Sidor

fredag 2 januari 2009

400 massakerade i Kongo

Bloggaren Paolo Pissoffis uppmärksammar mig om en ohygglig massaker som utförts under julhelgen i den Demokratiska Republiken av Kongo. Upp till 400 människor slaktades av rebellgruppen LRA (Herrens motståndsarmé), och människor fick sina läppar avskurna för att inte kritisera Herrens motståndsarmé.

SvD:
"Dödsoffren i sektgerillan LRA:s framfart i Kongo uppges nu överstiga 400. Bland annat ska besökare vid en katolsk julkonsert ha slaktats av drogade krigare. Men gerillan avfärdar de bloddrypande rapporterna som ugandisk propaganda.

I skuggan av Gazakriget strömmar rapporterna in om den senaste tidens osannolika grymheter i det kaotiska nordöstra Kongo-Kinshasa. Biståndsorganisationen Caritas höjde på tisdagen det beräknade antalet civila dödsoffer där LRA, Herrens motståndsarmé, drar fram till det dubbla, "över 400"."
Med den terror Israel har släppt lös på hundratusentals med människor och lika mycket döda som rapporteras i Kongo har denna julhelg blivit en särskild blodig helg.

Andra bloggar om: , , , , , , ,
Pingat på intressant

3 kommentarer:

Peter sa...

Jag tycker att jämförelsen mellan Gaza och Kongo är en grov förolämpning mot befolkningen i Kongo.

Ditt exempel är en enda händelse vi ett enda tillfälle.

Konflikten i liv är löjlig jämförelse där Gaza framstår som ett sketet gatuslagsmål.

I Kongo dör 45 000 människor varje månad,var av hälften är barn!
Sedan 1998 har 5,4 miljoner dödats i konflikten,lika med Danmarks befolkning.
Konflikten är den blodigaste sedan WW2.

Man kan också fråga sig varför ingen av alla bloggar som fullkomligheten skiter på sig över över Gaza och gapar "folkmord" aldrig ens ägnat en sekund att reflektera över världens värsta katastrof.

Kan det bero på att det inte finns tillräckligt många Kongoleser som är medlemmar av vänstergrupper i Sverige,eller är dom inte lika viktiga?

Kristoffer Ejnermark sa...

Peter:

Jämförelse, inte jämställande. De båda konflikterna har mer skillnader än liknelser, som de flesta faktorer man gör en jämförelse av. Dessutom jämförde jag vad som hände under julhelgen, inte konflikternas historia.

Det är inte första gången du snubblat på dig själv vad gäller att tolka text. Du kan ju börja med att reflektera lite mer över vad jag faktiskt skriver innan du kommer med ogrundade kommentarer. Det blir i längden oerhört tröttsamt att korrektera dina felläsningar.

Dessutom ljuger du. Både jag och Pissoffis har ägnat oss tid att uppmärksamma konflikten i Kongo.

Dessutom är det en märklig uppfattning att det skulle vara fel att uppmärksamma den allvarliga humanitära konflikten med ett pågående folkmord i Mellanöstern bara för att det sker mer död i Kongokonflikten. Vad det säger är att vi i väst har en mediarapportering som är etnocentrisk, och att vi egentligen borde uppmärksamma Kongo mer - inte uppmärksamma Israel-palestinakonflikten mindre.

Per sa...

Man kan också fråga sig varför ingen av alla bloggar som fullkomligheten skiter på sig över över Gaza och gapar "folkmord" aldrig ens ägnat en sekund att reflektera över världens värsta katastrof.

Gäller inte det pro-israeliska bloggar precis lika mycket? Jag håller med om att Kongo behöver mycket mer uppmärksamhet och ska nog skriva ett stycke om det vid tillfälle.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com