Sidor

lördag 25 april 2009

Strage ironiserar över nedladdningens konsekvenser

Fredrik Strage levererar på Kultursidorna i Dagens Nyheter en utomordentlig ironi över konsekvenserna av nedladdning, och ger därmed en svidande kritik av tidningens hysteriska ledarsida:
"Att ladda ner musik illegalt bara för att slänga den kan tyckas ologiskt. Men fler och fler fans stör sig på artisternas arrogans och bristande kvalitetskontroll. Och nu när lyssnarna lärt sig att fildelning är stöld vet de också hur de ska ge igen för divalater, patetiska texter och trötta comebackplattor. De bitchslappar helt enkelt musikerna där det känns: i plånboken. Genom att ladda ner ett album flera gånger och trycka på ”delete” efteråt snuvar man artisten på massor av kosing."
Bättre kan det sällan bli, tack Strage!

Bloggat: Opassande, Svensson, Badlands Hyena, Esbati
Media: SvD, SvD2, DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: Krastavac skriver Strejk möter varsel - vi vägrar betala krisen!, andread0ria skriver Herr Omar och kultureliten, Björn Nilsson skriver Sex timmar räckte … i Pompeji, Baskien Information skriver Uttalande från Belfast Basque Solidarity Commitee, totalavloning skriver Total Avlöning 24/4/09 Den siste entrepenören i den sista kistan.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Om man inte gillar musiken är det väl bara att låta bli den. Såna som laddar ner utan att betala kan jobba gratis själva också, tycker jag. De enda som är arroganta är de som låtsas att fildelning inte är något problem.

Kristoffer Ejnermark sa...

hahaha...

Anonym sa...

Det är väl på den nivån det hela ligger. Det går inte att argumentera för att bara ta andras jobb som en gratisprodukt.

Kristoffer Ejnermark sa...

Say what? Argumentera? Det var ju stor humor, uromordentlig ironi poängterat i; "jobba gratis"! Hahaha!

Som om artister faktiskt tjänade något från skivindustrin, frånskilt några menlösa mega-pop-stjärnor med någon miljard på kontot.

Uppenbarligen är du inte kapabel att förstå Strages ironi, därav ditt klavertramp i att upprepa ironin som "argument". Stor humor, som sagt.

Anonym sa...

Du är som vanligt felunderrättad. Hur går det till?

Artister som ligger på skivbolag har royalty på antal försålda ex, de får betalt för sina skivor. Industrin står för investeringskostnader och har avkastningskrav som alla näringsidkare. Royaltyns procentsats är i proportion till skalekonomin; Michael Jackson 50% royalty med stege, oetablerad nykomling kanske drygt 5%. När skivor blir gratis försvinner företagen och ingen ger ut skivorna. EMI brukade ha 70 anställda, nu är de 3 och ingen har ens tid att anmäla till SAMI längre (dvs de kan inte ens göra ett basalt jobb).

Huruvida megapop-stjärnor är menlösa är upp till konsumenterna; tycker man det är det ju bara att undvika dem, det gör jag (också?)

Vår treåring fick se "Bolt" på bio, den fanns inte ens att köpa, däremot att ladda ner i exakt kopia. Det kräver rätt avsevärd dumhet för att inte inse att med såna villkor blir utbudet av framtida "Bolt" begränsat.

Skämt som måste förklaras är inga skämt. HA - HA - HA - HA - HA ...

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com