Sidor

tisdag 9 februari 2010

Död och misär i Afghanistan


Det är glädjande att svenska folket visar motvilja gentemot vår krigföring i Afghanistan:
"I en Synovatemätning i slutet av oktober var 37 procent emot ett svenskt deltagande, 34 procent för och 27 procent osäkra.

I en Sifomätning för Riksdag & Departement i december var de osäkra färre, men motståndet i gengäld större. 59 procent var emot svenskt deltagande i Afghanistan, bara 32 procent var för."
Opinionen sviker krigshetsarna även i Storbritannien, Tyskland och USA.

Det folkrättsvidriga kriget har varken lett till ökad säkerhet eller välstånd, utan har istället handlat om hur USA/NATO bombat civilbefolkning och infrastruktur. Det har också handlat om att västvärlden med USA i spetsen säkrat sitt imperialistiska intresse i Afghanistan, ty Afghanistan råkar vara ett fattigt och outvecklat land späckat med naturtillgångar och ett strategiskt läge. Istället för uppbyggnad och diplomati har vår västerländska närvaro prioriterat bomber. Det viktiga handlar trots allt om militär närvaro. Tre gånger mer av våra skattepengar går till att kriga än vad som går till den civila hjälpen. I år har krigshetsarna i regeringen spenderat över 1 139 000 000 kronor för att kriga i Afghanistan i NATO-ledd trupp.

Det uppmanades att vi skulle "stödja soldaterna" som är en kopiering av USA:s krigspropaganda "support our troops". I USA är denna paroll en orwellskt term eftersom det inte handlar om att stödja soldaterna, utan om att stödja en fortsättning av kriget - en fortsättning av lemlästningen och dödandet av soldaterna. Ett ärligt stöd till soldaterna hade varit att försöka få ett slut på kriget, och få hem dem vid liv istället för i svarta liksäckar.

I Sverige förhåller det sig smärre annorlunda i och med att soldaterna inte blir tvingade att "tjänstgöra" för ockupationen av Afghanistan, utan får frivilligt välja. Det innebär att det inte är som i USA att en fattig arbetarklass blir tvungna att tjäna en imperialistisk och militär supermakt om man är listad i militären. De svenska soldaterna är helt enkelt inte några vanliga soldater, utan legosoldater. Unga svenskar som längtar efter äventyr, eller blivit duperade av den amerikanska krigspropagandan där krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka.

En viktig del av krigspropagandan har just varit den påstådda anledningen att invasionen och ockupationen skulle handla om att upprätta en "en stabil, demokratisk afghansk centralregering". Enligt den amerikanska författaren och fotografen Ann Jones har denna vision allt mer försvunnit i landet efter att ha besökt det och mött befolkningen. Hon säger:
"De flesta afghaner tror numera att det bara var fagert tal för att dölja de verkliga målen: permanenta baser och ockupation" [Källa: Afghanistan.nu nr3-09]
Och här i Sverige besökte kronprinsessan Victoria och hennes fästman Daniel Westling den svenska styrkan i Afghanistan. Det var ett besök som blandar in kungahuset i en pågående politisk debatt om vår militära närvaro i landet, och som sådan kan besöket faktiskt strida mot grundlagen som förhindrar kungahuset att blanda sig i politiken. Så ser vi ändå kungamakten beblanda sig med våra borgerliga krigspartier, som i dunkel vänder den svenska fredliga utrikespolitiken upp och ned - från alliansfrihet och neutralitet till krigsallians med NATO.

De som har det yttersta ansvaret för de två svenska soldaternas liv (Gunnar Andersson och Johan Palmlöv) och den afghanska tolken är våra riksdagspartier som röstade för krigföring i Afghanistan. Det var bara Vänsterpartiet som röstade emot, och det bekräftar att det enda riksdagsparti vi har idag som strävar efter fred och svensk alliansfrihet är Vänsterpartiet. Alla dessa riksdagspolitiker som röstade för krig är de som ansvarar för den död och misär som pågår, det var de som uppmanade svenskar att åka till Afghanistan och offra sina och andras liv.


(Ett barn som dödats av flygbombning i västra Afghanistan)


Media:SvD SvD2 DN DN2 BLT AB AB2 Sydsv Sydsv2
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman


Pingat på Intressant

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com