Sidor

måndag 21 september 2009

Al-Qudsdemonstrationen bjöds på motstånd från Palestinarörelsen

(Omar & Wilhelmson, foto från imagine)

Igår var det planerat, av den så kallade Al-Qudskommittén, en anti-sionistisk demonstration i Stockholm på Sergels torg. Ett 15-tal nazister deltog efter att den islamistiska kvasi-intellektuelle Muhammed Omar deltagit i nazistiska medier för att göra reklam för demonstrationen. En besynnerlig grupp av islamister och nazister kom alltså för att höra Förintelseförnekarna Muhammed Omar och Lasse Wilhelmson tala inför massan av 150 personer.

Motdemonstrationen med cirka 2 000 deltagare överröstade dock den lilla Al-Qudsdemonstrationen. Tyvärr kastade några motdemonstranter ägg och äpplen in i Al-Qudsdemonstrationen som olyckligtvis bestod av äldre människor och barn. Men som helhet var motdemonstrationen både korrekt och upplyftande. Ty när ett fåtal islamister tillsammans med nazister ordnar upp ett offentligt möte för att lyssna på Förintelseförnekare (Omar & Wilhelmson) så krävs det motstånd från det anti-imperialistiska lägret. Och mycket riktigt befann sig Palestinagrupperna (PGS), ISM-aktivisterna, och flertalet vänsterorganisationer och visade sitt avståndstagande.

Al-Qudsdemonstrationen skulle kanalisera en protest mot staten Israels ockupation och förtryck mot palestinierna, och tragiskt nog innebär detta en reell splittring i solidaritetskampen för palestiniernas fri & rättigheter. Men med tanke på att Al-Qud samlat radikala islamister och nazister så kommer nog denna grupp antagligen inte ha någon större betydelse i den anti-imperialistiska kampen. Därav var det viktigare att resten av den anti-imperialistiska solidaritetsrörelsen visade sin avsky för reaktionära krafter som nazism.

För trots allt kan inte denna obskyra grupp Al-Quddemonstranter göra anspråk att representera någon valid anti-imperialistisk rörelse. De är absolut inte något reellt hot mot demokratin, så som den patologiske islamofoben Per Gudmundsson varnar om på sin blogg. Istället är de, såsom Omar och Wilhelmson, så duktiga på att isolera sig själva genom märkliga konspirationsteorier (som att påstå att historikerna ljuger om Förintelsen) och att sionismen kan förklara allt mellan himmel och jord. Det handlar alltså inte om någon vanlig anti-sionism eller vanlig ifrågasättande av den israeliska staten. Isolationismen är alltså immanent.

Den like patalogiske islamofoben Fredrik Malm tar i sammanhanget chansen att slå ett ideologiskt slag för att Al-Qudsdemonstrationen skulle ha bekräftat hans uppfattning av "extrema" ideologier. Malm är nämligen övertygad om att alla idéer han anser vara extrema är lika. Därav såg vi nazister tillsammans med islamister i Al-Qudsdemonstrationen. Enligt Malm är kommunister också extremister, och gör en liknelse till några RKU:are som skulle ha blivit nazister. För det första är det talande för Malms dikotomiska verklighetsuppfattning, en svart-vit förenkling som buntar ihop idéer och personer i falska ramar. Hur förklarar Malms liknelse-förenkling att det var exiliranska kommunister tillsammans med olika trotskistiska förbund som deltog i motdemonstrationen? Och, när blev RKU/KP representativt för alla kommunistiska riktningar?


Bloggat: Jinge, Andrea Doria, Björn Nilsson,
Media: SvD, DN, AB

Fler bilder här.

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: cappuccinosocialist skriver Den kristna högern bor inte här, Krister B. Anana skriver It all depends on ones perspective…, Jinge skriver Kontaktförmedling och könsdiskriminering, Johan Frick skriver Burlövspolitikerna tar priset, Anders_S skriver Om jag slipper reklamen kan jag kanske betala för en tidning på nätet, Fredrik Jönsson skriver SD klarade inte målet

34 kommentarer:

Sixten Andréasson sa...

Tyvärr, Kristoffer,är du helt ute och reser. Vi måste få lov ha olika åsikter - om allt. Utan att bli fysiskt attackerade eller ens verbalt. Som "obskyra", "nazister" o dylikt.
Det är fel!
Och dessutom vem gagnar det?
Besinna dig!

Omar sa...

Hej!

Iranierna på din video skriker "Hezbollah mördare!"

Är det en åsikt du sympatiserar med?

De flesta hade shahflaggor och skanderade "Länge leve shahen!"

Är det en åsikt du sympatiserar med.

Vår demo var islamisk,inte nazistisk. Arrangörerna bestod uteslutande av muslimer. Däremot var alla människor välkomna, oavsett partifärg, som stödde våra paroller.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Sixten:

Jag håller med om att man måste få lov att ha vilka åsikter som helst utan att bli fysiskt påhoppad. Däremot anser jag att det är varje människas rätt att verbalt attackera sina motståndare, det är för att jag är yttrandefrihetsfundamentalist (som Myrdal säger det).

Vem gagnar det att gå hand i hand med nazister samtidigt som man yrkar solidaritet med palestinierna? Inte är det palestinierna i alla fall.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Omar:

Ja Hizbollah är mördare, likledes den reaktionära regimen i Iran. Det kan man säga om man kritiskt analyserar befrielserörelser som Hizbollah och Hamas. Befrielserörelser som jag ger mitt fulla stöd gentemot imperialistiska ockupationskrig som Israels och USA:s.

Däremot var det fel av de i motdemonstrationen som kastade saker på er, och dessutom skrek tvivelaktiga slagord som "Död åt Islam"... Men det var många som deltog i motdemonstrationen, och rötägg finns det överallt, tyvärr.

Sixten Andréasson sa...

Kristoffer! Å detta å ena sidan och å den andra...
Verkar typisk trotskism1 En karl måste väl för bövelen ta klar ställning. I viktiga frågor. Vad är det annars för antiimperialism?
Räta på dig, Kristoffer.
Om händelserna på Sergels torg har jag gett min uppfattning på Lindelöfs blogg.
Omar har nu lagt ut sitt tal på sin blogg.
Var inte det ett bra tal? Antiimperialistiskt så det svider.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Sixten:

Det kallas att ha omdöme, intellektualism, Sixten! Det har inget speciellt med "trotskism" eller bolsjevism eller what-ever att göra. Det handlar om att ge kritiskt stöd. Att inte isolera sig i dikotomiska dogmer om svart och vitt. Man kan ge sitt stöd, som jag gjort många gånger tidigare, till hizbollahs viktiga befrielskamp mot Israels ockupation, samtidigt som man kritiserar den.

Det var bland annat denna anti-intellektualism inom den gamla mao-stalin-vänstern som ledde till att man okritiskt stödde (stöder) Röda Khmererna. Och fortfarande vägrar solidarisera sig med arbetarklassen i Iran, för att inte stöta sig med den sittande borgerliga teokratin.

Att inte kunna "å ena sidan och å den andra" leder till en halv solidaritet och en falsk anti-imperialism. All analys måste bygga på kritik, annars missar man exempelvis att Irans nuvarande regim förtrycker sin egen befolkning. Det handlar absolut om att ta klar ställning. Klar ställning mot imperialism och stöd till Hizbollah och Hamas. Men också kritik.

Leif Erlingsson sa...

Min spontana reaktion på Kristoffer Ejnermarks text: "Vilket svammel".

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Erlingsson:

Du failar aldrig på att överraska mig med dina meningslösa fraser. Jag tänker ha kvar din kommentar för det humoriska inslaget. Tack! :)))

Omar sa...

Tack för att du har avslöjat var du står. Du och den övriga pro-palestinska vänstern har gjort bort er igår. Muslimerna kommer att vända era demonstrationer ryggen. Detta är begynnelsen på en islamisk Palestinarörelse som förmår representera vad de muslimska och arabiska massorna verkligen tänker och känner.

Omar sa...

En video från vår demo:

http://www.youtube.com/watch?v=0rfWjHWi6n4&

Björn Nilsson sa...

Jag såg bara ett plakat bland motdemonstranterna som syftade på Palestinarörelsen. Foto av det finns på min blogg i en svit bilder http://bjornbrum.blogspot.com/2009/09/vinnare-pa-al-qudsdagen-israel.html. Det verkade inte ens särskilt officiellt.

Och iranierna verkade vara arab- och palestinafientliga. Så jag ser den här historien mest som en framgång för israelerna i och med det kaos som uppstod. Mohamed och hans närmaste kompisar får ta på sig en hel del av ansvaret, men en hel del av motdemonstranterna var också ena grisiga figurer.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Björn:

"Iranierna" var minst tre olika grupper, där överklassgruppen royalisterna uppenbarligen är rasistiska. Men det kan knappast kletas på resten av iranierna.

Sedan finns det rapporter från flera ställen att aktivister från PGS deltagit. Även ISM-aktivister och aktivister från vänstergrupper, som likaledes tillhör palestinarörelsen i Sverige.

Björn Nilsson sa...

Jag kan bara beskriva vad jag själv upplevde. Visserligen fanns det några iranska kommunister där, men huvudskaran föreföll vara en mycket obehaglig mobb. Det är väl sådan överklassen blir när den inser att den inte riktigt är överklass längre. Deras uppträdande kunde visserligen göra talen ohörbara, men ur yttrandefrihetssynpunkt var det som att ge walk-over till Mohamed Omar och hans vänner. För DE bar sig ju inte illa åt, skränade eller kastade saker.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Omar:

Tack för att du bekräftat ditt bruna kortståg genom att hand i hand manifestera med nazister. Det illegitimerar er "muslimska" rörelse som en solidarisk sådan.

Sixten Andréasson sa...

Kristoffer
Jag skrev om att få olika åsikter om allt. utan att bli fysiskt attackerade eller ens verbalt. som "obskyra","nazister" o dylikt.
Du är ingen yttrandefrihetsfundamentalist som Myrdal när du hyllar sådant.
Det är skillnad på att använda skällsord och att sakligt syna och diskutera andras argument, som man anser felaktiga.
Betr Hezbollah, gå till wwww.fib.se och Al-Qijads långa intervju med Jan Myrdal. Går att köpa från FiB/Kulturfront.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Sixten:

Var sak har sin kontext. Jag kan som Strindberg finna invektiv som en krydda av katharsis, beroende av kontexten naturligtvis. Det är inte alltid intellektuella diskussioner passar. Mot nazister till exempelvis är det meningslöst, eftersom rasism är irrationellt.

Som jag tidigare har sagt, det är fel att helt avfärda Hamas och Hizbollah (ja jag har läst Myrdals intervju), och det är fel att okritiskt stöda. Det är inte intellektuellt, och sannerligen inte hederligt att undvika kritisk analys.

Omar sa...

Ejnermark,

Det fanns högst 3 "nazister" där. Alla var välkomna på vår demo, så länge de stöder våra paroller. Med oss fanns också 1 fibbare och en miljöpartist och en person från vaken.se

Det fanns ca 10 etniska svenskar med oss. Resten var irakier, libaneser, iranier och palestinier.

De persiska rasisterna som var mot oss skrek "Araber är hundar", "Araber äter kackerlackor", "Död åt islam", "Död åt Hezbollah".

Några viftade med amerikanska flaggor. Är det ett sällskap för er "pro-palestinier" att vistas i?

Många av motdemonstranterna försökte göra inbrytningar för att slå oss. Det hade sett bra ut va?

Iranska rojalister och rasister som misshandlar arabiska kvinnor och barn. Det hade blivit slutet för er s.k. palestinarörelse (utan palestinier/muslimer...)

Bahlool sa...

Du verkar vilja ha logik. Här är lite logik.
Du beklagar dig över brunskjortorna i demonstrationen. Ja dessa figurer är hemska. Frågan är dock varför du inte ser dem som rötägg? Hur kommer det sig att några få nazister i ett tåg är värre än många rasister (iranier) i ett annat?
Å ena sidan säger du att det finns rötägg i alla läger, men samtidigt tar du ställning för de rötägg som betedde sig värst.
Hade jag haft med tåget att göra såhade jaginte kunnat stoppa någon att delta. Det viktiga är att titta på vad arrangörerna sade och säger.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Bahool:

Logiken ligger i att motdemonstrationen inte kan dömas som helhet, eftersom det inte fanns någon organisation för den som det fanns för Al-Qudsmanifestationen.

Bahlool sa...

För att klargöra:
Enligt din logik, som säger att man stödjer nazister bara för att de deltar i demonstrationen, så stödjer vänstern, olika palestina grupper och vanliga motståndare till nazismen den iranska rasismen mot araberna/muslimerna. Eftersom de deltog i deras demonstration...

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Bahool:

Som sagt; liknelsen haltar p.g.a. organiseringen.

Bahlool sa...

Så över 2000 personer samlades med plakat, med flaggor med banderoller med ägg utan någon som helst organisation? Du gör det för lätt för dig...du vet vad som är rätt och vad som är fel. Det fanns otaliga rasister där och de var verkligen inte med muslimerna. Det fanns otaliga rasister där och de kämpade sida vid sida med vänstern och med shahälskarna.
Jag brukade rösta på vänstern men min röst och dem jag känner vars röst jag brukade hjälpa lägga på vänstern kommer aldrig hjälpa vänstern segra igen. Hatet mot islam är inte bara stort bland islamfoberna har jag märkt.
Vänstern borde ha tagit avstånd från rasisterna på sin demonstration och tagit ställning för muslimerna, för Palestina. Jag tycker det är rätt genant att alla försöker svartmåla en demonstration för Palestina pga några nazister, när inget rasistiskt hördes i den demonstrationen utan i deras motståndares demonstration.

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

De vänsterfolk jag läst som varit där har även kritiserat och tagit avstånd från de reaktionära element som befann sig i motdemonstrationen. Din kritik missar målet. Dessutom får jag upprepa mig för tredje gången att motdemonstrationen saknade en enhetlig organisation, vilket Al-Qudsdemonstrationen hade. I Al-Qud inbjöds det rasister. I motdemonstrationen "bjöds" det inte in några rasister, eller godkändes några rasister eftersom det inte fanns någon enhetlig organisation att ge några sådana godkännanden.

Sedan verkar de rasistiska slagorden från motdemonstranter inte vara så omfattande, vad jag har läst mig till. Utan mer enstaka rötägg. Per Gudmundsson är ett sådant.

Anonym sa...

Det finns en motsättning (bland många) inom islam mellan araber och perser. Den har inget med över- eller underklass att göra, utan är bara vanlig xenofobi, alltså är den universell.

Hisbolla är den iranska imperialismens trupp på främmande mark, och defintivt mördare.

Inbördeskriget inom islam är inte så eftertraktat på svensk jord.

Omar sa...

Ejnermark,

Återigen, vi i Al-Quds har inte specifikt bjudit in nazister, utan vi har bjudit in ALLA som stöder våra paroller. INGEN rasism förekom i vår demo, INGEN nazism förekom. Det enda som förekom var hård kritik mot rasism och sionism. Läs mitt och Lasses tal. De enda rasisterna, de enda som använde våld, de enda som var aggressiva var motdemonstranterna.

Anonym sa...

Ropar Per Gudmundsson rasistiska slagord? Rätt svårt att tro. Kan man få höra dem?

Anonym sa...

Tack för "tipset" om Gudmundsson, hans utmärkta blogg ger en bra av demonstrationen. Trottarna har råkat hamna på rätt sida, ser jag. Det är ju inte var dag...

Sixten Andréasson sa...

"Hezbollah mördare" - är det verkligen din egen uppfattning, Kristoffer? Hur kan du då anse Hezbollah (och Hamas)) vara befrielserörelser att stödja?
Ja, Hezbollah har dödat, för att försvara sitt land, Libanon, måste de döda och såra soldaterna från Israel. Ja, också förrädare och spioner. Har du läst hur det var i Danmark och andra ockuperade länder i Europa?
Motståndsrörelsen i Afghanistan (talibaner) dödar varje dag ockupanter - med rätta! Hur ska landet annars bli kvitt dem? Rösta på Karzai?
Med din förmåga till analys (marxistisk?) kan de väl inte vara så svårt att se att i Iran pågår en bitter klasskamp. Där president Ahaminejad står på den fattigare folkmajoritetens sida och därför fick majoritetens stöd i valet.
Klasskamp behöver inte ske för att ett marxistiskt parti finns där. Religiös tro har hjälpt de undertryckta många gånger i historien. Cromwells ärorika revolution, de tyska böndernas uppror som dock sveks av Luther osv.

Anonym sa...

Ahaminejad (apan på farsi?) står på förtryckarreligionens sida mot folket. Hans våldsapparat plågar folket. Demonstrationerna är ett uttryck för frihetslängtan undan en islamistisk våldsstat, som försöker sprida sitt förtryck till angränsande stater. Klasskamp är ett namn och en tolkning som låser in intellektuellt, i Iran pågår ren frihetskamp, frihet från religion, samma kamp som utkämpats i Europa av folk som inte önskar påtvingade religiösa tolkningar av vardagslivet. Vi är med dem. Islamisterna är med regimen mot folket.

Santiago sa...

När religion blandas med politik blir det alltid fel. Man kan inte ha ett svartvitt synsätt där alla som motsätter sig Israelisk och amerikansk imperialism automatiskt blir gullungar trots att dom själva företräder en fundamentalistisk, kvinnofientlig reaktionär rörelse. Att sedan Israel sponsrat rörelser som Hamas för att underminera sekulära rörelser som PLO är ju naturligtvis en väl genomtänkt taktik.

Och sen får inte reaktionära rasistiska iranska monarkister tillåtas ta över demonstrationer mot den islamska republiken vilket tyvärr skedde den här gången.

Sixten andréasson sa...

Anonym 22 sept kl 22:

Så ni slåss för friheten, den stora friheten - die grosse Freiheit hette förr en del av Reeperbahn i Hamburg
För att uppnå detta för måste ni ha hjälp av USA och Israel, annars går det inte just nu att störta den folkvalde presidenten (63%) Ahaminejad. Alltså kan ni på sin höjd bidra genom landsförräderi.
Och som landsförädrare får ni (med eller utan shah)så mycket frihet som nu i grannlöandet Irak!

Anonym sa...

Sankt Jakob

Vad menas med att blanda religion och poltik? Ditt namn betyder ju som ovan.
Vilken av de heliga städerna med detta namn har du anknytning till?
Och vad menas "tyvärr" i din sista mening?

Anonym sa...

Irans folk lider under den reaktionära religiösa regimen, valet var riggat och resultatet dessutom falskt. Ahaminejads egentliga röstandel vet ingen, eftersom han sitter kvar genom våld. Frihet för Irans folk är t.ex. att kunna välja president, och slippa hatkandidater. USA och Israel lägger sig givetvis inte i, skälet till att USA tog Saddam ur trafik var nog kombinationen av att han satt på en avgörande mängd olja och samtidigt använde nervgas mot civilbefolkningen; de ansåg att en riktig maniac hamnat på fel ställe. Nu har han kommit rätt.
Reeperbahn har inget med saken att göra, vare sig frihet eller folkrätt. Shahens anhängare är få och har inget att hämta. Att de också avskyr prästregimens medeltida terror gör den varken mer eller mindre avskyvärd; den är helt enkelt grotesk ur demokratisk synpunkt.

Santiago sa...

Sankt Jakob

Vad menas med att blanda religion och poltik? Ditt namn betyder ju som ovan.
Vilken av de heliga städerna med detta namn har du anknytning till?
Och vad menas "tyvärr" i din sista mening?Well Santiago råkar faktiskt vara mitt andranamn samt namnet på den stad jag råkar vara född i. Det finns inga som helst religiösa undertoner med mitt val av signatur.

Och vad jag menar med "tyvärr" är att när rasistiska iranska monarkister tar över demonstrationer och gör sig till representanter för den exiliranska oppositionen så får det samma effekt som när Mohamed Omar och hans islamister gör sig till representanter för palestinarörelsen.

Det riskerar att få folk att vända både palestinierna och den iranska oppositionen ryggen. Tyvärr.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com