Sidor

tisdag 21 april 2009

Sverige skämmer ut sig i FN

Det var när Irans president Mahmoud Ahmadinejad höll sitt tal som Sveriges representant demonstrativt ställde sig upp och gick ut ur salen. De flesta länders representanter tyckte dock inte att det fanns något att bli så upprörd över, så att det skulle finnas anledning att lämna salen. Det är något märkligt i att väststater som Sverige, som självrättfärdigt stoltserar som frihetens och demokratins fyr i världen, ändå inte klarar av att lyssna på ett tal av en representant i en demokratisk konferens mot rasism. Det är inte bara märkligt, utan det är rent av pinsamt.

Det är klart att olika åsikter måste få komma fram utan att yrhöns med överkänsliga nerver skall ställa till med ett skådespel. Och låt oss granska vad Mahmoud Ahmadinejad sa som fick sådana reaktioner? Enligt DN:
"De skickade utvandrare från Europa och från USA i syfte att skapa en rasistisk stat i det ockuperade Palestina, sade Ahmadinejad som var den förste delegat som talade vid konferensen."
Det ar väl inte farligt. Mahmoud har ju faktiskt rätt i att den sorts sionism som byggde staten Israel ledde till en rasistisk stat som behandlar icke-judar som andra och tredje sortens medborgare. Staten Israel är en rasiststat liksom USA:s f.d. president Jimmy Carter instämmer i, och dess judiska medborgare kommer till stor del från Europa och USA. Vadän denna upprördhet? Om det är rasism, så skall det naturligtvis tas upp på en konferens mot rasism.

Att Sveriges representant visade sådant dåligt omdöme är minst sagt pinsamt. Och den borgerliga tidningen Dagens Nyheter försöker få skandalen att handla om konferensen i sig själv, när det som sagt inte alls borde vara ett problem att kritisera rasism på en konferens mot rasism. Skandalen är knuten till Sverige och resten av de europeiska västerländer som valde att lämna salen, inte till FN-konferensen. Detta blir alltså en tragisk påminnelse om Sveriges koppling till den rasistisk nykolonialismen som breder ut sig i västvärlden.


Bloggat: Jinge, Alliansfritt, Esbati, Svensson, Jinge2, Bloggarna, Röda Malmö, Gaza, SKP, Ung Vänster
Media: Dagbladet, Sydsvenskan, Dagen, SvD, EX, SVT
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: totalavloning skriver Total Avlöning 21/4/09 Hamnarbetarna., slutstadium skriver Inför Kulturveckan, tusenpekpinnar skriver katharsis/diarré, Vida Latina skriver Aprildag i Villa de Leyva, Colombia, jesper skriver Jag känner bränt kött – jag ber till gud att det är människa – Morrissey, Baskien Information skriver ETA planerade bombattack mot socialdemokratisk president

11 kommentarer:

Anonym sa...

De demokratiska västländerna gick ut, därför att de är demokratiska. Den islamiska diktaturens papegoja pratade strunt, förnekade förintelsen, alla visade gott omdöme och lämnade honom.

Vad har han sagt? Implicit att västeuropa skickade sina judar för att skapa en rasistisk stat. förintelsen har eventuellt inte ägt rum. Allt är européernas fel...

Vad har egentligen hänt? Förintelsen ägde rum, bevisligen. Judarna utsattes för maximal rasism i västeuropa och flydde till palestina. Vi skickade dem inte, de räddade sig själva till palestina.

I landet Israel bodde judarna för länge sen. De fördrevs av flera olika statsbildningar flera gånger, och landet ockuperades till sist av islam, tillsammans med stora delar av den urkristna kyrkans områden; Turkiet, Syrien, Egypten.

Vem är i historisk mening aggressor i mellanöstern? Islam, givetvis. Vem har ockuperat, och ser sin medeltida förbudsreligion som en naturlig tvångströja för hela världen. Islam, naturligtvis. Judarna har tagit tillbaka sitt land från ockupanten islam. Om man kan påstå att Israel är rasistiskt kan man lika väl påstå att islamisterna är rasister. Påståendet är meningslöst, rasist blir bara ett skällsord, precis som fascist, det skriks efter varannan polis.

Du kallar givetvis detta för "islamofobi". Fobi har man mot ormar tex, av historiska skäl, de bet en i fötterna och man dog. Vår fobi mot ormar och insekter är inget sjukligt utan naturlig. Att många är rädda för islam och ogillar dess diktaturer är också naturligt, islam har ockuperat och framgångsrikt expanderat åt alla håll, inklusive vårt, under hela sin existens. Islam tog ortodoxiens huvudstad Konstatinopel på 1400talet, patriarken flydde till Moskva. Påven påstod att islam spreds med våld, bevisligen helt sant, men det är jättefult att säga det som är sant om det är emot Islam. Islamiska styrkor hotade Wien på 1600talet. En eventuell "islamofobi" har historiska grunder.

Sixten sa...

Till Anonym:
Har du redan glömt Gazamassakern?

Sixten sa...

Ahmadinejads tal i Geneve finns nu i engelsk översättning på www.fib.se under kommentarer.
Så man behöver inte lita till ev översättningar av MEMRI.
Eller vad Anonym tolkar in i vad han sagt. "Implicit att västeuropa skickade sina judar...etc" och annan smörja!

Anonym sa...

Jag har inte "glömt Gaza-massakern", den motsäger inte resonemanget. Den är en av många i ett långt krig. Min poäng är att i ett längre perspektiv är islam den aggressiva parten. Det vissa kallar "islamofobi" har sin grund i detta faktum.

Anonym sa...

Jag har nu läst den engelska översättningen. Talet hålls i generella termer. Kontentan: Vissa länder (här är det svårt att tolka in några andra än de segrande västmakterna) ger sig själva rätten att med hänvisning till judiskt lidande sända migranter till Palestina och göra ett helt folk hemlöst. Sionism är rasim, ond och hatfylld.

Vi vet vad som egentligen hände. Britterna försökte så gott de kunde hejda en judisk flyktingström, till ett land där det redan bodde både kristna, judar och muslimer. När de blivit många fler på kort tid försökte muslimerna driva bort judarna, samtidigt som judarna försökte konsolidera sin ställning. Judarna lyckades, muslimerna misslyckades. Alla använde våld, alla skyldiga, alla offer.

Min kommentar; Är sionismen rasistisk då är också politisk islam rasistisk, ond och hatfylld. Så låter den också när den talar. Jag tror inte jag kan lösa konflikten mellan judendom och islam, men jag tror att om araberna skall få någon vidare framtid, då ska de inte lyssna på sina religiösa ledare, deras väg går rakt mot våld utan hopp. Araberna behöver individuell frihet, även från religionen, och rätten att delta i den internationella handeln som individuella rättssubjekt, inte som slavar till någon shejk, mufti eller rövarhövding. Arabvärlden behöver liberalisering, sekularisering och riktiga rättsstater. Det är inte givet att det måste misslyckas. Jag har varit i Turkiet, de är inte så olika oss...

Hampus Eckerman sa...

Anonym överst ljuger så det ryker ur öronen. Ahmnadinejad har aldrig förnekat någon förintelse, tvärtom skrev Iran på deklarationen där den nazistiska förintelsen fördömdes.

Och givetvis var europeerna delaktiga i kolonialiseringen av Palestina, det måste man nog vara bra korkad för att påstå motsatsen. Inte heller är det väl något nytt att många sionister använder förintelsen som skäl till varför de måste ha rätt att stjäla palestinsk mark och varför palestinier inte ska få ha samma rättigheter gällande medborgarskap.

Gammalt trams från Gamla Testamentet slipper vi gärna som historieskrivning. Religiösa tokfnattar får springa och sermonier någon annanstans. Som om polska judar som aldrig någonsin varit i Palestina och har lika stor anknytning till landet som jag skulle "ta tillbaks" landet från de kristna och muslimer som bot där i generationer.

Annars har Anonym rätt i att den befolkning som bodde i Palestina protesterade mot att utlänningar utan anknytning till landet kom dit med vapen för att ta all mark i sin besittning med våld och massakrer. Ganska självklart. Vid staten Israels skapande var endast 6% av marken i judisk ägo och ytterst små områden hade en judisk majoritet.

Offer var de som fördrevs. Förövare var de som fördrev och kolonialiserade, dvs judar från utlandet och de makter som stödde dem.

Per sa...

Vad är problemet? Israel ÄR en rasistisk och mordlysten stat, de visar de om och om igen med alla sina övergrepp och spridande av mänskligt lidande. Med det förnekas varken förintelsen eller judarnas rätt till ett land/stat. Men Israel, så som de för sin politik och med sin omvärldssyn kan inte annat än fördömmas.

Att Irans president har stake nog att säga det som är sant, hur jobbigt det än kan vara att höra, bör han få en officiell eloge för.

Sixten sa...

Till Anonym:
För att förstå hur det gick till vid staten Israels uppkomst 1948 är det viktigt att läsa Ilan Pappes Den etniska rensningen av Palestina (på svenska 2007)
Ungefär samma beskrivning har andra israeliska historiker förut gett, t ex Benny Morris (han drar dock nu andra slutsatser)

Anonym sa...

"Jag tror inte jag kan lösa konflikten mellan judendom och islam, men jag tror att om araberna skall få någon vidare framtid, då ska de inte lyssna på sina religiösa ledare, deras väg går rakt mot våld utan hopp."

Alltså det märks att du egentligen inte är särksilt insatt i det här ämnet. Irans president är inte på något sätt religiös ledare, och allt mindre ledare över några araber.

Sedan är Islam det förmodligen mest tolerante religionen som någonsin funnits. Det är förbjudet enligt koranen att tvinga folk konvertera och detta har haft enorma historiska konsekvenser. Detta gäller kommentarerna ovan. Snälla utbilda er.

Anonym sa...

Look, who is talking?
Hans Dalhgren och några andra som gick ut???
Vad handlar det egentligen om?
Det första rasistiska folkmordet i 1900 talet var på armenier av turkar 1915.
Sverige vägrade att erkänna detta i juni förra året pga att Svergie inte har moral fast det fanns svenskt ögonvittne som var Alma Johansson.
Jag förstår inte europa. Det är yttrandefrihet när det gäller att förnedrar profeten Mohammad eller Jesus men inte judendomen.
Turkiet kritiserade Israel för massaker mot palestinier och Israel ville ge tillbaks genom att kritiserade Turkiet för folkmordet på armenierna fast Israel vill inte erkänna det officiellt pga strategiskt förhållande med Turkiet. Det är samma sak med USA.
Hans Dahlgren glömt kanske att Svergie hjälpte Hilter under andra världskriget.
Sverige borde skämmas för det som är.
24:e april är det en minnesdag för det första rasistiska folkmordet som var på armenierna i 1900 talet.
Minns det om du har nåt mänskligt i blodet.
Friheten för palestinier,
Noubar är armenier

Second Opinion sa...

Jan Eliasson, före detta ordförande i FN:s generalförsamling, kritiserar EU-delegaternas uttåg i en intervju med Second Opinion. "Jag har aldrig varit med om en sådan sak under min tid på FN," säger han och kritiserar att medierna inte problematiserat frågan mer. Läs artikeln på www.second-opinion.se, lyft den gärna och skriv egna inlägg.
MVH Second Opinions redaktion

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com