Sidor

söndag 6 december 2009

Husmark Pehrsson visste redan i januari att cancersjuka tvingades söka heltidsarbete

Alliansfritt erbjuder flera källor som visar att högerregeringen länge varit fullt medveten om att cancersjuka tvingades söka heltidsarbete, men försökte ändå i radio och tidning låtsas om att man intet visste. Saxat från Alliansfritt:
"Den 13 april 2005 kommenterade Per Westerberg (m) alliansens nya socialförsäkringspolitik i Aftonbladet med att "Cancersjuka kan ibland må bra av att arbeta".

Den 5 juni 2008 klubbar samme Westerberg, nu som riksdagens talman under alliansregeringen, "En reformerad sjukskrivningsprocess för ökad återgång till arbete", som gör att människor, oberoende av sjukdom, måste gå till arbetsförmedlingen efter 180 sjukskrivningsdagar om de bedöms kunna ta något sorts hypotetiskt arbete på arbetsmarknaden. De borgerliga riksdagsledmöterna applåderar.

Den 2 december 2009 slår läkare larm om att de nya reglerna tvingar cancersjuka till arbetsförmedlingen, i DN Debattartikeln ”Svårt cancersjuka kvinnor tvingas söka heltidsarbete”. Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m) blir överraskad, och förstår inte alls hur det kan ha blivit på det sättet."
Husmark Perhrssons retoriska taktik har varit att spela dum, ty "både Arbetsgivarverket, LO-TCO Rättskydd samt Försäkringskassan själva protesterade mot Husmark Pehrssons felaktiga tolkning" av lagen som hon själv bidragit med och meddelade att hennes efterhands-tolkning, som skyddar de svårt sjuka, inte var möjlig då det skulle strida mot lagtexten.
– Antingen är ministern okunnig om den lag hon själv ansvarar för, eller så försökte hon sig på en bluff inför uppenbart fel publik. Vi var många som blev milt sagt förvånade, säger Susanna Kjällström, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd till tidningen.
Försäkringskassan meddelade till Husmark Pehrsson i januari att lagtexten innebar att även svårt sjuka människor tvingas ut i arbetsmarknaden efter 180 dagar. Och inte förrän nu när folk börjar på allvar kritisera lagen för omänsklighet försöker socialförsäkringsministern försvara sig och högerregeringens motiv till lagändringen. Syftet till lagändringen har hela tiden varit att kasta ut sjukt folk i arbetsmarknaden, människor som istället skall slippa arbeta och få vård och omsorg. Högern har alltid varit repressiv, och nu försöker den smita undan ansvar för att rädda ansiktet.Bloggat: Ett Hjärta Rött, Annarkia, SKP, Kulturbloggen,
Media: DN1

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

evaort sa...

Och ikväll (6 dec)på Agenda http://svt.se/2.101877/agenda?lid=20091206&lpos=SVT2_0000_sitelink&from=tabla sade hon igen att ingen remissinstans hade påpekat att det skulle bli så här med de långtidssjuka - en klar lögn, igen!

misterP sa...

Hejsan!

Jepp, nu vänder det. Nu är det dax att formera trupperna!

Valet måste vinnas nästa år.....

MVH
MP

blues sa...

Inget nytt under (den borgerliga) solen - att överheten ljuger ständigt och jämnt ingår väl i deras roll som duktiga, kunniga, pålästa och villiga kämpar för vår fina demokrati och (halverad) välfärd. Det värsta är att de, för eller senare, börjar själva tro på alla de lögner de spottar ut och gör saken ännu värre. Snacka om ökat politikerförakt, hycklare och att vända kappan efter (vinnande) vinden.

Jan Wiklund sa...

Uppriktigt sagt förstår jag inte hur man kan skylla den här omänskliga försäkringskassepolitiken på allianspartierna.

Vår goda vän Marita dog i cancer 2004 eller 2005. Två månader före sin död hotade Fk att dra in sjukpenningen eftersom de ansåg att hon skulle arbeta. Bara tack vare en mobilisering som hennes läkare stod för drogs hotet tillbaka.

Fk fick redan i samband med krisen i början av 90-talet order om att vara så snål som det över huvud taget var möjligt, och underkänna så många läkarintyg som de över huvud taget kunde med hjälp av sina köpta förtroendeläkare. Denna politik drevs hela tiden av regeringen Persson.

Man kan anklaga allianspartierna för att dra åt skruven ytterligare ett varv, visst. Men jävligt var det tidigare också.

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com