Sidor

söndag 25 januari 2009

Det finns alltid några som är villiga att stödja massmord och ockupation - att se upp till maktens herrar

Det tyder exempelvis den demonstration/manifestation i Malmö till stöd för staten Israel. Slagord som att staten Israel "har rätt till självförvar", som om en ockupant har denna rättighet, och att raketbeskjutningarna från Gaza skall sluta, som om det vore det väsentliga orsaken till den mänskliga katastrofen.

I den första anblicken är det oerhört svårt att förklara varför vissa människor envisas att försvara den aggressiva parten i en ensidig konflikt. Hur fungerar tankemönsterna hos sådana individer? Hur kan man helt villigt och passionerat stödja massaker efter massaker, massmord efter massmord? Men svaret ligger nog på en psykologisk djupare nivå, som förklarar varför det alltid funnits en viss grupp individer som konsekvent försvarar den aggressiva och starka parten. Det införlivar en viss sorts trygghet att kunna identifiera sig med en stark aktör i konflikter, oavsett om den parten agerat i strid mot folkrätt och mänskliga rättigheter.

En annan anledning jag skulle kunna se är glorifieringen av aktören (staten Israel), som leder till en automatisk förnekelse eller apologetik av begångna oförrätter av aktören (staten Israel). Sådan förnekelse kan vi se under hela den västeuropeiska historieskrivning, där vi vet väldigt mycket om alla andras oförrätter med våra egna nästintill ingenting.

Så, självklart är sådana apologetiska manifestationer osmakliga ur ett allmänmänskligt perspektiv, men tyvärr en vanlig företeelse gentemot upplevda starka aktörer. Enda botet mot sådant kan endast vara självdistans och självreflektion, som jag ser det. Rationella argument biter inte på irrationella tankemönster.

Här är en annan apologetisk manifestation:


Bloggat: Svensson,
Media: SvD
Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

18 kommentarer:

Christopher Aqurette sa...

Din åsikt är alltså att Israel inte har rätt att försvara sig?

Kristoffer Ejnermark sa...

Per se, har naturligtvis alla nationer rätt att försvara sig. Men den rätten kan inte appliceras om man samtidigt ockuperar den parten man anser sig "försvara" sig mot. Som ockupant har man skyldigheter, inte rättigheter.

Christopher Aqurette sa...

Det finns lite olika åsikter om hur folkrätten ska tolkas vad gäller självförsvarsrätten. Hursomhelst så har du nog helt missuppfattat dagens demonstration. Det fanns inga plakat eller talare som ens antydde något stöd för bosättningarna på Västbanken eller liknande. Det man manifesterade var ett stöd för Israels rätt till självförsvar, man uttryckte sympati med de civila som drabbas av Hamas raketbeskjutning. Att uttrycka empati med människor som fått utstå 6000 raketer betyder inte att man är likgiltig för andras lidanden. Du har alltså helt fel när du beskriver de proisraeliska demonstranterna i Malmö som några som är villiga att "helt villigt och passionerat stödja massaker efter massaker, massmord efter massmord".

Hampus Eckerman sa...

Självklart har Israel inte rätt att försvara sin ockupation. Israel har en skyldrighet att dra sig tillbaka från Gaza, Västbanken, Golan-höjderna och Sheba-gårdarna.

Därefter har de rätt att försvara sig.

Och visst fanns det gott om personer, Sverigedemokraten Ted Ekeroth t.ex, på demonstrationen som gett sitt stöd till slakten i Gaza. För inte var det väl så att demonstrationen tog avstånd från bombanfallen mot Gaza? Nej, inte ett ord yttrades om det, vit fosfor, klusterbomber, bombning av skolor och universitet.

Sådant fick mycket riktigt ett tyst och hjärtligt stöd.

Christopher Aqurette sa...

Hampus:
Nu menar ju Hamas att hela Israel är en ockupation, så raketer när fortsätta regna över södra Israel även när/om bosättarna lämnar Västbanken.

Sedan är det intressant hur detta enorma intresse för äganderätt blossar upp inom vänstern när det gäller just Israel och Palestina. I andra fall hörs ingenting om detta. Varför skapar inte ockupationen av Västsahara och Königsberg samma iver att bojkotta Marocko och Ryssland?

Nåväl. Vad jag vet fanns det inte någon i dagens manifestation som sa något i stil med att Israels val av vapen eller metod var bra eller att civilbefolkningen i Gaza förtjänade att dö. Man ville visa solidaritet med Israel, inte hetsa mot palestinier. Det är extremvänstern som tillskriver demonstranterna dessa åsikter.

Marlene Olsson sa...

Har det varit en blodmassaker på barn i Västsahara och Königsberg också?Å gud vet hur länge vi får vänta på att Israel ska lämna Gaza, med tanke på den starka Israel-lobbyn som finns i USA och som ingen president kunnat utmana än. Men vi hoppas på Obama.
Att Palestina vill ha tillbaka sitt land är det för mycket begärt?

Att visa solidaritet med Israel är att acceptera deras vidriga krigsföring. Vad är det för solidaritet som blundar för den? Signalerna som sänds ut efter de som ger en stöddemonstration till Israel, man kan ju undra vad man väntar sig? Jag tror att man vet mycket väl vilka reaktioner som kommer på det, för mig är det hets och provikation att ställa sig bakom Israels vidriga krigsföring. Väntar man sig applåder har man nog inte fattat mycket av någonting.

Marlene Olsson sa...

Provokation menar jag

Christopher Aqurette sa...

Marlene Olsson:
Visst har det förekommit massaker i Västsahara och Königsberg. Skillnaden är att förövarna inte är judar och saknar koppling till USA, vilket jag tror är de två primära orsakerna till den europeiska vänsterns fixering vid Israel.

Dessutom har Israel lämnat Gaza. Det finns ingen ockupation av Gaza. Och snacket om israellobbyn är bara en ny version av den gamla judekonspirationen. Vi ser dessa fantasier om dolda konspirationer blomstra så fort människor ska legitimera sitt har men saknar verkliga argument. Visst finns det organisationer som arbetar för Israel och det judiska folket, men att de skulle vara så mäktiga att de styr USA är bara trams.

Du gör dessutom ett stort fel när du antar att solidaritet med Israel innebär att man tycker att allt landet gör är bra. Så är det naturligtvis inte. Egentligen är det inte konstigare än att man kan tycka om Sverige och samtidigt vara kritisk mot regeringen. Ett land är mer än dess politik.

Marlene Olsson sa...

Jag tycker inte att det är konstigt att vänstern reagerar just nu på Gazamassakern, den är aktuell. Hade den massaker du talar om varit aktuell idag hade väl det kommer reaktionen därifrån också, oavsett vem som utför den? Och vad menar du att vänstern skulle ha emot just judar? Hur kan du säga att Israel inte har Gaza under ockupation? Bara för att Israel dragit undan sina trupper betyder inte det att ockupationen har upphört. Ockupationen är ju grundkonflikten.

För mig betyder inte solidaritet att man ställer sig bakom ett land som mördar barn. Då får du väl tycka att det är så fel du vill. Varför inte protestera mot det, istället för att stötta vaddå? Vad är det Israel behöver stöd i ??

Marlene Olsson sa...

Sedan reagerar vänstern på all form av förtryck vart än den uppstår och från vem det än må vara som gör det.

Jag undrar om det är skillnad på höger och vänster för att göra det? Man tycker att det inte borde vara så, sann solidaritet borde vara att så många som möjligt går samman för att hålla ihop inför förtrycket.

Marlene Olsson sa...

Jag gillar verklkligen citatet från Idas blogg:

"Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad - Martin Luther King"

Det säger verkligen allt.

Anonym sa...

Ja,det er alltid noen som er villige til å støtte massemord. Og det er disse som nå roper høyest om hvor forferdelig Israel. Ja riktig,de samme som støttet Stalin,Mao,Pol Pot og andre diktatorer venstresiden til enhver tid har støttet. Nå gir de sin støtte til palestinske terrorister, vel vitende om de tusenvis av mord disse har begått. De nevner det riktignok aldri,det ville være et svik mot terroristene. La nå meg nevne litt da. 10-15000 ofre i Jordan,opp mot 100 000 i Libanon,derav noen hundre kvinner og barn i den libanesiske byen Daroum,der småbarn fikk stukket ut øynene og hugget av armer og ben av palestinske terrorister. vi kan også legge til opp mot 100 i Kuwait etter Irak's invasjon der.
De titusenvis av jøder som er drept av palestinere de siste 70-80 år skal jeg ikke engang nevne... Vi legger også merke til den støtten Russland fikk etter sin invasjon av Georgia. Antakelig ble det drept flere ganger så mange sivile som krigen på Gaza. Men da var omkvedet blant disse hyklerne som påstår seg å være mot massemord og okkupasjon,at det var nødvendig og ikke annet å vente...noen bekymring for de sivile ofrene fantes ikke. Så ja,det er alltid noen som er villige til å støtte massemord og okkupasjon.

Magnus Berg sa...

En psykologisk förklaring på Israels agerande kan man få på den här sidan: http://www.psykopat.se

"En psykopat är med en enkel förklaring en person som saknar förmågan att känna empati med sin omgivning. En psykopat vet vad som är rätt och fel, men tycker att han står över de regler och normer som finns i samhället. Han saknar vad man normalt kallar samvete."

Chrristopher Aqurette sa...

Magnus Berg:
Men exakt samma sak kan ju sägas om er som inte förmår känna någon som helst förståelse för den vanmakt som civila israeler känner som måste springa till skyddsrum stup i kvarten. Eller, för den delen, saknar förmåga att känna empati med alla dem som far illa under sexuellt och religiöst förtryck i det palestinska samhället och behöver Israel för sin överlevnad.

Marlene Olsson sa...

Om jag ska ta en liknelse, skulle jag känna förståele för en förövare som förgripit sig på mig?Är det meningen att jag bara ska emot? Har jag som blivit utsatt några rättigheter att gå till självförsvar? Det där med överlevnad är intressant. Hur skulle det palestinska folket kunna känna sig trygg med ett land som mördat deras barn?

Christopher Aqurette sa...

Marlene Olsson:
Hur skulle israelerna kunna känna sig trygga med Hamas som ju bevisligen låtit självmordsbombare döda och lemlästa barn på bussar och köpcentra inne i Israel?

Marlene Olsson sa...

Vet du. Nu drar jag en liknelse igen. Jag vet att Loke möjligen drar åt öronen åt sig vid denna liknelse, vi har diskuterat detta förut, men i andra sammanhang. Så här resonerar jag vid min liknelse; om det är så att jag har blivit utsatt för en förövare (eller om någon förövat sig på mitt barn)så kan jag tänka mig att ta denna förövare till centrum av staden där jag ställer upp honom inför allmän beskådan och helt enkelt skär av honom hans...fruktighetssymbol. Har han begått övergrepp på mig har jag eller kan jag omöjligen tänka några förstående tankar om honom. J

I ärlighetens tanke så är det en mycket klok man som fick mig på dessa tankar först, en feministisk leg. psykoterapeut. Jag höll med honom och jag håller fortfarande med honom.

Kanske är det lättare att ta in om man själv är den som man beskriver. Tänk efter själv. Om du har egna barn, skulle du kunna tänka några förstående tankar till den som mördat ditt barn?

Har du rätt att försvara de barn du har kvar, eller ska du låta också dom få gå förlorade? Jag läste en bra fråga från en annan blogg Royas, det var:

"Tomas // januari 26, 2009 vid 10:57 är

Oskar: 90 procent av Israelerna stödde slakten i Gaza. Innebär det att de är legitima mål för självmordsbombningar nu?"

Jag vet inte om du är av den åsikten att palestinierna får skylla sig själva?

Marlene Olsson sa...

Jag tycker det är lika jävligt att Israels barn blivit dödade som att Palestinas har. Ställ krigsförbrytarna inför rätta!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com