Sidor

fredag 29 januari 2010

SVT:s Debatt sämre än vanligt


Jag och min flickvän tittade på Debatt igår med anledning av mannen som inte fick ha kvar sin anställning på en förskola, han hade en mössa på en Facebookbild som föräldrarna inte gillade. Detta var ett viktigt diskussionsämne som handlade om personlig integritet, men framförallt en demokratifråga om individuella fri- och rättigheter. I den debatten förekom det två läger; det lägret som värnade om människans rätt att inte avskedas p.g.a. sitt utseende, och det lägret som tyckte tvärtom.

Det senare lägret bestod enbart av den nyttiga idioten EvaEmma Andersson, som tydligen är en "bloggredaktör". Hon har i alla fall en blogg på Nyheter 24, som dock inte handlar om nyheter utan mer om henne själv. Hennes argument gick ut på att vi skall sluta vara naiva, och istället ta ansvar för hur vi porträtterar oss (exempelvis på nätet). Utan självreflektion landade hon i en lakoniskt loop där hon menade att det var självklart att arbetsgivaren hade rätt att bestämma vilken som passade på hans/hennes företag.

Men vart är den kritiska analysen? Bara för att vi lever i ett ekonomiskt system där arbetsgivaren är den upplyste despoten, måste det vara så? Nej, naturligtvis inte. Och så har arbetarrörelsen i hundra år kämpat för ökade friheter och rättigheter för människan. Bättre arbetsmiljö, mindre arbetstimmar per dag och tryggare anställningsskydd. Arbetsgivarens despoti är inte självklar även om det kapitalistiska systemet förutsätter den. Men EvaEmma ser verklighetens dystopi som den är - kapitalisten är Gud - och så måste det ju vara... ty så är det... vem månne är den naive?

Programledaren borde ha snäst av hennes eviga loop av upprepande argument som hon inte lyckades utveckla till en diskussion, då hade kanske någon kunnat sätta hennes apologetik på plats. Men det hade kanske varit för mycket att hoppas på. Vi verkar vara allt mer rädda för konflikter idag, vilket bara gynnar de som faktiskt vågar höja rösten och synas - tyvärr oftast reaktionära moraltanter.

Den andra debatten i programmet om män som köper sex visade på en ännu sämre debatt än vanligt. På något sätt lyckades de helt köra över det faktum att det existerar kvinnor som köper sex, och att det finns män som är prostituerade. "Debatten" bestod dock av ett antal likadana åsiktsmegafoner som sjöng lovsånger om vår sexköpslag och inte fick bemöta några motargument alls. Det var en av de sämsta debatterna jag vittnat, och det var rejält pinsamt. Det pinsammaste var dock när pajasen Kishti Tomita skrek och viftade armarna i någon minut.

SVT-debatt har fått mycket skit de senaste åren. Så frågan är varför inte programmet utvecklas till något bättre, utan istället verkar degraderas till det sämre?

Se programmet på SVT-Play.


Bloggat: Projo, Svensson

Media: AB1, AB2

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Kaj Raving skriver Samma gamla högerpolitik bakom bluffretoriken, salkavalka skriver KLASS ELLER IDENTITET? ARENADEBATT VIA DAGENS KONFLIKT

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com