Sidor

måndag 15 februari 2010

Förtrycket i Iran blottat och polisvåld i Sverige


Vad gäller Irans nuvarande position gäller det att inte göra det allt för svårt för sig, ty det är enkelt att hamna i ett isolerat hörn med ett ensidigt fokus. Från ett antiimperialistiskt perspektiv har en (liten) del av vänstern resignerat till en apologetik av teokratin i Iran. Antingen ifrågasätter man eller förminskar de folkliga protesterna i Iran, utifrån ett snävt perspektiv där USA:s imperialistiska hot är det enda man skall och bör uppmärksamma. Vissa har till och med upprepat den teokratiska propagandan att det folkliga upproret är orkestrerat av utländska agenter. En propaganda som ledde till politiska avrättningar för inte så länge sedan.

Att förstå imperialismens verkningar gentemot länder som Iran kräver dock inte att man ska bli blind för Irans protesterande arbetar- och medelklass. En kamp mot imperialism blir inte mindre bara för att man ger sin solidaritet till ett lands folk. Men denna blinda antiimperialism är typisk för den gamla, maoistiska, vänstern. Där all analys som inte var ensidig stämplades som "trotskistisk". Ett stöd till ett land eller rörelse betydde frånvaro av reflektion (och därmed kritik).

I samband med årets nationalfirande i Iran får vi återigen exempel på teokratins förtryck av sitt eget folk.Det är som Ali Esbati lakoniskt förklarar: "Protesterna som satt Irans politiska system i gungning kommer underifrån". Dessutom skall den iranske oppositionsledaren Mehdi Karroubis son Ali ha blivit utsatt av tortyr efter att ha deltagit i protester under nationalfirandet. Det är dock glädjande att se hur en förkrossande majoritet av dagens vänster ger sin öppna solidaritet till Irans folk, samtidigt som den behåller sin aktiva kritik mot västvärldens hotande imperialism.

Här i Sverige utfördes solidariska demonstrationer och manifestationer, däribland 500 personer vid Irans ambassad i Stockholm som arrangerades av en rad vänsterorganisationer däribland Unga Kommunister, Irans Arbetarkomunistiska Parti, Arbetarmakt, Revolution och Rättvisepartiet Socialisterna. I media rapporteras manifestationen vid ambassaden som våldsam. Deltagare rapporterar dock om övervåld från polisen när de försökte förhindra folk att ställa sig vid ambassaden:
"- Då jag fått pepparspray i ögonen och vände mig med ryggen mot poliserna fick jag fem batongslag mot huvudet och axlarna."
Batongslagen mot huvudet ledde till hjärnskakning, och han kräktes sedan i häktet. Polisen försökte sedan pressa honom att erkänna uppmaning till våld, och att ha kastat en iskoka mot en polis huvud. På det sättet hoppades polisen flytta fokuset bort från sitt eget övervåld till demonstranterna, och när man läser Dagens Nyheters rapportering verkar de ha lyckats. Ett par andra demonstranter blev så svårt misshandlade av polisen att de fick uppsöka sjukhus, däribland Parisa som fick sin arm sönderslagen när hon låg försvarslös på marken. Det är dock inte första gången Stockholmspolisen gjort sig kända för övertramp, det var inte länge sedan Jesper Nilsson avslöjade hur han trakasserats och hotats av två civilpoliser.Pingat på intressant
Media: DN, SvD
Bloggat: REVO1, REVO2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Bilden från:

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Ursäkta, men var det möjligen närvaro av de där otäcka och aggressiva monarkisterna också? Det kanske kan förklara en del.

Vad säger de iranska maoisterna då?

L. O. Kristoffer Ejnermark sa...

Björn:

Trodde som du först att det var monarkisterna som återigen härjade. Men var jag läst så var det Irans arbetarkommunistiska parti som dominerade, det är deras YouTubefilm som jag har i inlägget.

PS: Skulle vara intressant att läsa vad maoisterna i Iran tycker om de folkliga protesterna. Gissar att de inte är lika ensidiga som vissa här i Sverige.

Omar sa...

Men de flesta iranier stöder Ahmadinejad: http://antisionistiskanyheter.blogspot.com/2010/02/de-flesta-iranier-har-fortroende-for.html

Björn Nilsson sa...

Finns det möjliga källkritiska problem med dessa "Arbetarkommunister" och vad de säger? Jag undrar om de reagerade mot monarkisternas excesser på al-Qudsdagen i Stockholm? Det är därifrån jag fick mina närmare intryck av dessa figurer.

Källkritisk kan man också vara vad det gäller det här långa uttalandet (som jag knappt orkat läsa) som uppges komma från ett maoistiskt parti i Iran. Finns hos den garanterat icke-trotskistiska bloggkollegan Röda Verb. http://rodaverb.blogspot.com/2010/02/uttalande-fran-iranska-maoister.html

Om det här kommer från folk som verkligen finns i Iran, och om gruppen ryms i en telefonkiosk eller inte, framgår inte.

Anonym sa...

Det är mycket negativ propaganda mot Iran. Jag, som en svensk, tycker att vi utomstående bör ha en mer balanserad förståelse av situationen. Den här artikeln på en blogg fick mig att tänka om: http://kulturkritikern.blogspot.com/2010/02/det-iranska-folket-tagar-for-fortsatt.html

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com