Sidor

söndag 31 maj 2009

Kristdemokrat misshandlade - ska högeralliansen ta avstånd från högerextremismen och kasta ut Göran Hägglund från regeringen?

För några dagar sedan blossade det upp en moralpanik hos diverse högerpositionerade bloggar och emotionella folkpartister. Hela havet stormade för att en folkpartist fått näsblod vid ett bråk med en vänsteraktivist. Då yrkade de självrättfärdiga predikanterna i folkpartiet att det var NMR:s fel att en arg folkpartist fick en snyting. Därför yrkade man i ytterliga led att ABF skulle utestänga NMR från sina lokaler. Guilt by association goes King Kong.

Högern gillar inte ABF. Vilket öppnar dörrar för pajaser att måla fantastiska associationslinjer i konspiratoriska försök att bekämpa det man inte tycker om. Det är förståeligt, men att media hakar på det infantila, det är något som inte bör vara förståeligt.

Nu till alla högerpajaser där ute i den svenska naturen; Eftersom yrkande restes om att utestänga NMR från ABF, så borde ju den misshandel som kristdemokraten utförde vid en F!-torgmöte leda till att Göran Hägglund och hans epigoner genast portas från regeringen. Så länge högeralliansen är tysta om detta och inte tar avstånd från högervåldet, så stödjer ju högeralliansen med Reinfeldt högervåldet.


PS: Det var min längsta rubrik någonsin.

Bloggat: Daniel Scythe , Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

torsdag 28 maj 2009

Folkpartistisk vulgärism

En moralpanik har kunnat bevittnas. Från folkpartiskt håll , och än alarmerande från den oberoende liberala Dagens Nyheter sammankopplas en diffus "misshandel" av en folkpartistisk valarbetare till det renommerade Nätverket mot rasism. Jag säger diffus, för att det inte framkommit vad som egentligen hade hänt på ett tillräckligt tillfredsställande sätt. Och, inte minst sagt, varför just Nätverket mot rasism som just nätverk/organisation skulle anses vara skyldig till denna enskilda händelse. För det första skedde händelsen innan NMR:s manifestation, och för det andra var det en händelse som inte var planerad av NMR eller utfördes spontant av NMR; utan helt enkelt var en enskild händelse.

Det sista är viktigt att poängtera. NMR har gått ut i ett pressmeddelande:
"Vi i NMR vill tydliggöra att incidenten inte skedde inom ramen för NMR:s arrangemang, vi tar således inget ansvar för det inträffade. Vår kamp mot högern består i ett tålmodigt och långsiktigt arbete för att bygga upp en massrörelse med förankring i förorternas bostadsområden, på arbetsplatser och i skolorna – inte i angrepp på folkpartistiska torgmötespolitiker."
Visst är det absurt att folkpartister på fullaste allvar försöker få NMR att framstå som en våldsorganisation, men också en våldsorganisation som siktar in sig på parlamentariska torgmötespolitiker.

Vad var det som egentligen hände i Skärholmen den 23 maj? NMR hade en lyckad och bra manifestation som rapporterade många besökare och utdelade flygblad. Men sedan skedde en incident innan NMR-manifestationen, som av folkpartisten Fredrik Malm beskrivs i en känslomässig iver att sammankoppla incidenten med NMR: "Några minuter efter att jag lämnat Skärholmen attackerades Folkpartiets valarbetare av Nätverk Mot Rasism.". För den som tror att Malm haft svårt med det svenska språket av misstag så kan den läsa Malms rubrik för blogginlägget, som lyder: "Nätverk för rasism misshandlade FP-valarbetare". Malm vill inte bara insinuera en koppling till NMR, utan infantilt skriva den på näsan, som om NMR som organisation någonsin skulle kunna tänka sig utföra en misshandel av valarbetare. Men som jag tidigare redogjort så har inte incidenten med NMR eller NMR:s manifestation i Skärholmen att göra.

Är det då inte adekvat att försöka utveckla själva incidenten, vad som i själva verket hände? DN skriver följande: "den 47-åriga valarbetaren blev misshandlad då han försökte stoppa en man som klottrade på en av partiets valaffischer. Då 47-åringen tog tag i mannens hand för att få honom att sluta dök en man i 20-årsåldern upp och gav valarbetaren ett knytnävsslag i ansiktet så att han fick näsblod och en lös tand". På socialism.nu rapporterade några att folkpartisten och en moderat agerat aggressivt och handgripligen attackerade mannen som klottrade. Även om detta inte är sant, så är de flesta reaktioner från folkpartister ensidiga och otillräckliga även ur Dagens Nyheters vinkel, som faktiskt beskriver att folkpartisten inte varit passiv i händelsen.

Det är svårt att obemärkt bevittna hur folkpartiets medlemmar har en tendens att känslomässigt låta sig styras i sina verklighetstolkningar. Ofta är det som en folkpartist låter sig förnedras i TV-soffor som varande samhällets moralstämpel. Ilskan inombords bubblar i sådana grader att folkpartister även har svårt att sitta still i soffan, med allt att döma har folkpartister det ganska svårt att leva med människor som har andra politiska övertygelser än vad en folkpartist har. Å andra sidan tror jag inte att de liberala folkpartisterna är ensamma om detta, utan det är inte heller ovanligt att liberaler utanför partiet även uttrycker sig känslomässigt när de konfronteras.

Som liberal har man dock en tradition med tolerans för andra åsikter, och det är detta som bjuder in det tragikomiska elementet i det svenska folkpartiska spektaklet. Dagens liberaler är snarare gårdagens radikalkonservativa, som i sin vulgära retorik kritiserar det moderna ("flum" osv.) och hyllar styrka, ledning och ordning (skolan, osv.). Liberalerna metamorfosas till anti-liberaler.

Gulan Avci klagar exempelvis på sin blogg över att "vänsterextremister" hittills låtits "vara ifred" och yrkar på att de skall "bekämpas med kraft". Avci var också den folkpartist som för ett tag sedan blev ilsken på Josefsson för att hon inte fick tillräcklig tid att prata i programmet Debatt.

Jag har inget emot att folk blir känslomässiga, arga eller ilskna. Jag tycker tvärtom att det är ett tecken på sundhet. Men en del av folkpartisterna är inte känslomässiga på ett sunt sett, som ett tecken på att lufta orättvisor, utan tycks snarare handla om innehållslös politisk retorik.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Gängen i nordöstra Göteborg, Björn Nilsson skriver Om Uppsalakravallerna 1943 och annat intressant, Haninge skriver Nu ska alla få osäkra anställningar, acidtrunk skriver Jinge visar rövhålet, Jinge skriver Kvinnomordet i Linköping har paralleller till dubbelmord?, Baskien Information skriver ETA uttalar sig i Gara och nyheter

fredag 22 maj 2009

Yttrandefrihet versus hets mot folkgrupp

Man kan ju fråga sig varför man som antinazist och antirasist skall bry sig om rasisters och nazisters yttrandefrihet. Varför bry sig, och ännu mer; varför kämpa för dessa individers rättigheter? Klarar de inte av det själva, det är ju trots allt endast de som drabbas, så varför skall jag som aktiv antirasist lägga ner energi och tid åt att försvara rasister? Det är ju ändå två borgerliga grupper som bekämpar varandra (staten vs. rasisterna).

Kruxet ligger i att vi lever i instabila samhällen med ekonomiska och sociala klassklyftor. I sådana samhällen kommer det alltid finna utrymme för irrationella strömningar, ty människan sträcker sig alltid efter en lösning till sina smärtor och problem, hur desperat den än kan tyckas vara. Och då måste samhället klistra och lappa på sin krackelerande struktur, ty sina inneboende motsättningar kan den inte laga förutan att själv metamorfosas i sin essens. Därför kommer den liberala demokratin med sina medborgerliga fri- & rättigheter att blott vara temporär om den inte står fast vid sina formella medborgerliga fri- & rättigheter. Tyvärr kan vi inte av avanstående förklaring förlita oss på det liberala samhället i sig att beskydda våra formella fri- & rättigheter, utan denna historiska landvinning om ändå formell måste kontinuerligt försvaras av oss medborgare själva.

Varje sorts inskränkning i våra generella, och formella, fri- & rättigheter är steg bort från vårt mål om reella friheter och rättigheter bortom kapitalets bojor. Har vi inte den formella rättigheten att verka minskas möjligheterna väsentligt för medborgarna att organisera och uttrycka sig. Därför borde man, som antirasist även kunna resonera att rasister, som medborgare, har rätt att yttra sig fritt. Att ta steget till att juridiskt förbjuda yttranden är och förblir ett kvalitativt och moraliskt steg för ett formellt demokratiskt samhälle.

Sedan kan man fråga sig hur långt rätten till frihet sträcker sig. Man kan som Dagens Nyheter på ett effektivt sätt förklara att rätt till frihet inte betyder att man måste bjuda in vilka röster som helst till sina debattmöten:
"Det är inte heller en självklarhet att personer med rasistiska åsikter ska ges utrymme att sprida sina idéer på svenska universitet."
Däremot borde det vara en självklarhet att inte sättas i fängelse eller böta för sina åsikter, oavsett graden av obehaglighet inbäddat i åsikten. Men universitet borde också självklart kunna få bjuda in vilka personer de vill. Även om jag till fullo håller med om att man inte kan debattera med rasister p.g.a. dess irrationella argumentation, så måste universitet eller högskolor kunna bjuda in personer i studiesyfte. Värre vore om någon grupp på universitetet bjöd in en rasistisk ledare för att hålla massmöten för likasinnade, men det är väl ändå inte vad detta handlar om?

Likaså håller jag med Åsa Linderborg när hon står upp för att en lärare måste kunna få vara medlem i sverigedemokraterna: "outhärdlig är tanken att ­leva i ett samhälle där man kickar folk för att de har fel partibok". Och när hon står upp för förintelseförnekaren David Irvings rätt att yttra sig fritt: "jag gärna hade åhört en paneldiskussion på temat ”sanning” med David Irving på den stundande litteraturfestivalen i Lillehammer". För visst är det så som Åsa Linderborg skriver, att dagens borgerlighet allt mer rör sig till att successivt avskaffa sin allra mest hyllade frihet - yttrandefriheten: "Liberalerna ylar om yttrandefrihet i samma stund som de skär tungan av den: Håll med eller håll käft! Samtidigt frågar de sig förvånat varför samhällsdebatten nuförtiden är så lam."


Media: DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: Baskien Information skriver Organisation inför EU-valet bannlyst och fångnytt, Jinge skriver Piraternas enorma medieframgångar, Anders_S skriver Polska Arbetarpartiet i EU-valskampanj, herman skriver Intervju: Pridefestival i blåsväder, Bo Myre skriver Inbjudan: Arrangera Anarchopride!, Kaj Raving skriver Vänsterpartiets valupptakt

tisdag 19 maj 2009

Eliten, en klass för sig?

Det märks att den svenska borgerligheten blivit djärvare. Det går inte en dag utan att man möter nyheten om nästa trick och hugg från högerregeringens ideologiska korståg genom välfärdens trygghetsnät och normer. Än folkets ägda Apotek, än de arbetslösas trygghet, än skattelättnader för befolkningens rikaste och skattehöjning för våra äldre. Och som från en svart himmel får vi nu förslag om att vår skola inte skall vara för alla längre - utan för att producera elitgrupper av supermänniskor. Elitmänniskor som i framtiden, sägs det, skall vara bra för landet i den globala utslagningen.

Är det inte typiskt borgerligt? Att vilja separera människor i grupper (betänk klassförsvaret!), och att vilja skydda plugg/elit-individerna från oss andra vanliga medborgare, ty "eliten är av en annan ras" som en känd tysk myntade för några årtionden sedan. Eliten skall inte besudlas och nedsmutsas av simpla människor, skall inte bry sig om hur vi andra medmänniskor lever och tänker. De skall blott lägga energi på matematiska problem, i stunder av begrundan endast riskera titta över sin egen axel och bevittna ännu ett geni - inga problem, alla lika i grupp.

Så utökar borgerligheten ett samhälles redan splittrat folk. Som gottegrisar som blivit frisläppta i en lösgodisfabrik går de loss på fenomen som gemenskap och solidaritet. Eleverna skall inte få kontakt med andra elever. Arbetarna skall inte få kontakt med andra arbetare. Och, allra minst elitelever och kapitalister, för de är av en annan ras och är av ödet bestämda att leda oss.

Så oerhört, ålderdomligt och tragikomiskt.

Det finns dock inte enbart borgerliga karaktärer som finner det borgerliga förslaget som en bra idé. Björn Nilsson tycker att det krävs en bluffradikal från ett politisk vänsterhåll att kritisera särskiljande miljöer för "duktiga" elever. Nilsson tycker det orättvist att jobbiga elever kan ta överhand i klassrummet, och det kan väl tyckas, men hur relevant är det egentligen till särskiljande miljöer beroende på hur "duktig" eller "begåvad" eleven anses vara. En skola skall tillgodose alla elever, skall öka, stimulera och väcka elevens kunskapsförmåga. Man kan ju fråga sig alltså hur radikalt det kan tyckas med att skolans resurser skall fokusera på elever som redan nått skolans mål? Det är dessutom en pedagogisk verklighet att elevens inspiration delvis kommer ifrån interaktion med människor som faktiskt sätter ribban högre än vad man själv skulle våga sätta på sig själv, vare sig det skulle vara läraren eller klasskamrat.

En av skolans viktigaste uppgifter är att fostra medborgare. Hur bra medborgare blir då människor om de får lära sig att grupperas, att helt enkelt inte lära sig gemenskap och erfarenhet från andra än sig själv. Det handlar slutligen inte om att tränga tillbaka individer, tvärtom handlar det om att ge individerna möjlighet att utvecklas, inte att ge vissa individer fokus för utveckling. Skolans problem idag är inte gemenskapen utan resurserna.


Bloggat: Hyena, SKP, Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: andread0ria skriver För god för att bry sig?, kvinnopolitisktforum skriver Dolly Parton visar vägen, Jinge skriver Kreationisternas mardröm, Anders_S skriver Juristerna slåss om juridiken - men nog är domaren jävig

lördag 16 maj 2009

Kapitalismen undergräver den politiska demokratin

Termen demokrati är diffus i sin relativitet, men om vi pratar i termen demokrati som en politisk demokrati där rättsamhället skall garantera medborgarens fri- & rättigheter, inkluderat medborgarens rätt och frihet att avgöra de politiska ledarna, så har vi i alla fall utstakat vad jag menar med politisk demokrati i detta blogginlägg.

Det är ingen nyhet att det blivit allt vanligare med diverse högermän som i politisk debatt försökt argumentera en koppling mellan det kapitalistiska produktionsförhållandet och den politik-demokratiska utvecklingen. Politik-demokratin har vi annars bevittnat i kölvattnet av välfärdsstatens uppväxt, som även den försöks betäckas av kapitalismens metafysiska osynliga hand. Denna okunniga apologet-höger bottnar i en atomistisk utveckling av samhället där vi som medborgare frikopplas från vårt förflutna och tappar vår historiska medvetenhet. Då är det inte märkligt att kunskapen om betydelsen av arbetarklassens klasskamp försvunnit och metamorfosats till en metafysik där ekonomer, och enskilda, får agera det idealistiska prästerskap som format vår verklighet. Idealism föds ur okunskap.

I kapitalismen är det alltid kapitalismen som får gå före. Det kan vi idag allt mer se när skiv- & filmbolagen genom sina enorma kapitaltillgångar utnyttjar samhällens rättssystem för att inskränka på medborgarnas demokratiska fri- och rättigheter. Det är inte något ovanligt, skiv- & filmbolagen är inte några märkliga företeelser ty sådan är kapitalismen. Så länge kapitalisterna är diktatorer över samhällets ekonomi kommer de vara ett bestående hot mot den politiska demokratin. Med kapitalet i hand lobbar och konkurrerar de ut sina motståndare och har i praktiken redan undergrävt fundamenten för en reell politisk demokrati. Vi kan inte, med heder i behåll, prata om någon befintlig reell politisk demokrati i dagens Sverige, eller EU. Demokratin kan endast bli reell och bestående när ekonomin även är demokratisk, bara då står ekonomin på medborgarnas sida.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: admin skriver nästa hus., Anders_S skriver Gruvarbetarna i Norrbotten sa nej till lönesänkningsavtal, Jinge skriver Hoppas att Malena Ernman vinner

söndag 10 maj 2009

Malm svarar Wijk

Nu svarar Malm på Wijks kritik:
"Jag har aldrig utpekat Erik Wijk som islamofob men det är ofrånkomligt att han förnekar folkmordet på de bosniska muslimerna och ursäktar den serbiska fascimen."
Det är inga försiktiga anklagelser, och det är samma mantra från Malms sida: Malm har minsann inte stämplat någon för att vara islamofob. Frågan är om man verkligen kan vara så ensidig? Och har verkligen Wijk ursäktat "den serbiska fascismen"? Nej, Wijk har inte ursäktat någon "serbisk fascism", som tidigare sagts har Wijk försökt nyansera en ensidighet från en krigspropaganda.

Wijks kritik av Malms förenklade beskrivningar håller sig alltså, eftersom Malm blott klarar av att upprepa sig. Det enda Malm har att komma med, som jag kan se det, är det att Wijk ifrågasatt ett fotos riktighet som annars brukar vara en vanlig företeelse för apologetik av serbiska övergrepp. Men Wijk har inte förnekat de övergrepp som skedde i lägret som finns på fotot. Associationen fallerar.


Bloggat: Svensson
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: Tuss skriver Stäng Vidarkliniken!, Jinge skriver Svininfluensan är mediehysteri?, Björn Nilsson skriver Kuppförsök i Venezuela?, andread0ria skriver Inte i mitt namn, Arbetsförnedringen!, Anders_S skriver Erik Wijks kritik av Andreas Malm och “Hatet mot muslimer”

lördag 9 maj 2009

Erik Wijk kritiserar Andreas Malms senaste bok om islamofobi

På något sätt klarar den svenska vänstern bättre av att kritisera den svenska vänstern på ett kvalitativt och seriöst sätt. När diverse högerdebattörer och skribenter tar till sig att kritisera landar det alltid i en förenklad och dammig Kalla Krigspropaganda. Man hör avgrundsekot skalla: "Vänstern är död!". Då är det aldrig den intellektuella vägen som tas, med resonemang och reflektion om innehållet, utan istället meningslösa personhopp och hjärndöda associationer.

Men vänstern är inte död. Den var det inte för 200 år sedan, inte för 100 år sedan, inte för 20 år sedan, och heller inte idag och imorgon. Trots den infantila högerns ständiga historiska försök att förklara sin politiska fiendes död och begravning. Människans ständiga behov av frihet manifesteras i dess överlevnad.

Erik Wijk går in på djupet, drar upp innehållet och analyserar det. När han kritiserar Andreas Malm är det inte utifrån en ryggmärgsreflex som aktiveras vid begreppet islamofobi, som så många av Andreas Malms kritiker vars enda nöje i livet verkar vara att stoppa ner sina långa strutshalsar i sanden. Vad Wijk kritiserar Malm för behandlar ämnet Jugoslavienkriget och den svenska debatte, där Malm kritiserar Wijk för att ha tagit ställning för Serbien i inbördeskriget mot Bosnienmuslimerna. Har man läst Wijks böcker är det dock svårt att finna någon sådan ensidig förklaring, och det är också detta Wijk påpekar:
"Malm har bara läst ett par av mina artiklar och i de fall mina motfrågor var relativt proserbiska plockar Malm upp dem, redan hans urval är alltså missvisande. Men han behandlar dem därtill lögnaktigt. Jag har i mitt skrivande kunnat konstatera att den berömda bilden från ett serbiskt koncentrationsläger var arrangerad - på det viset att kamerateamet gick in i ett taggtrådsomgärdat förrådsutrymme för att ta bilden - utan att för den skull förneka den brutalitet och de övergrepp som förekom i lägret. Då gör Malm två saker: han säger att jag med detta upprepar "den lögn som blivit själva symbolen för Balkanrevisionismen" och han kopplar direkt till Ratko Mladic, den störste serbiske bödeln, som avfärdat bilderna som amerikansk propaganda. Förvrängning av sakfrågan och klassisk guilt-by-association."
Ty Wijk varken förnekar eller förminskar det faktiska serbiska övergreppet i kriget, det han gör är att försöka nyansiera bilden och avslöja en ytlig massmedial bild som lägger hela skulden på Serbien. Alla parter var delaktiga i kriget och utförde grymheter, det är detta Wijk försökt belysa med sina böcker och artiklar i ämnet, inte att agera "proserb", försvara Serbien eller ta ställning för Serbien i konflikten, som högerdebattören Dick Erixon infantilt påstår i ett desperat försök att måla upp en kritik mot vänstern som helhet (antingen tokig "islamofob" eller tokig "proserb"). Högern verkar sannerligen ha tappat fotfästet i intellektuell hederlighet och kvalitativ kritik.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: Anders_S skriver Ökande valdeltagande i EU-valet, Jinge skriver EU-valet ett frågetecken för PP, slutstadium skriver Om Hitlers folkstat, totalavloning skriver Total Avlöning 8/5/09 Inte ens skolmat., andread0ria skriver Låt dem äta köttben!, jesper skriver Ett slakt inlägg i debatten om sexköpslagen

onsdag 6 maj 2009

1:a Maj och Dödsmetal

Så nu (några dagar efter) skriver jag lite om årets 1:a Maj i Hagfors, en liten stad bland norra Värmlands skogar och berg.

På forumet socialism.nu var det några RKU:are som frågade mig varför jag inte skulle gå i något progressivt 1:a Maj tåg, utan gå i ett tåg ordnat av Socialdemokraterna och Fackföreningarna. Svaret blir tyvärr att det inte finns något mer progressivt tåg än just detta i det röda Hagfors. Varför kommunens många vänsterpartister uteblir 1:a Maj, från tåg och möte, är ett tragiskt mysterium. Antagligen har de blivit tagna av den samtida vänstersjukan, som förvandlat höga röster och aktivistarbete till tysta röster och passivt ojande.

I alla fall, årets 1:a majtåg var inte lika stort som ifjol, men desto fler personer som stod bredvid utefter gatorna och tittade på, och som sedan var med och lyssnade på tal och underhållning vid Blinkenbergsparken. Jag vet inte varför folk inte tog steget och följde med i tåget, antagligen kanske bortskrämda av att Socialdemokraterna alltid skall ta äran för allt. Vi lever ju trots allt i tider då kritiken mot Socialdemokraterna från arbetarhåll allt mer ökar dag för dag.

Tidningarna rapporterade att det var ungefär 150 i demonstrationståget och 300 som lyssnade på talen i parken. Inräknat alla folk som gått ut och tittade på demonstrationståget var det mycket mer folk, troligtvis 400-500 personer, kanske mer. För när det gäller Hagfors så är inte folk ute i onödan. Och siffran på hur många som var i parken var också underdriven. Trenden är i alla fall att antalet deltagare kraftigt ökat sedan borgarkräken kom till makten.

Min anledning till varför jag gick med i demonstrationståget var för att visa min solidaritet till arbetarna och trasproletariatet. Det behövs verkligen idag då kapitalismen krisar och lägger notan på arbetarklassen.

Men återigen, varför denna undermåliga underhållning? Visst jag gillar personligen Black & Deathmetal, men varför sätta upp ett lokalt ungdomsband som troligtvis aldrig satt sin fot på en scen förut att spela före talarna? Varför inte börja med talen, och sedan avsluta med underhållning? Och varför inte välja underhållning till alla åldrar, med tanke på att pensionärerna redan i förväg satt sig på bänkarna framför scenen utan den minsta tanke på att ett skränigt ungdomsband skulle börja spela dödsmetal med för hög volym. Skulle inte förvåna mig om inte hälften av den publiken blev hörselskadade.

Tidigare år: 2008, 2007

Bloggat: Svensson, Björn Nilsson, Kim Müller,
Media: VF, NWT
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,
Pingat på intressant

Från Konfliktportalen.se: autonomak skriver Klassfiendens vara eller icke vara…, jesper skriver Streck i debatten (bildningsdebatten), 1915 skriver Nyhetstips #1, Anders_S skriver Ingen borgfred - öka istället kritiken, Björn Nilsson skriver Vart tog revisionisterna vägen?, MJE skriver Stalingrad - skuggor som förföljer oss
 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com