Sidor

måndag 15 februari 2010

Konsten att vara efterklok


Det blev ingen global influensakatastrof. Miljontals vaccindosor spreds, skolor stängdes och tvål och sprit såldes i mängder. Nu försöker Aftonbladet att surfa på tvivelvågen, den där vågen som representerades för några månader av allehanda konspirationsnötter. Kan det ha varit ett falskt alarm orkestrerat av läkemedelsföretag? Bush den yngre, eller illuminati?

Risken för en stundande katastrof var naturligtvis aldrig skrivet i sten, utan handlade om en kvalificerad analys av smittskyddsläkare. Som mycket annat handlar det om statistisk och sannolikhet, och att göra de bästa analyserna som möjligt. Alla dessa vaccindosor hjälpte naturligtvis effektivt att stoppa spridningen av svininfuensan. Därför är det lustigt att se den bittra efterklokheten som lever av att peka finger och slå sig på bröstet. Ty, vad hade hänt om vi inte lyckades hejda spridningen? Vad hade hänt om katastrofen faktiskt inträffade? Då hade kufarna suttit i sina mörka rum väntandes på den oundvikliga digerdöden.

Ett annat samtida exempel på briljerande efterklokhet är de moderater som successivt tar avstånd från sina partikamraters kreativa valfusk. Listan på valfuskande moderater växer dag för dag. Efter att Dagens Nyheter avslöjade valfusket bestämde sig moderaterna att starta en utredning, trots att moderaterna redan vetat om valfusket i flera veckor. Det är alltså inte bara i valfusk moderater visar kreativitet.


Bloggat: Jinge, Annarkia, Svensson

Pingat på intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Bilden från:

1 kommentar:

Carolina sa...

Hej! Klickade mig precis in på din blogg och tänkte väl mest säga att jag gillar den. Keep up the good work!

 
 
Copyright © LOKE - KULTUR & POLITIK
Blogger Theme by BloggerThemes Design by Diovo.com