Sidor

måndag 26 oktober 2009

Jan Guillou var ingen spion

Jag har inte läst en enda bok av Jan Guillou, även om jag nu börjar vackla om att slå upp hans historiska romaner om Arn. Men hans populära spionromaner har aldrig motiverat min läsnerv, dock har han genom åren skrivit både utmärkta och mindre bra kolumner och artiklar - inte på tal om hans bidrag till IB-avslöjandet. Tydligen skall hans spionromaner uttrycka en ovilja gentemot Expressen, vilket alltså skall tydas som en del i ett personligt vendetta mellan Guillou och tidningen Expressen. Att avslöjandet om Guillou varande KGB-agent råkar hamna i Expressen är alltså inte någon tillfällighet.

Expressen är naturligtvis överlyckliga över att kunna utnyttja denna "nyhet" ett tag för att sälja ytterliga lösblaskor, och hova in pengar från en allmänhet som längtar bort från den trista gråa vardagen. Idag fungerar kvällstidningarna som eskapistiska verktyg för människan, som allt mer tappat sin kontakt med sig själv i en kapitalistisk alienation. Verkligheten är för hård, romantiken blir ens omedelbara räddning. Därav blir spiondramat klockren för en tidning som Expressen, och indirekt Aftonbladet som har Guillou som anställd skribent.

Men hur är det med analyserna av de faktiska uppgifterna? Fakta har rapporterats att Guillou har tagit emot pengar och skrivit under kvitto från en KGB-agent, och enligt egen uppgift fått vara med i ett "lojalitetstest" där Guillou skulle leverera en portfölj. Han skulle ha tagit emot pengarna på uppdrag att skriva en mindre text om ett svenskt parti (socialdemokraterna eller centern). Det är vad som kommit fram i de otaliga artiklarna. Högermuppar och Guillou-hatare gormar om landsförräderi, men är det en korrekt analys av saken? Guillou själv hävdar att det skulle handla om en naiv ungdomlig romantik om att journalistiskt avslöja KGB:s aktivitet här i Sverige. Guillous skall tydligen även ha nämnt KGB-kontakten i sin memoarbok som nyss kommit ut, vilket innebär att Guillou faktiskt var före Expressen med avslöjandet.

Den förre IB-agenten Gunnar Ekberg larmar om "landsförräderi" i Aftonbladet, samme man som själv var dubbelagent för en främmande makt - staten Israel. Ekberg agerade infiltratör i den svenska palestinarörelsen, och är skyldig till bland annat bombhot. Varför Aftonbladet över huvudtaget sneglar åt kufen Ekberg är oförståeligt. Är det någon personlighet som saknar all trovärdighet så är det herr Ekberg. Självfallet går det inte alls att påstå att Guillou gjort sig skyldig till landsförräderi, eftersom de enda fakta som presenterats är att Guillou skrivit korta politiska analyser, vilka inte går under brott som landsförräderi.

Men vad va då Guillous motiv bakom att hålla kontakt med KGB-agenten? Jag är bedd om att hålla med Ulf Bjereld att Guillous egna förklaring är den trovärdigaste av tolkningarna; nämligen att Guillou ville avslöja KGB-filialen i Sverige. Varför denna tolkning är trovärdig är inte bara för att det är den Guillou själv nämner som förklaring, utan främst eftersom det går i logisk linje med Guillous egna ideologiska övertygelse som en av landets maoister. De svenska maoisterna var inte pro-sovjetiska utan tvärtom utefter KKP:s linje starkt sovjetkritiska. Guillou hade alltså inga ideologiska anledningar att samarbeta med KGB, tvärtom hade han all anledning att inte göra det. Av ekonomiska skäl faller av det förra, så anledningen måste ha varit av en annan karaktär.

Så här i efterhand är det dock lätt att vara efterklok och yttra på tvivelaktiga moraliska ställningstaganden, men det är att falla på kontrafaktisk historieskrivning. En korrekt analys kan bara gå efter vad vi faktiskt, för tillfället, vet angående Guillous KGB-kontakt. Hittills så tyder det på att Guillou ville avslöja KGB-filialen, inte frivilligt samarbeta med den.


Uppdaterat 1: Mona Sahlin vill tydligen veta vad Guillou skrev om socialdemokraterna i uppdrag av KGB. Varför Sahlin vill veta är dock märkligt, för vilken betydelse skulle det vara vad en 22-årig journalist har gjort för politisk analys av partiet? Han hade uppenbarligen inte några hemligheter angående partiet.

Uppdaterat 2: Åsa Linderborg briljerar om att även hon försökts värvas av KGB, och skriver om de verkliga spionerna i dagens Sverige.


Bloggat: Annarkia, Röda Malmö, Svensson

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Gemensamt ursprung för FRA och IB, tusenpekpinnar skriver Kick-ass Deleuze & Guattari introduction!!!, Jinge skriver Svinvaccinet farligt enligt Aftonbladet?, Fredrik Jönsson skriver Ledande Sverigedemokrater i tingsrätten igen, cappuccinosocialist skriver Guest spot

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilka andra (förutom aftonbladets egna trotskist) har fått samma erbjudande? Dags att stiga fram? Eller huka och vänta på att det går över? (frågetecknen hopar sig ?,?,? :))

Hampus Eckerman sa...

Oh, det är flera. Även på Sydsvenskan har man uttalat sig om detta. För att inte tala om Lars Adaktussons kontakter med den amerikanska ambassaden. Och Siewert Öholms anknytning till Mossad.

Gott om folk som sammarbetat med utlandet.

Anonym sa...

Jag tänkte just på KGB-kontakter. Det har ju ett speciellt skimmer.

Anonym sa...

Tydligen var han spion, jobbade som dubbelspion åt Säpo, KGB och mot IB. Intressant.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com