Sidor

onsdag 10 februari 2010

Ikea vägrar förhandla med sina arbetare

"- Vi tänker inte komma ut förrän vi får träffa företagsledningen", säger William Audemar, en av ockupanterna, till TT.
Den konflikt som uppblossat i Frankrike orsakades av att Ikeas företagsledning vägrar förhandla om generell lönelyft. Företagsledningen vill istället hålla lönerna nere genom att rikta in sig på individuella löner, en ny metod som företagsledare och arbetsgivare använder för underminera arbetarnas organisering.

Det är ett tecken i en tid som domineras av näringslivet, och arbetarrörelsen på defensiven. Därför är det särskilt glädjande att glöden hos arbetarna fortfarande är vid liv i Frankrike, och därmed förtjänar de allt stöd de kan få. Arbetarna började strejken i lördags, och i måndags började de anställda ockupera lokaler på huvudkontoret.


Bloggat: Svensson
Media: DN

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Från Konfliktportalen.se: Frances Tuuloskorpi skriver Ut ur dimman – avtalsrörelse och sammanhållning, Johan Frick skriver Bara dårar vänder ryggen åt parlamentet, Anders_S skriver Om att länka till tidningar och få fler läsare på bloggen, loaderrorready skriver Ekosocialister förena er!, vsfstockholm skriver Karl Marx: Arbete, Värde och Kris, Mathias skriver Modern fascism: Högern som hybrid

Inga kommentarer:

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com