstanken att någon i USA medvetet har skapat denna konflikt i avsikt att skärpa situationen och skapa konkurrensfördelar för en av presidentkandidaterna i USA"
Och förtsätter med att poängtera att det är viktigt att:
"de ryska militära underrättelserna följs upp och kontrolleras för att det ska finnas något fog för denna misstanke."
Helt plötsligt blir inte Putins anklagelse så hotfull.

Viktigt i sammanhanget är också att påpeka att de georgiska styrkorna beväpnats och tränats av USA. Vilket Putin även skall ha nämnt i den berörda intervjun. Men varken detta eller något om de ryska militära underrättelserna går att läsa i DN eller SVT.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Alliansfritt om den pinsamme Jan Björklund, Svennson också om Jan Björklund,

torsdag 28 augusti 2008

NATO borde läggas ned omedelbart!

När det stalinistiska Sovjetunionen föll skedde det relativt lugnt utan blodspillan, och man lade ned Warszawapakten och man trodde då att den USA-ledda krigsalliansen NATO naturligt skulle nedmonteras. Men så blev det inte. Tvärtom så utökades denna västpolariserade krigsallians, och nu går det inte en dag förrän man läser och hör på nyheterna om NATO-provokationer i form av missilbaser runt om Ryssland. Istället för att göra som ryssarna och börja nedmontera så började USA och dess västallierade med att mobilisera sig. NATO har inget existensberättigande förrutom att tillfredställa USA:s och väst hegemoniska krigsbehov.

Bombliberalerna i folkpartiet tycker trots all rim och reson att: "Sverige bör skicka fler soldater till Afghanistan, delta i Natos snabbinsatsstyrka samt i försvarsalliansens flygpatrullering över Baltikum." Bombliberalerna i folkpartiet beter sig som vanligt pubertalt; Georgien attackerar Sydosetien och dödar ryska stationerade soldater i området och Ryssland går in för att stoppa det militära angreppet - Vips! - så är det Ryssland som är boven, och därför behöver vi: "ett svenskt Natomedlemskap". Men det var NATO-medlemmen Georgien som attackerade (hur många gånger ska man behöva upprepa det?), då är ju krigshetsaren Georgien boven - varför ska vi då ha NATO? NATO är ju en krigsallians, och är bevisligen en krigsallilans som invaderad och ockuperar andra länder - är det någon organisation som vi bör vara rädda för är det just NATO.

Varför skulle Sverige kasta sin neutralitetspolitik och öppet anamma en aggressiv utrikespolitik och samverka i imperialistiska krig med NATO?

NATO är en skamfläck och varnagel för mänskligheten, och bör därför genast avvecklas! Är det inte på tiden att väst gör som ryssarna och avvecklar sin krigallians? Vi borde dra tillbaka de svenska trupperna från Afghanistan så fort som möjligt och ta avstånd från NATO:s krigshets och bli reella fredsälskare!

Högertidningen SvD har, förvånansvärt, en intressant intervju med Said Mahmoudi, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, om just Georgienkonflikten och jämförelser till Jugoslavien och Cypern. Said Mahmoudi säger att:
"det inte finns något i folkrätten som förbjuder Ryssland att erkänna Sydossetien och Abchazien. Dessa områden har inte varit under faktisk kontroll av Georgien någon gång sedan självständigheten 1992. Från dag ett efter det att Georgien utropat sig som självständigt sade Abchazien att de inte ville vara med. Några veckor senare sade Sydossetien samma sak. Jag är förvånad över att Angela Merkel och Carl Bildt säger att erkännandet strider mot folkrätten."
I kontexten är det sannerligen obehagligt att Sverige har en utrikesminister som Carl Bildt som jämställde Rysslands erkännande med Nazitysklands annektering av sudetområdet (dåvarande Tjeckoslovakien) under andra världskriget. Som Dagens Kotka skriver är det: "inte bara ohederligt, det är historielöst."

Det är dags att ta avstånd från krigshetsare som högervulgära ledarskribenter, George W Bush, den inkompetenta utrikesministern Carl Bildt, hycklaren Angela Merkel

Tips: Professor Ulf Bjereld kommenterar Folkpartiets rapport.Media: Der Spiegel, Guardian
Bloggat: Svensson1, Svensson2, K & Å, Claeskrantz

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Intressant om kulturens värde

Jag läste Erik Wijks artikel som uttrycker en uppriktig rädsla i en kollegas bekännelser till kulturkonservatismen:
"[...]jag blir ledsen när jag i Svenska Dagbladet (19 aug) läser att Malte Persson – som hittills gjort dygd av sin politiska passivitet – nu tagit ställning för kulturkonservatismen (som förvisso ligger nära både passivitet och skepsis). Det sorgliga är att Malte Persson hellre varit radikal och upprorisk men uppfattar det som att den hållningen står för förytligande och fördumning.

På ett plan förstår jag honom. Yta och dumhet finns överallt och vill man se ett mönster kan man fästa sig vid vissa patentradikalas utspel – men man kunde lika gärna filtrera empirin åt andra hållet.

Ta antiimperialismen. Patetiskt nog i mångas öron. När vi som kan sägas arbeta i den radikala traditionen tar ställning mot supermakternas övergrepp får vi strax läsa i kulturkonservativa publikationer att vi är diktatursvärmare och terroristkramare förblindade av gammalt USA-hat. Vi förvägras replik och läsarna lämnas med intrycket att vi är just ytliga och dumma.

Malte Persson har senast skrivit en lärd roman, Edelcrantz förbindelser, om en lärd svensk för tvåhundra år sedan. Är det sånt som räknas?

Jag tänker på Jean-Paul Sartre, av vår samtid ofta hånad som en patentradikal effektsökare, som ännu 1968 lät sig radikaliseras ytterligare, spred flygblad, talade med arbetare, skrev oräkneliga appeller – vad var hans huvudsyssla de sista aktiva tio åren? Jo, en tretusensidig biografi över 1800-talsförfattaren Gustave Flaubert. Ofullbordad. Eller ta folkhemsreformisten Stellan Arvidsson som förutom att grunda grundskolan ägnade årtionden åt 1700-talspoeten Thomas Thorild. En likaså ofullbordad jättebiografi.

Det finns massor att göra för en lärd i det radikala lägret. Och många att föra diskussionerna med. Kom till oss, Malte! Du behöver inte ansluta dig, här finns inget medlemskap. Men jag skulle vilja tala Swedenborg med dig. Eller Simone de Beauvoir. Fast även Irak. Och jag garanterar att du kommer att uppleva dig som högst originell även när du tar ställning om liv och död i vår sammansatta samtid."


Kollegan visade sig vara Malte Persson som svarade Wijk med en utomordentligt välskriven förklaring till varför man idag ofrivilligt blir konservativ inom kulturpolitiken:
"[...]min passion för framför allt den klassiska litteraturen, den klassiska bildningen, i dag gör mig till konservativ vare sig jag vill det eller inte. Åtminstone inom de områden som ligger mig närmast om hjärtat: kultur och utbildning.

Självfallet vet jag att det även finns mycket annat viktigt i världen, men varje skribent bör inte skriva om varje fråga. Inte om man vill ha mer än åsikts-fast food och filosofiska halvfabrikat på sina sidor.

Wijk åberopar en fornstor socialistisk bildningstradition. Denna är värd all beundran. Men den förutsatte som utgångspunkt en borgerlig bildningstradition, vilken man dels ville kritiskt granska och bredda, dels sprida från eliten till folket. I dag finns ingen sådan bildad elit, annat än som en praktisk låtsasfiende för sådana slentrianradikaler som Wijk själv förkastar. Och ett nervöst mumlande vakuum är inte mycket att försöka vare sig bredda eller sprida.

Den intellektuelle bör vara oppositionell, men vad som är opposition förändras. En gång var det väsentligt att ifrågasätta latinstudiernas oproportionerligt stora roll i skolan. I dag är det väsentligt att med näbbar och klor försöka rädda de sista institutionerna för klassiska språk från nedläggning.

En gång var det både viktigt och kul att smäda Tegnér och andra klassiker ur kanon. I dag är det viktigt, men knappast lika kul, att påminna om att deras verk förblir oerhört värdefulla. [...]Dagens Sverige är inte Sartres Frankrike. Här råder, hos verkliga maktinnehavare från vänster till höger, en direkt civilisationsfientlig konsensus kring att den kultur är värdelös som inte kan mätas i pengar eller omedelbar nytta. Denna grotte- eller väderkvarn ser jag som prioriterad att kämpa mot.

Det gör mig väl till en Don Quijote, och varje Don Quijote är sin egen värsta fiende. Det är snällt av Sancho Wijk att påminna mig om det, men jag insisterar ändå på att rida vidare."
Malte skriver så vackert att jag blir mäktigt imponerad. Jag skäms för att jag inte läst honom innan, men det skall bli ändring på det. Med skribenter som Malte och Wijk får man hoppet ännu några dagar säkrat mot undergångens ytliga brant.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Sluta ljuga Claes Arvidsson!

Högerkonservativa tidningen SvD:s ledarskribent Claes Arvidsson, som tidigare gjort sig känd som en patologisk vänsterhatare (likställer proggmusik med vit maktmusik), försöker nu leka historiker genom att rabbla gammal reviderad syn på svälten i Ukraina.

Arvidsson påstår att "modern forskning" stöder att det var: "Stalins syfte [..] att bryta ned motståndet mot tvångskollektiviseringen och att få bukt med den ukrainska nationalismen. Miljoner människor dog." Visserligen dog det ohyggligt många i svältkatastrofen, men modern forskning säger tvärtemot den äldre Kalla Kriget-uppfattningen att det inte går att göra någon koppling mellan politbyrån i Stalinsovjet till svältkatastrofen vad gäller medveten handling.

Vad den moderna historieforskningen säger är att den svältkatastrof som skedde i Stalinsovjet berodde på Stalinregimens jordbrukspolitik och böndernas reaktion på denna. Det var kollektiviseringen och spannmålsrekvisitioner som var de direkta orsakerna till svälten, och denna politk hade syfte på att genomföra en forcerad industralisering, inte för att kontrollera den ukrainska nationalismen.

Svälten 1932-33 drabbade heller inte bara Ukraina, utan drabbade alla (SIC!) viktigare spannmålsproducerade områdena i Stalinsovjet. Områden som Don, Kuban, Volga, Centrala svartjordsområdet, södra Ural och Västsibirien. Invånarna i en by i Penzaområdet reste nyligen en obelisk till minne av offren 1933.

Detta är modern vetenskaplig forskning, som gjots möjlig på senare år just p.g.a. vad som i forskningen kommit att kallas "arkivrevolutionen" som statuerar vikten utav den kamp som förts för att öppna de tidigare stängda arkiven. Denna moderna forskning består av forskare som Danilov, Ivintskij, Zelinin, Oskolkov, R. Davies, S. Wheatcroft, M. Lewin,S. Merl, L. Viola, D. Penner, H. Okuda, Sheila Fitzpatrick etc. Detta är alltså forskning som kunnat genomförats genom en gigantisk publicering av källmaterial om kollektivisewringen.

Att orsaken till svälten 1932-33 låg i den stalinistiska regimens politik för våldsam kollektivisering och tvångsmedel för leverans av spannmål, har också bekräftats på lokal nivå av P.V. Zagovskij, Ju.P Baranov, Penner, T.D. Nadkin och Kondrasjin.

Den stalinistiska regimen bar ansvaret för svälten, liksom att all svält i människans historia haft någon aspekt av mänsklig inblandning. Men något folkmord har inte den stalinistiska regimen begått.

Det är synd att denna fråga har blivit så politiserad, eftersom det hindrar den vetenskapliga forskningen. Arvidsson politiska bidrag i debatten gör det allt annat än bättre.


Uppdatering: Glömde källan. Den utmärkta "Bönder och Bolsjeviker - den ryska landsbygdens historia 1902-1939" red. Lennart Samuelson

Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant

En "nonprofit"-organisation delar ut agitation mot fildelning

Jag vet inte hur väl spritt denna nyhet är men jag fann den ganska illustrativt på hur anti-piratorganisationer börjar bli allt för desperata i sina kampanjer.

Agitationskampanjen som tydligen delats ut till 50 000 amerikanska studenter är producerad av the National Center for State Courts. Det ironiska ligger i "nonprofit"-organisationens beskrivning av sig själv som en: "organization dedicated to improving the administration of justice by providing leadership and service to court systems in the United States." Men samtidigt visar på grova överdrifter och rena felaktigheter när det gäller den amerikanska lagen och rätten.

Mysigt när någon leker med unga människors rädsla. Inte för att jag tror att denna agitationskampanj kommer att ha någon kvalitativ verkan på en närmast naturlig teknisk utveckling. För att stoppa fildelningen krävs en totalitär statsmaskin. Men å andra sidan kanske vi redan lever i ett Orwellskt samhälle.
Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Svensson uppmanar mycket riktigt att Sverige ska ut ur Afghanistan, Alliansfritt skriver mer om Jan Björklunds agitation, Trotten om vänsterpartiets senaste uttalande

"Klass, identitet och samverkan"; ett svar i Läsarnas Fria

Tidigare har jag en text publicerad i tidningen Läsarnas Fria som behandlar temat om radikala partier. Först ut i temat kom Veronica Svärd om ett radikalt feministiskt alternativ inom Feministiskt Initiativ. Sedan kom Mats Höglund med en text om ett nytt vänsterliberalt parti med liknelser till Miljöpartiet. Efter Mats kom en skribent för det Liberala Partiet som beskriver ett extremt nyliberalt samhälle där allt i princip är privatägt. Min text slutför temat med att kritisera de förra debattörernas saknad av klassperspektivet. Och det är ett problem jag sett speciellt hos de allmänhumanistiska frihetliga, som trots det obestridda klassamhället är rädda för att komma i konflikt genom att beskriva den verklighet som inskränker den mänskliga friheten.

Sedan svarade Eija Hetekivi Olsson mig och Veronica Svärd varpå igår publicerades mitt svar angående samverkan inom vänstern, ålderdomlig terminologi och karaktären av den feministiska kampen:
I Läsarnas fria (2008-06-05, nr 23) skrev jag artikeln ”Det revolutionära partiet” där jag kritiserade samhällsskildringar som saknade det idag ovederlagda klassperspektivet. I nummer 30 (2008-08-14) svarar dock Eija Hetekivi Olsson med att jag undergräver möjligheterna till samarbete mellan de socialistiska fraktionerna: ”genom att underkasta sig en statisk trosuppfattning och terminologi från 1800-talet.” Detta påstående måste bemötas med ytterligare analys. [...]Tyvärr måste jag dock säga att Olsson nedlåter sitt bidrag till diskussionen att stanna vid tomma anklagelser och inte når upp till konstruktiv argumentering. En konstruktiv diskussion måste ge argumentationsbyggnad för att stärka påståenden. Olssons artikel ger dock inga exempel eller argument för sådana påståenden som att jag skulle förhålla mig med en ”statisk trosuppfattning” och ”terminologi från 1800-talet”. Då är det nästintill omöjligt att spekulera i vad Olsson menar med dem. Termer som ”klass” kan det inte vara eftersom Olsson själv använder sig av den. [...]Olsson påpekar med rätta att könsroller är oberoende av det kapitalistiska systemet, och att feminismen i sig bara kan vara lösningen på en av många ojämlikheter i vårt samhälle.

I sin kritik av Feministisk Initiativ tar Olsson upp professor Nancy Frasers ”Den radikala fantasin” som effektivt beskriver vikten av en samverkan mellan strävandet efter socioekonomisk omfördelning och strävandet efter kulturell jämlikhet. Men Veronica Svärd svarar (Läsarnas Fria nr. 31 2008-08-13) med att försvara en fortsatt ensidig fokusering. I vår nyliberala hegemoniska samtid har dock kampen för social jämlikhet dragit sig undan, och kvar finns bara vad Fraser kallar en ”stympad kulturalism”, som tidigare stod för att identitetspolitiken skulle ”samverka med kampen för social jämlikhet”


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

söndag 24 augusti 2008

Richard Dawkins - en viktig samtida intellektuell

Det är sannerligen som Weird Science skriver att man skall "halvt avfärda" evolutionsbiologen Richard Dawkins om man skall gå efter den beskedliga och trygga linjen. Idag finns det inte plats för illojala individer i en samtid av totalt samförstånd och respektlös acceptans. Detta gäller särskilt ämnen som religion, som i vår samtid fått ett skyddande hölje. Man kan inte ostraffat kritisera någons religiösa övertygelse, som man kan göra med någons ideologiska övertygelse. Men Dawkins är inte en av dessa medvetenhetens fnask, som av överdriven ödmjukhet förvägrar religiösa att delta i en intellektuell diskussion. Han ogillar med rätta denna falska acceptans som talar om att man inte skall diskutera någon annans tro.

Dawkins är en kämpande ateist som sägs provocera, men som egentligen bara kritiserar.


PS: Han finns tydligen att se på Kunskapskanalen idag 20.00. Synd att jag inte har den kanalen.


Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat på intressant

Det heliga arbetstvånget och de förhatliga studenterna

Det finns en bland många tecken på att välfärdssystemet misslyckats med att bota kapitalismens negativa konsekvenser. Förutom att vi lever i ett under- & överordnat samhällssystem, vars skillnader ökar i dag, så ligger arbetets värdemoral kvar. Den talar om att: Om du inte gör rätt för dig (arbetar) så saknar du värde (åtminstone väsentligt mindre värde). Det syns bland annat i det generella hatet mot kulturarbetare som poeter, målare och tecknare etcetera. Hatet kan spridas även mot andra som inte direkt genererar inkomst till samhället, som offentligt anställda vårdarbetare och lärare.

Men hatet syns även riktat mot studenterna, speciellt de som studerar heltid och samtidigt anser sig ha rätt till studiemedel på heltid. Särskilt koncentrerat hat riktas mot de studenter som faktiskt studerar heltid, och inte gör något annat på studietid (som att arbeta på McDonalds). En till synes irrationell moralnorm säger nämligen att studenten bör studera på heltid (100%) och samtidigt ha ett deltidsjobb; annars är man lat och den värsta sortens utsugare.

Nu är det långt ifrån alla som egentligen tycker detta, förutom de apologeter till det nuvarande under & överordnade samhället. Och argumentationen brukar raljeras i upprepande parafrasmönster; "Att det är ju så systemet fungerar!" Studiemedel är ju till för att endast täcka de allra grundläggande behoven, skräller apologeten och argumenterar i en cirkel. Det nuvarande är bevis för det nuvarande!

Men varför skall en studerande vuxen inte få ha rätten att inte vara fattig? Är inte att studera som att arbeta? Om inte, varför då? Som jag tidigare skrev om poeten och målaren, varför är det allmängiltigt att tycka illa om dem bara för att de inte genererar direkt inkomst till samhället?

En av Expressens ledarskribenter, Sakine Madon, resonerar nämligen genom att ställa motsatta frågor. Varför förtjänar studenter mer pengar egentligen? Hon tycker att beslutsfattarna skall tala om för studenterna att: "Du får gratis utbildning och du får studiemedel, nu är det dags att bli vuxen och ta ansvar." Det känns igen, "ska bli vuxen och ta ansvar" och "göra rätt för sig". Inte klaga!

Själv förstår jag inte varför studenter inte får studielön som en vanlig offentlig anställd arbetare. Jag vill till och med hävda att samhället indirekt skulle tjäna på att ge studenterna en bättre tillvaro och välkomna dem in i samhället. Alternativt att studenterna får högre studiemedel och får lånet avskrivet vid slutförd examen.

Visst kan man göra som Sakine Madon, och som hennes källa, att bygga resonemang på egen erfarenhet. Madon påstår att studenterna dricker dyrt för att hon sett det, ergo; studenter lever som de flesta för att hon sett det. Men egen erfarenhet är inte mycket att gå på när det gäller tyngd i argumentation. Man kan exempelvis hänvisa till begångna undersökningar, som rapporten från Socialstyrelsen att:
"År 1991 levde 7 procent av svenskarna i åldern 20-24 i fattigdom. Den senaste siffran från 2003 visar att drygt 14 procent av dessa unga är fattiga. Studenter har det ännu skralare ekonomiskt. 21 procent av dem ligger under fattigdomsstrecket. År 1991 var 14 procent av dem fattiga"
42 % av Stockholms studenter får enligt SSCO ekonomiskt stöd från föräldrar, släkt och vänner. Enligt Swedbank:
"har en student idag 300 kronor mindre att röra sig med jämfört med för 20 år sedan, efter det att alla nödvändiga utgifter har betalats. Det ska jämföras med att en löntagare utan akademisk examen, under samman period, fått en nettoförstärkning på 4 100 kronor."
Enligt Sakine Madons egna tidning Expressen så har SCB:s undersökning visat att:
"Nästan hälften av landets högskolestudenter hade inte råd att köpa kurslitteratur i våras.
Många valde också bort släktresor, månadskort och tandläkarbesök. Sex av tio studerande arbetade i större eller mindre utsträckning vid sidan av studierna under våren. Andelen kvinnor som arbetade var något högre än andelen män. En knapp fjärdedel arbetade 20 timmar eller mer per vecka.
Sju av tio kände sig stressade flera dagar i veckan under våren. Tre av tio hade svårt att sova eller hoppade över lunchen minst en gång i veckan. Av alla studerande hade en av fyra huvudvärk eller ont i magen en eller flera gånger i veckan."
Men dessa undersökningar trollas bort av Sakine Madon genom att helt sonika slå fast att "man tjänar mer när man jobbar". Eller gör som bloggaren Lisa Magnusson och tolkar andra från sig själv. Forskning är sällan närvarande när moralen styr.Media: SvD,
Bloggat: Badlands Hyena
Andra bloggar om: , , , , , ,
Pingat på intressant

lördag 23 augusti 2008

Ryssland varnar för Georgiska isbilar?

Enligt The Moscow Times så har rysk militär underrättelsetjänst kommit över information om en framtida "mass provocation" som Georgiens myndigheter planerar:
"Georgian authorities are preparing a "mass provocation" as early as Thursday, using corpses to create an impression of deaths among civilians, the military said Thursday in a statement distributed by the Kremlin.

"According to our information, work is being done to the bodies as if to provide documentary evidence of the existence of victims among the civilian population, and traces of torture and cruelty on the remains of military personnel," the statement said.

Three refrigerated trucks left Gori for Tbilisi loaded with bodies, collected over several days by Georgian special forces, the statement said. It added that the bodies were being preserved in ice from a Coca-Cola plant near Gori.

"The level of cynicism is hard to imagine," an unidentified source was quoted as saying in the statement.

A Kremlin press officer confirmed that the statement had been prepared by Russian military intelligence and distributed by the Kremlin."
Om nu detta blir ett faktum borde man kunna avgöra ifall det existerar frysskador på kropparna, om man nu får möjlighet till en sådan undersökning. Men det hela låter ganska absurt. Men å andra sidan, världen förvånar mig sällan nu för tiden.


Andra bloggar om: , , , , ,
Pingat på intressant

torsdag 21 augusti 2008

Senaste uppgifter om konflikten i S. Ossetia

RBCnews rapporterar att "64 ryska fredsbevarare dödades i S. Ossetia". Artikeln säger även att:
"“Georgia has not abandoned its aggressive plans,” the general stressed, noting that an unmanned Georgian spy plane had been downed in South Ossetia yesterday.

He added that Georgian forces continued sabotage operations in South Ossetia. “That is why checkpoints are needed there,” Nogovitsyn underlined. "
Artikeln nämner även vad för material som man hittade:
" 1,728 weapons were seized at a Georgian military base in the town of Senaki, including 764 M-16 rifles (made in the US), 28 M-40 mortars (made in the US) and 754 Kalashnikov rifles (Russian design). Peacekeepers also seized 44 Georgian tanks in the zone of the Georgian-Ossetian conflict. Other trophies include five Osa anti-aircraft missile systems, fifteen BMP-2 infantry combat vehicles, В-30 guns, Czech-built mobile gun systems and armored personnel carriers made in the US."


KP:
"[...]KP spoke with Ada Chuyeva, a doctor at a hospital in Tskhinvali, to find out her opinion about the total number of deaths resulting from the conflict.

"Could there possibly be 2,000 dead? If you're counting the entire district, then yes," Chuyeva said. "Serious fire was going on for more than 6 days. We hardly left our basements. I saw tanks in the city and jets dropping bombs from above. It was horrible. Shooting innocent civilians in the 21st Century... We had 273 wounded in our hospital. Forty-five people died. Among them were two journalists who arrived with the Georgians. We placed their bodies in the Emergency Room because we couldn't go to the morgue with all the shooting."

We also asked the head of the Emergency Ministry hospital in Tskhinvali Aleksandr Ivanyus and Assistant Commander of the North Caucasus Military District Lieutenant Colonel Andrey Bobrun. They also said there were possibly thousands of victims in the conflict. [...]"


RBCnews rapporterar även att:
"“As they [Georgians] were retreating, Georgians left behind documents including a detailed map of the positioning of the peacekeeping battalion and surrounding area, based on space recognizance data, with a resolution of 1:5000,” he told reporters.

According to Russian investigators, Georgia lacks the technology and technical capability to produce such maps."
Mer om Georgisk koppling till USA:
"[I]t was established during questioning that all the
training and drills with Georgian troops had been
conducted by US army officers. [...] "Andra bloggar om: , , ,
Pingat på intressant

Mer kritik mot FFLH:s antisemitismforskning

Professor i statsvetenskap Ulf Bjereld har yttrat intressant kritik:
"Frågorna har karaktär av kalenderbaserad kunskap och mäter inte någon djupare förståelse. En lärare som svarar fel på dessa frågor kan fortfarande med stor inlevelse berätta om Förintelsen för sina elever. Jag hade själv bara kunnat svara på en begränsad del av frågorna och jag har ändå läst väldigt mycket om Förintelsen.

Det viktiga är att det ohyggliga inte ska hända igen. Vi vill förstå varför det hände, men det är inte lika viktigt att veta vilka läger som dödade på vilket sätt. Man undrar om inte rapportförfattarna har en egen agenda när man avfärdar lärarnas kommentarer och debatterar i en fotnot i en forskningsrapport."
Historieprofessorn Sverker Oredsson kritiserar även han:
"Det är viktigt att lyfta fram kunskapsbrister, men det blir skevt att enbart lyfta fram vad som hände judarna under Förintelsen. Ska man undersöka kunskapsnivån måste man fråga om flera händelser under 1900-talet."Media: DN1, SR-Ekot, DN2, Sydsvenskan, SvD, AB, SvD2, SvD3
Bloggat: Jinge, Svensson, Trotten, Blogge, Motbilder
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
Pingat på intressant

onsdag 20 augusti 2008

Den aktuella rasismen och dess apologeter

Sydsvenskan:
"De kom vid åttatiden i söndags kväll. Familjen Kasem i Kattarp åt middag när de hörde skrik och smällar utifrån. När barnen sprang till fönstren såg de maskerade människor som kastade sten, äpplen och ägg mot fönstren."
Vad det handlar om är något som polisen rubricerar som ett alldeles klart hatbrott. Ett, bland många tecken på att den allt mer främlingsfientliga röran börjar få allvarliga konsekvenser.

Något som är förvånande är dock den nakenhet en bloggande Sverigedemokrat kommenterar den rasistiska hatattacken. Bloggen med namnet "Sverigedemokratiska bloggen Dragan med vänner!" skriver upprört:
"Att ett gäng ungdomar i svensk media har förvandlats till en aggressiv lynchmobb som är ute efter att skära halsen av utlänningar är ett tydligt bevis på hur patetisk svensk media är!"
De beskedliga Sverigedemokraterna brukar annars vara duktiga på att ge sken av att vara harmlösa radikalkonservativa, och undvika apologetik av rasistiska hatattacker. Men nu verkar Sd:arna bli lite sturska i attityden. Kan det månne vara den hägrande riksdagsplatsen år 2010 som börjar lossna på munkaveln?

Den bloggande Sd:aren försöker förgäves hindra kritik i förhand genom att statuera att han minsann "förespråkar inte våld mot andra människor", men väljer ändå att ställa sig i försvarsställning till ett rasistiskt hatbrott som han kallar en frustration av ungdomar.Media: Expressen, HD , DN

Bloggat: SKP
Andra bloggar om: , , ,
Pingat på Intressant

Kapitalismen befriar dig? Snarare kränker...

Under rubriken "Mardrömsfrågorna på jobbintervjun" i Dina Pengar kan man läsa en lista på 50 frågor som arbetssökande kan få ställda till sig i jobbintervju:
1. Vilken gravsten skulle du välja? (jobb som it konsult)
2. Är du klar över din sexualitet? (projekledare inom telecom)
3. Vilket är viktigast för dig: din fru eller ditt jobb? (marknadschef)
4. Skulle du kunna tänka dig att ha kjol på dig på jobbet en dag i veckan (frågan ställd till en man)? (it konsult/management)
5. Dricker du och i så fall varför? (hantverkare)
6. Vad använder du för preventivmedel? (kemist)
7. På vilken sida av sängen tycker du bäst om att sova? (datautbildning)
8. Äter du p-piller?
9. Och hur mycket hade du tänkt dig gå ner i vikt? Hur ser din plan ut för detta?
10. Vilket parti röstar du på?
11. Har du något mörker inom dig?
12. Vet din fru om att du sökt det här jobbet?
13. Vad gör du om du inte får som du vill?
14. Om du var ett djur vilket skulle det då vara?
15. Har du något brottsregister?
16. Är det inte lite konstigt att ha en sådan nära relation med sin mamma? (efter att personen sagt att hon brukade gå och fika med sin mamma).
17. Du vill egentligen inte ha detta jobbet eller hur? (frågan ställd med olika tonfall flera gånger)
18. När var slaget vid Lützen?
19. När du blir arg – känner du någon gång för att slå den personen på käften då? (kontorsjobb, bokföring)
20. Har du en massa fräckisar på lager som du kan berätta? För den som inte kan det tål inte mycket och då passar de inte här. (civilekonom på kommunal förvaltning)
21. Lever dina föräldrar fortfarande tillsammans? Varför?
22. Tål du tuffa tag och slag-under-bältet skämt?
23. Varför är du inte gift?
24. Vilket träd skulle du vilja vara och varför?
25. Brukar du gråta på jobbet?
26. Är du sportfåne?
27. Hur skulle din mamma beskriva att du ändrats de sista 5 åren?
28. Är du religiös?
29. Är du homosexuell?
30. Dina betyg ser bra ut, har du fuskat?
31. Kan du hantera en sopkvast? (chefsjobb, ej inom städning)
32. Vilka negativa egenskaper om din person kommer dina referenter berätta om?
33. Om papperskorgen är full, tömmer du den då?
34. Tror du på utomjordíngar? (kundtjänst)
35. Kan du hantera ett hagelgevär bra? (kundtjänst)
36. Är du vild?
37. Hur många fasta förhållanden har du haft hittills?
38. Vilka sjukdomar finns i din närmsta släkt?
39. Kan du sticka? (sökte jobb inom hydralik)
40. Vem hatar du? (jobb som managementkonsult)
41. Egentligen tänkte vi oss en man, vad är det som gör att jag ska välja dig istället?
42. Hur tror du att du kan handskas med alla turkar som tycker att du är blond och söt? (reseledare)
43. Vad gör du om du inte får den här anställningen?
44. När hade du din första pojkvän?
45. Vad skulle ditt ex säga om dig om vi ringde och frågade?
46. Vilka droger har du provat? När jag svarade att jag inte provat någon alls ställdes frågan ”Så du har aldrig rökt en pipa hasch?
47. Vad jobbar dina föräldrar med (31 åring som söker jobb som kvalitets/produktionstekniker.
48. Hur har din barndom varit (sökte jobb som grafisk formgivare)?
49. Vad har du som är fyrtio år att samtala om på kafferasten med någon som är tjugo?
50. Jaså du sjunger. Kan man få höra ett smakprov?
Vilken tur att vi har privata kapitalister som verkligen uppskattar individens integritet. Om du inte vill svara på en kränkande fråga kanske man ska "tänka på att inte ta jobbet" och bli arbetslös ännu en tid.
Andra bloggar om: , , , ,
Pingat på intressant

Forum för Levande Historias vetenskapliga brister

Den statliga propagandamyndigheten FfLH har nu publicerat sin senaste undersökning i ämnet antisemitism. Tyvärr verkar undersökningen tyda på att Forumets tidigare brister i vetenskaplig metod fortfarande andas friskt.

Pajasforskaren Henrik Bachner har tidigare haft koppling till FfLH och nu talar SR-Ekot:
Sverige är nu först med en omfattande undersökning om lärarnas kunskaper och erfarenheter av nazismens brott mot bland annat judarna. [...] Frågorna har kritiserats för att vara svåra, men de ska inte vara för lätta om man ska kunna bedöma om lärarna har djupare kunskaper och förståelse, enligt historiska bedömare.
Vilka är dessa "historiska bedömare"? Tyckare på SR-redaktionen?

Det är i allafall ett snabbt försök till att undvika kritiken i förhand, för visst är det så att frågorna är detaljerade. Vad sägs som denna fråga:
"Hur stor andel av de judiska barnen i Europa dödades under andra världskriget?"
Och visst är det lite lustigt att svaret på kritiken är att de inte får vara "för lätta". Antingen för svåra, eller för lätta. Vad hände med rimlighet? Varför skall man veta hur många procent judiska barn som dog under andra världskriget? Varför fokusera på barnen? Frågorna är många. Men svaret är allt för abstrakt.

Anledningarna till att avskaffa denna myndighet hopar sig med tiden, och de som hoppades att FfLH skulle mogna till sig med tiden blev svikna.

PS: Dagens kuf får bli ordföranden i Centerns ungdomsförbund Magnus Andersson, som reagerar på undersökningen med att den bevisar att ; "[det inte är så] konstigt att människor vet så lite om varför kommunism inte bara är dåligt utan helt för jävligt om inte ens lärarna vet vad Gulag är för något". Nu är det ju så Magnus att det var "flera lärare" som överdrev Gulag och trodde att det var ett utrotningsläger, när det egentligen var ett arbetsläger. Om Magnus hade läst undersökningen, eller SvD, så hade Magnus läst detta ord för ord. Att lärarna överdrev Gulag borde ju tvärtom mot Magnus märkliga påstående tyda på en irrationell syn på Stalinsovjet hos befolkningen.


Media: SSv, SvD, AB, SvD2, SvD3

Bloggat: Jinge, Svensson, Trotten, Blogge
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

måndag 18 augusti 2008

Det irrationella rysshatet

Nu har massmedia runt om i världen haft glädjens stund i och med Ryssland-Georgien-konflikten (Georgien anföll Sydossetien den 8 augusti). Inte för att rysshatet kommer att försvinna på ett bra tag i vår trångsynta världsdel. Allehanda etnocentriska västerlänningar sitter på högerpolitiska ledarsidor och tävlar om vem som kan spy mest galla; den som orkar leva längst utan substans lyckas få mest gallvätska. På högertidningen SvD varnar man med:
"Låt inte den mörka kraften vinna"
Och syftar givetvis på Ryssalnd, inte Georgien som anföll Sydossetien med militärmakt. Georgien jämnade Sydossetiens huvudstad Tskhinvali med marken. Men i massmedia är det Rysslands försök till att stoppa Georgiens militära anfall som beskrivs som den "mörka kraften"; och det i pubertal jämförelse till George Lucas senaste Star Wars-film på köpet. Halleluja! men tack vare den retoriskt gödselhög dessa västpredikanter leker i så är det relativt enkelt för diverse åskådare att genomskåda det förljugna höljet. Kan det vara så att de samtida västpredikanterna förlitar de sig helt och hållet på att läsarna är okunniga och därmed oförmögna till reflektion? Något märkligt är det med den uppenbara nakenheten i predikandet.

Human Rights Watch, den amerikabaserade biståndsorganisationen, kritiserar Rysslands siffror på 1600 döda civila, men som Hampus Eckerman påpekar så ger de inga siffror själva. Och, man kan ifrågasätta tyngden i ett sådant ifrågasättande från Human Rights Watch då den enda (dugliga) anledningen till konflikten ligger i det militära anfallet från Georgien. Om det är 800 civila eller 1600 civila offer så var det ändå Georgien som anföll med militär och med olagliga vapen (enligt Human Rights Watch).

Medan västimperialisterna köar efter varandra med hot och fördömanden av den ryska aktionen, så gör Sverige som en god knähund och agerar papegoja. Någon överraskning är det dock inte, Sverige har alltid haft sin beskärda del av den etnocentriska rysskräcken. Sverige ställer nu in samarbeten med Ryssland tillsammans med en prostest mot den aktion som Ryssland gjorde i samband med att Georgien gjorde ett militärt anfall. Det heter från utrikesnämnden att den är "oacceptabel och ett brott mot folkrätten".

Nå, Ryssland är ett kapitalist-imperialistiskt land liksom alla sturska imperialiststater i väst, som nu försöker leka moralpredikanter. Det förhåller sig dock enormt hycklande och motsägelsefullt när väst (tillsammans med Carl Bildt) fördömer Ryssland för att göra exakt samma sak som NATO/USA gjorde i Kosovo. När väst gör något som är exakt densamma kan man helt enkelt inte tolka det på något annat sätt än att den mediarapportering och de uttalnden från EU och USA är förkastliga. De som fördömer Ryssland samtidigt som de fullt ut tycker att NATO gjorde bra ifrån sig i Kosovo pratar dynga.

På tal om Kosovos strävan efter självständighet och dess starka koppling till tyskt intresse i att destabilisera dåvarande Jugoslavien, så har Tysklands förbundskansler Angela Merkel deltagit i en presskonferens med Georgiens president Micheil Saakasjvili. På denna konferens sade Micheil Saakasjvili att ryska soldater omöjligen kan stanna i Georgien som fredsbevarare. Vad han menar är att ryska soldater inte kan stanna i Sydossetien. Fast hur hade man förväntat sig att Georgien skulle agera? Det var ju de som själva som anföll. Att Tyskland tar sådan stark ställning för Georgien och fördömer Ryssland visar bara på Tysklands säregna hyckleri; i och med dess egna nyckelroll i Kosovos självständighet.

Väst har helt enkelt en irrationell inställning när det gäller Ryssland, och andra kulturer (Kina). Vad dessa andra kulturer gör, som är samma som oss, är ändå på något sätt misstänkliggort, Även om bloggaren Svensson har rätt att man i denna konflikt inte bör ta ställning, eftersom det handlar om en konflikt mellan två (eller mer) imperialiststater, så är västvärldens hyckleri uppenbart och taktiken bör ändras.

Framför allt bör den dualistiska logiken, som högerns västpredikanter använder sig av, ifrågasättas. Vem tar ställning för den tredje parten i konflikten - Sydossetien? Högerbloggaren Henrik Alexandersson exemplifierar denna dualistiska logik:
Är man vänster, då lutar man åt att ta Moskvas parti. Är man höger, då försvarar man Georgien. [...]vad vi ser är rysk expansionspolitik och fulspel"
Visserligen påtalar Alexandersson att den möjliggjordes av att "Georgien klantat till sig" men det statuerar endast Georgiens oskyldighet och Rysslands skyldighet i ännu ett steg.

Västpredikanternas dubbelmoral är slående: Gör vi något är det bra, gör någon annan samma sak är det dåligt. Tycker någon annan något annorlunda är det blott ett tecken på en schematisk rättning efter en ideologisk dualism. Då är man ju "vänster" & "Moskvaanhängare".

Men även om det i sig inte är så ovanligt med att svenska makthavare (inkl. journalister), tillsammans med de andra i västvärlden hyser rysskräck, så kan det ändå vara bra att fråga sig varför reaktionen varit så tydlig ändå. Möjligtvis kan det vara en reaktion på ett chocktillstånd efter att ha sett vad Ryssland egentligen har för maktresurser. Som Torsten Nilsson skriver i VF:
Det är också en påminnelse om att Ryssland alltjämt förfogar över betydande militära resurser, tvärtemot vad en del svenska analytiker och försvarspolitiker ibland hävdar.
Och påpekar samtidigt att det:
"betyder inte att den svenska massmediebilden av konflikten i Georgien som en oskyldig Davids kamp mot en aggressiv Goliat är helt riktig. Georgien har under den USA-utbildade presidenten Micheil Saakasjvili utvecklats till en viktig strategisk partner för USA, och den georgiska armén har tränats och rustats av USA. USA har också ställt Nato-medlemskap för Georgien i utsikt, något som andra Nato-länder motsätter sig. För USA handlar det bland annat om att skydda oljeledningarna från Kaspiska havet till Medelhavet och att ringa in Iran, men också att rikta ett slag mot vad som brukar kallas Rysslands ”veka liv”."
Och som det alltid ter sig när västpredikanterna rättar högerns led så är det alltid några vulgära kufar som agerar provokatörer. Renegaten Per Gudmundson på SvD:s ledarblogg är en sådan, som retoriskt frågar sig varför inte "vänstern" demonsterar mot kriget (ergo; mot Ryssland SIC!) när "vänstern" annars är så bra på att demonstrera för fred. Samtidigt passar han på att slå slag för den demonstration som den svenska högern anordnat, där man bland annat kunde höra nyliberala apologeter som Johan Norberg och Fredrik Malm. På informationen om högerdemonstration lockar de med en förvånadsvärd ensidighet i konflikten: "Rysslands krigshandlingar mot Georgien väcker oro och vrede." Högerns ensidighet är slående och avslöjande, även Jonathan "liberalen" Leman sollar sig till Gudmundsons pubertala vänsterhat och rysskräck. Den som i kontexten agerar vulgärt är dock, föga förvånande, högerbloggaren Dick Erixson som tar tillfället i akt att hetsa till militärrustning.

Ironin i bombliberalernas predikande visas briljant i Jan Guillous kommentar på konflikten (tack till Esbati): "Eftersom Georgien startade krig mot Ryssland och förlorade bör Sverige ansluta sig till den USA-ledda försvarsorganisationen NATO"

Ryssland började igår (måndag den 18) att börja dra ut sina militära trupper ur Sydossetien efter den 6-punktsplan som antogs i Moskva den 12 augusti, och idag (tisdag den 19) rapporterar den ryska militären att Georgisk militär inte har dragit sig ut ur Sydossetien.


Media: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, AB

Bloggat: Ung Vänster, Svensson, SKP, Röda Raketer, Pierre Gilly, Ung Vänster 2, Jinge

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Pingat på intressant

fredag 8 augusti 2008

Idiot-kommentarer om Kina under OS-invigningen

Jag vet att jag har en officiell bloggpaus under sommaren, men efter att ha tittat på OS-invigningenSVT-Play kunde jag inte låta bli att påpeka den politiska agitation våra svenska sportkommentarer gjorde under sändningen.

Först och främst är det fullständigt vidrigt att jämställa Nazityskland med Kina. Visserligen kan man i en jämförelse se vissa liknelser då de bägge kan analyseras som totalitära diktaturer, men skillnaderna är långt mycket mer betonande. Nazityskland startade en massiv utrotningskampanj (Förintelsen) vilket inte Kina gjort. Nazityskland startade ett världskrig och ockuperade nästan en hel kontinent, vilket inte Kina gjort. Det är bara några skillnader, men viktiga skillnader som borde upplysa politiska kommentatorer att ta hänsyn till offren för Förintelsen, och tänka en gång till innan man gör lättvindiga analogier av Nazityskland.

Vidare så babblade kommentatorerna om hur kontroversiell Kina blivit internationellt i sitt stöd till Sudans folkmord i Darfur. Bland annat påpekade man att det var därför Spielberg tackade nej till att hjälpa till i invigningen. Vid ett annat tillfälle, närmare sagt då USA gick ut med sin trupp av idrottsmän och idrottskvinnor, påpekade man att USA kanske medvetet valt att framhäva en av sina idrottsmän för att han flytt från Darfurområdet i Sudan. Men nu är det så att det inte alls begåtts något folkmord i Darfur enligt FN. Någon koppling mellan Janjaweed-milisens härjningar i västra Sudan (Darfur) och regeringen kunde inte hittas heller.

Nå, nästan hela USA:s underhållningsindustri (Hollywood) påstår ju att det var ett Folkmord i Darfur. Briljanta teoretiker som George Clooney och Angelina Jolie stödjer den amerikanska kampanjen "Save Darfur" genom att agitera för sanktioner, stopp på oljehandeln och ett militärt ingripande. Då måste det ju vara ett folkmord, eller? Regeringen i Sudan måste ju ha något med dessa överträdelser mot mänskligheten, eller? Angelina Jolie säger ju det. George "lögnaren" Bush påstår ju det. Den svenska sportkommentatorn påstår ju det!

Här ligger sannerligen en hund begraven. Speciellt med tanke på att USA självt blivit anklagad för att hindra en lösning av konflikten mellan Sudans regering och Darfurområdet. President Isaisas Afwerki i Eritrea har anklagat USA för att sabotera freds-förmedlingen som Eritreas regering utförde mellan Khartoum och rebellerna. Hur går det ihop med att USA självt påstår att de är ute efter fred när medlarna målar en motsatt bild av situationen?

Sportkommentatorn i SVT förklarade för oss att den amerikanske flyktingen från Darfur tvingades att som barn bli soldat. En hemsk tillvaro som tyvärr inte är så ovanligt bland rebeller i området. Just de rebeller som krigar mot regeringen! Det får vi dock inte höra från SVT:s sportkommentator; nämligen att USA stödde SPLA:s utnyttjande av barnsoldater med cirka två miljarder dollar, som skickades genom USA:s allierade Etiopien och Uganda.

Verklighetens bistra tillvaro vänds upp och ned när sportkommantatorer och skådespelare försöker analysera utrikespolitik genom att krydda på superstaten USA:s lögnmaskin.

Vad det här handlar om egentligen är naturligtvis grundat i Sudans oljeförnödigheter, som Kina vågat konkurrera om. Givetvis utnyttjar Kina tillfället liksom andra imperialistiska aktörer gör på den globala kapitalistiska marknaden. Det gör inte Kina sämre än någon annan aktör på den kapitalistiska marknaden. Det som skiljer Kina från USA är att Kina inte invaderar andra länder och ockuperar dem för att få större tillgång till olja.

Varför Sudan har problem beror även på att IMF & Världsbanken genomförde nyliberala strukturanpassningsprogram som orsakade massiv svältkatastrof. Sudan har också behagat sig svära i kyrkan genom att stödja Palestina. USA:s tidigare intressen i Sudan är ju också ganska välkända, vilket troligtvis är en stor anledning till varför kampanjen om militärt ingripande heter just "Save Darfur". Hur många av den amerikanska befolkningen vet att Darfur ligger i Sudan?

Den stora frågan för dagen är om det är vanligt att sportkommentatorer tar friheten att agera politiska analytiker vid OS-invigningar? Jag har för lite erfarenhet av det, men har vi hört någon svidande kritik av USA-imperialismen när USA varit värdlandet? Sannolikt inte, och det kanske är så det skall vara så tillvida inte helvetesarmén återkommer till jordens yta.

Annars var själva invigningen spektakulär och fullständigt vacker. Synd bara att kommentatorerna skulle skita ner det med IQ-fiskmås-analys i stil med den inavelshumor som Sissela Kyle utförde på Allsång på Skansen.


Bloggat: Tidigare om Darfur, Erik Laakso, Blogge
Media: DN1, SvD1, DN2, SvD2, DN3, SvD3, FiB (Mats Parner)

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Svensson, Trotten

måndag 4 augusti 2008

Välkomen till Peking!Vet inte om det är den officiella OS-sången, men den påminner mig om att inte missa inledningen av OS i Kina som inte är så långt ifrån idag (är det ngn som vet datum?).

Jag har annars officiellt semester (eller vad man kan säga) ifrån bloggandet tills jag börjat komma igång med studierna igen till hösten (vilket inte är så långt till). Tills vidare kan ni gärna gå in på min konstblogg där jag varje dag tänker lägga upp några teckninger/målningar.

Åh, jo! Glöm inte att titta på inledningen av OS snart! Även om ni inte är så värst intresserad av sport (likt mig) så kan ni gott ovh väl dra fördel av att det kommer att bli ett historiskt ögonblick.


PS: Se gärna YouTube-filmen ovan. Kinesiska är vackert, och jag tror ta mig tusan att jag kan se jackie chan sjunga bland alla de andra kinesiska kändisarna...


Andra bloggar om: , , ,
Pingat på intressant

Lästips: Svensson, Alliansfritt, trotten, Björn Nilsson
 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com