Sidor

lördag 28 mars 2009

Idioter vägrar släcka lampor ikväll


Få har väl missat att Världsnaturfonden tillsammans med FNs generalsekreterare Ban Ki-moon och Desmond Tutu uppmanat till att under denna dag (2009-03-28) släcka ner lampor under en timme från klockan 20:30 ikkväll. Syftet är att tillsammans sända signaler till makthavarna om att något drastiskt behöver göras för att hindra klimatförstörelsen.

En del vrångpersoner har fått för sig att släcka en lampa eller två skulle kräva så mycket arbete och kraft att det inte skulle vara värt besväret. Andra har fått för sig att de av ren princip vill göra tvärtom för att hävda sin förträffliga egoism och självgodhet. Det är ett besynnerligt symptom.

Problemet ligger i att detta globala fenomen kan uppfattas som ett jippo istället för ett gemensamt ställningstagande. Och det verkar som att de flesta vrångpersonerna försvarar sitt pubertala motstånd i dessa termer - att de inte gillar jippon där människor är med bara för att stilla sitt dåliga samvete. Men då har man missat vad kampanjen handlar om. Den handlar inte om att så effektivt som möjligt sänka energianvändingen, utan det handlar om att visa ställningstagande - det handlar om opinionsbildning. Det är två olika aspekter som vrångpersonerna helt har missat och därmed pratar i skägget istället för att visa att de bryr sig om vårt klimat.

Ett annat argument som vrångpersoner använder i samband med "samvets"-argumentet är att detta skulle vara något för i-världen att visa sitt förakt mot u-världen. Det är ju bara i-världen som har så mycket energi att slösa så att de kan göra sådana kampanjer. Men ack så vrångt! För föreligger det inte så att det är just i-världen som överproducerar och överkonsumerar? Jo, visst! Det är ju så att det är vi i i-världen som använder mer än vad vi behöver, och att vi kan göra ofantligt mycket mer för att effektivisera vårt konsumerande och våra produkter. Det är detta kampanjen handlar om.

Det finns gott om jippon där människor kan stoltsera med sin moraliska övertygelse, som exempelvis alla dessa cancer-märken som folk går runt med. Men att släcka några lampor i sin lägenhet eller sitt hus är i jämförelse relativt anonymt. Du köper inget klistermärke eller rocknål för att visa upp för grannen eller arbetskamraten. Du sträcker ut din hand och trycker på en knapp eller två i ditt eget hem. Hur svårt kan det vara? Bara din egen vrånghet står i vägen.


Bloggat: Sanna Rayman, Arbetaren
Media: SvD, DN, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

19 kommentarer:

Erik Laakso sa...

I vanlig ordning hittar du på vilka argument andra har använt och så argumenterar du emot dina egna tankespöken. Tröttnar du aldrig på dig själv? Jag har alltså aldrig skrivt att det skulle kräva för mycket arbete eller kraft och att det därför inte skulle vara värt besväret. Jag har inte heller skrivit att det skulle handla om att sänka energiförbrukningen. Men sen när bryr du dig om fakta så det är väl att kasta pärlor för svin att ägna kraft åt att du skulle vara saklig.
Patetiskt

Wakina sa...

Erik Laakso:

Varför kan du inte ha släckt en timma ikväll?

Kristoffer Ejnermark sa...

Jag vet vad du skrivit. Och du har rätt, du har inte skrivit att det skulle vara för besvärligt för dig att släcka dina lampor. Den tolkningen är nämligen min egen över vad som står mellan dina och andras rader av motstånd per automatik.

Det är skillnad på att ifrågasätta ett varande klimathot och därav argumentera motstånd mot opinionsbildning för klimatet, med att som många av er agera motstånd bara för att ni av någon anledning anser det vara ett jippo.

Här har vi chansen att vara med i en gigantisk opinionsbildning för ett bättre globalt klimat. Det är inte perfekt och kräver därav kritik, vilket Arbetarens Klimatblogg gör sig bra på, men att helt avfärda det, ja det är vad som verkligen är tragiskt och patetiskt.

Peter sa...

Ja, jag kommer att ha alla lampor på hela kvällen trots att jag inte är hemma!

Idioter som deltar i denna löjliga manifestation-

Anonym sa...

Men är det inte bättre med en aktion som verkligen GÖR nån skillnad?
Varför inte stänga av all värme i samtliga sporthallar,kyrkor i Sverige i en timme. Eller varför inte stanna all tågtrafik, stänga ner alla servrar som står innanför Sveriges gränser ( t.ex din blogg ).
Varför bara nöja oss med våra glödlampor?

Kristoffer Ejnermark sa...

Vem har påstått sig vara nöjd med endast opinionsbildning?

Jinge sa...

Ajajaj...

Jag kommer själv att slå på alla spisplattor, ugnen och tända alla lampor... :-)

Anonym sa...

Att släcka sina lampor underblåser klimatHYSTERIN. Jag antar att majoriteten av de som väljer att inte släcka sina lampor inte gör det för att de avskyr miljön utan för att de anser detta vara ett påfund som människor och företag drar vinning från snarare än själva miljön.

Tjänar inte kvällspressen pengar på löpsedlar som "FORSKARE är ENIGA: DOMEDAGEN står i farstun"?
"Författare" tjänar lätta pengar genom att skriva böcker om hur du blir "klimatsmart".
Företag kan sälja bilar under miljöflagg för att de drivs av E85 som Sverige för övrigt är ensamma om att anse vara miljövänligt av någon anledning.

Det finns många miljöproblem på jorden men debatten om klimatet fokuserar endast på koldioxidutsläpp. De resterande miljöproblemen hamnar i skymundan.

Ja det blir ju lätt så när kvällspressen tillåts att vara ledande i debatter.

Enstaka fabriker kan förbruka samma mängd el som hela staden Malmö inkl. alla deras industrier.
Debatten fokuserar helt på tanken om att "ingen kan göra allt men alla kan göra något".

Och ska vi rannsaka oss själva och lyssna till vårt förnuft snarare än vårt samvete så är det ju ingen som på allvar tror att miljön kommer att förbättras för att jag tvättar i lägre temperaturer. Det är ett modernt avlatsbrev.

Jag släcker mina lampor ikväll och hoppas på en mer nyanserad debatt. Jag klandrar dock inte de som väljer att inte släcka.

/Geniet

John Olsson sa...

Man måste nog vara idiot själv om man kallar andra idioter för dom inte har samma prioriteter.

Här i USA har jag inte hört någonting om denna ide att släcka lampor. Istället diskuterar man hur man i ska minska på energi-förbrukningen i realiteten.

Kristoffer Ejnermark sa...

De jag kallar idioter är de som propagerar aktivt motstånd. Jag kallar inte alla idioter som inte kommer att släcka några lampor ikväll. Inte heller kallar jag de som argumenterar motstånd för att de inte tror att det existerar något klimathot för idioter.

Idioter må vara ett starkt tillmäle. Jag inser det. Men meningslöst motstånd mot opinionsbildning för ett bättre klimat går mig verkligen på nerverna.

Kristoffer Ejnermark sa...

Jinge:

Moget! ;)

Nils Dacke sa...

Här ska du få lite folkbildning Loke från en stubbe i skogen!

Metan, CH4 är cirka 22 ggr mer växthusbildande än CO2 och metan bildas naturlig vid nebrytningsprocesser i frånvaro av syre då anaeroba bakterier går loss på biomassan. Därför släpper kor naturligt ut stora mängder metan men även vi människor drar vårt strå till stacken. så om du och andra vill bedriva opinion under 1 timme så låt bli då att gå på toaletten eller släpper er. Vill ni riktigt bidra så kan ni hålla andan också ;)

Soylent sa...

Jag ska tända 2 stycke 500 W halogen lampor ikväll som protest mot anti-humanistiska miljöidioterna.

Elen i Sverige kommer faktiskt kärnkraft och vattenkraft så det är ren idioti från början till slut.

I länder där elen kommer ifrån kol och gas kommer ingen energi sparas då endast "simple cycle" gas turbiner och den lilla vattenkraft som finns kan reagera snabbt nog.

Det budskap som sänds är "stäng ner civilisationen, rädda världen", vilket inte bara är oproduktivt, men får personer som mig som annars skulle kunna vara hjälpsam(i och med att förespråka praktiska lösningar som kärnkraft när jag får chansen) att aktivt motarbeta dig.

Det finns ingen som inte känner till växthuseffekten. Vad det gäller de som aktivt nekar AGW så kommer det bara att peka på Earth Day som ännu ett exempel av oproduktivt groupthink(med rätta).

Robert Stenberg sa...

Timman är över, men jag tände alla mina lampor istället för att släcka dom, och jag är stolt över det.

/Robert Stenberg, Kalix

Peter Harold sa...

Det är väl lika bra att alla klimatneurotiker får sitta i mörkret och tro att de "gör skillnad".

Med tanke på att det finns skattepengar att hämta befarar jag att politikernas lyhördhet är gigantisk, vare sig det är tänt eller släckt.

Pezster sa...

Oj.. jag tror jag smällde en propp av alla extra lampor. Passade på att låta vattenkranen gå med.

N. sa...

Den globala uppvärmingen beror ytterst på kapitalisternas kortsiktiga behov av att maximera sina profiter och det fruktansvärda slöseri som kapitalismen innebär och inte huvudsakligen på enskilda hushålls konsumtion. Jag tror inte att det går att förändra de produktionsförhållanden som skapar den globala uppvärmningen genom att "sända ut signaler" till företag och politiker som är en del av det kapitalistiska systemet. Dessutom, när storföretag och borgerliga politiker är med på det så kan man ju fråga sig om det hela betyder något överhuvudtaget. Jag tror helt enkelt inte att lösningen på problemet går genom såna här "folkliga" klassöverskridande manifestationer, och jag tror att det är naivt att tro att det skulle ha någon egentlig effekt på kapitalismens inneboende tendenser att sabba vår miljö.

Stefan sa...

Visste faktiskt inte ett smack om det där förrän efteråt... synd, för skulle lugnt ha gjort det om man vetat.

Isaksson sa...

Personligen lät jag mina lampor vara tända tills jag gick och la mig till sängs. Allt som allt så Drog väl mina 15 lampor ca 25W, det vill säga ungefär lika mycket som EN st sängbordslampa. Det kalla LED-belysning. Inte ett uns dåligt samvete har jag.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com