Sidor

onsdag 20 januari 2010

Högerns nyspråk

Den politiska högerns retorik går nu för tiden ut på att vända språket upp och ned, ut och in och härs och tvärs. Förr kunde man i alla fall i viss utsträckning lita på att högerpolitiker pratade samma språk som andra människor, men idag tycks dess ledare och apologeter enbart vara vända till det orwellska nyspråkets hägrande metod.

Högerregeringens sjukförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson försöker skyla sin dödgrävarpolitik med att kontra oppositionens kritik. Som en god nyspråksretoriker är ju allt egentligen Ohlys fel. Är det inte Ohlys fel, så är det socialdemokraternas som övergivit sina ”ansatser till nytänkande” (vilket på normalt språk betyder avveckling av välfärdsdemokratin) p.g.a. Ohlys ”återställarpolitik” (vilket på normalt språk betyder välfärdspolitik).

Men visst kan man förstå Pehrssons bitterhet över att socialdemokraterna stannar upp i sin metamorfos till ett rent högerparti. Problemet uppstår dock när politiker som Pehrsson döljer vad hon menar med dubiösa ordval. Det är ett tecken på att arrogansen hos våra högerpolitiker lett till en ohederlighet gentemot medborgarna.


Media: AB1, AB2, DN
Bloggat: Peter Andersson, Kulturbloggen

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com